İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeğimin Sağlıklı Olduğunu Nasıl Anlarım?

PET BİLGİ

By melissa1 | 27-02-2022

Köpeğimin Sağlıklı Olduğunu Nasıl Anlarım?

Köpeğimin sağlıklı olduğunu nasıl anlarım? Köpeğiniz sizle konuşamıyor, bir derdim var diyemiyor. Bu yüzden köpeğinizin sorununu anlamak size düşüyor. Evcil dostunuzu sık sık kontrol etmenizde ve evde muayenesini yapmanızda oldukça fayda var. Köpeğinizde bir rahatsızlık olduğunu erken fark etmek bazen tahmin ettiğinizden çok daha büyük önem taşıyabilir. Tüylü dostunuzu evde kendiniz nasıl muayene edersiniz, bir sorun olduğunu nasıl anlarsınız?

Köpeğimin Sağlıklı Olduğunu Nasıl Anlarım? Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar

  • Göz
  • Kulak
  • Burun
  • Baş ve boyun bölgesi
  • Bacaklar ve genital bölge

Köpeklerde Göz Muayenesi Nasıl Yapılır?

Köpeğin gözünde oluşan değişikliklere mutlaka dikkat etmelisiniz çünkü bu değişiklikler başka bir hastalığın habercisi olabilir. Köpeğinizin gözlerinde akıntı, kızarıklık ve bulanıklık olup olmadığına dikkat edin. Köpeğinizin gözlerine ışık tuttuğunuzda göz bebekleri büyüyor ise bu durum korku, şok ya da acı anlamına geliyor olabilir.  Köpeğinizde bu problemlerden bir ya da bir kaçını görürseniz eğer mutlaka veteriner hekiminize başvurunuz.

Köpeklerde Kulak Muayenesi Nasıl Yapılır?

Köpeğinizin kulak kirinin normalden fazla olup olmadığına, kulak kepçesi veya iç tarafında kızarıklık olup olmadığına bakmalısınız. Köpeğinizin kulağından gelen kötü koku da bir hastalığın habercisi olabilir. Zaman zaman köpeğinizin kulaklarını temizleyerek gözle muayenesini yapabilirsiniz. Beklenmeyen bir sorun ile karşılaştığınızda kulakta kızarıklık, akıntı, kötü koku gibi durumlarda mutlaka veteriner hekiminize danışınız. Köpeğinizin başını sağa ya da sola eğmesi, kulaklarını kaşımaya çalışması ya da kulağına dokundurmak istememesi kulağında bir sorun ya da ağrının olduğunu işaret ediyor olabilir. Bu tarz durumları gözlemlediğinizde de veteriner hekiminize danışınız. Veteriner hekiminizden özel olarak üretilmiş kulak temizleme solüsyonları alabilirsiniz. Bu solüsyonlarla düzenli olarak köpeğinizin kulaklarını temizlerseniz kulak enfeksiyonlarının önüne geçebilirsiniz.

Köpeklerde Burun Muayenesi Nasıl Yapılır?

Köpeklerin burunlarının ıslak ve serin olması sağlıklı olduklarının en büyük göstergelerinden biridir. Burnunun her kuru olduğu zaman onun hasta olduğu anlamına gelmemektedir. Köpeğinizin burnu uzun süren uyku, uzun süreli yürüyüş sonrası, fazla sıcak ya da fazla soğuk havalarda, nemin az olduğu gibi durumlarda da kuruyabilir. Köpeğinizin burnunun kurumuş olması ateşinin çıktığını işaret ediyor olabilir. Köpeğinizde burun kuruluğuyla birlikte halsizlik ve iştahsızlıkta seyrediyor ise köpeğinizin ateşi olduğundan şüphe edebilirsiniz çünkü yüksek ateş köpeklerde halsizlik ve iştahsızlık gibi sorunlara yol açabilir. Ateş ise köpeğinizde bir enfeksiyon varlığını gösteriyor olabilir. Köpeğinizin ateşi olduğunu düşünüyorsanız mutlaka veteriner hekiminize danışınız.

Köpeklerde  Baş Ve Boyun Bölgesi Muayenesi Nasıl Yapılır?

Düzenli aralıklarla köpeğinizin vücudunu elinizi gezdirerek muayene etmeniz anormal durumları fark etmeniz açısından iyi olacaktır. Köpeğinizi el ile muayene ederken önce yanak, çene ve boğaz bölgesini kontrol edin. Köpeğinizin bu bölgelerinde bir şişkinlik olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Köpeğinizin boynunu hafif bir şekilde yukarı aşağı ve sağa sola doğru hareket ettirin bu hareket esnasında köpeğinizin size karşı direnç göstermemesi gerekiyor. Muayene esnasında köpeğiniz size karşı koyuyor kendine dokundurtmak istemiyorsa bu bölgede bir sorun ya da ağrı olduğunu düşünebilirsiniz.  Köpeğinizin baş ve boyun bölgesinde sorun olduğunu düşünüyorsanız mutlaka veteriner hekiminize danışınız.

Köpeklerde Bacak Ve Genital Bölge Muayenesi Nasıl Yapılır?

Köpeğinizin bacak eklemlerinde şişlik olup olmadığını göz ve elle yapacağınız muayene ile fark edebilirsiniz. Eklem bölgelerinde oluşan sıcaklıkta bir hastalığın habercisi olabilir. Köpeğinizin ayaklarını, pati yastıklarını ve tırnaklarını düzenli olarak kontrol edin. Özellikle yürüyüş sonrası pati ve bacaklarına bakarak herhangi bir ot, diken batmış mı diye kontrol edin. Köpeklerin bacaklarına yapışan pisi pisi otları deride ilerleyerek yaralanma ve enfeksiyon oluşması gibi sorunlara yol açabilir. Köpeğinizin kuyruğunu kaldırarak genital bölge muayenesini yapabilirsiniz. Bu bölgenin temiz ve hijyenik olduğundan emin olmalısınız. Bu bölgede ağır bir koku duyduğunuzda, kızarıklık, akıntı, ya da anormal bir durum gözlemlediğinizde mutlaka veteriner hekiminize danışın.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.