İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeğim Neden Titriyor? Köpeklerde Titreme Sorunu

PET BİLGİ

By melissa1 | 23-03-2022

Köpeğim Neden Titriyor? Köpeklerde Titreme Sorunu

Köpeğim neden titriyor? Titreme her canlı için gayet normal bir tepki bir çok sebepten dolayı kendimizi titrerken bulabiliriz. Bu durum aynı şekilde köpekler içinde geçerli. Titremenin biz de olduğu gibi köpeklerde de pek çok farklı titreme sebebi olabilir. Köpeğinizin titremesine neden olabilecek durumlardan sizlere biraz bahsedelim.

Köpeğim Neden Titriyor

Bazı köpek ırklarında titreme durumu gayet doğal bir davranış. Özellikle küçük ırklarda sık sık rastlanılan titreme rahatsızlığı ‘’Genel titreme sendromu’’ olarak adlandırılmaktadır. Minyatür pinschlerde ya da chihuahua gibi küçük ırk köpeklerde görülen titreme normal olarak kabul edilse de büyük ırk köpekler için aynı durum söz konusu değildir. Peki büyük boy ırk köpeğinizin titremesine neden olabilecek durumlar nelerdir? Köpeğinizde titreme davranışına neden rastlarsınız ? köpeklerin titreme davranışı kimi zaman basit nedenlerden kaynaklanırken kimi zaman acil müdahale gerektiren nedenlerden dolayı kaynaklanabilir.

Acil Olarak Veteriner Hekim Müdahalesi Gerektiren Titreme Durumları Nelerdir?

Alerji ve gıda zehirlenmeleri gibi sebeplerden kaynaklanan titreme durumları veteriner hekim tarafından acil müdahale gerektirmektedir. Köpeğinizde zamanında müdahale edilmezse bu durum pek çok farklı ve oldukça tehlikeli sağlık sorunlarına yol açabilir. Köpeğiniz alışık olmadığı bir şey yediğinde titremeye başladığını gördüyseniz eğer gördükleriniz şiddetli bir alerjik reaksiyon ya da gıda zehirlenmesinden dolayı kaynaklanıyor olabilir. Köpeğinize titremeyle beraber kusma, ishal,halsizlik ya da huzursuzluk gibi bir takım durumlar eşlik ediyorsa eğer ilk yapmanız gereken şey veteriner hekiminize gitmeniz olacaktır. Köpeğiniz aşırı stres durumlarında da titreyebilir. Köpeğinizin titremesi kesilmiyor titremeyle beraber huzursuzluk , solunum problemleri de eşlik ediyorsa eğer yapmanız gereken ilk şey yine veteriner hekiminize başvurmak olacaktır.

Köpeğinizi Titremesine Neden Olabilecek Diğer Durumlar Nelerdir?

Köpeğinizin titremesinin acilen müdahale gerektiren durumlar dışında da bazı sebepleri bulunabilir. Bu sebepler psikolojik ya da fiziksel faktörlerden kaynaklanıyor olabilir.

Köpeğinizin Psikolojisi Ve Duyguları

Köpeklerde aynı bizler gibi korkma ve heyecanlanma gibi duygulara sahiptirler. Korku ve heyecan oldukça güçlü duygular olduğu için aynı bizlerde olduğu gibi evcil dostlarımızdan olan köpeklerde de titremeye neden olur. Duygusal durumlarda kendini gösteren titreme davranışı genellikle şiddetli ve kalıcı değildir. Köpeğiniz uzun süre sizi görmediğinde özleyecektir. Bu uzun süren ayrılıktan sonra köpeğiniz sizi gördüğünde sevinecek ve heyecanlanmaya başlayacaktır. Heyecanlanan köpeğinizde titreme davranışı çok normal. Köpeğinizin heyecanlanmasını kontrol edemiyor bazen bu heyecanlanma ve titreme durumu aşırıya kaçıyorsa eğer veteriner hekiminiz ya da davranış eğitimi konularında uzman eğiticiler ile görüşmelisiniz. Köpeğiniz daha önce bulunmadığı yabancı bir ortama ya da veteriner kliniğine girdiğinden korkudan titreyebilir. Bu tarz durumlarla karşı karşıya geldiğinizde köpeğinizi severek sakinleştirmeye çalışarak korkusunun ve titremesinin önüne geçebilirsiniz.

Köpeğinizin Kaslarında Meydana Gelen Problemler Ya Da Sakatlanma Durumları

Aşırı egzersiz yaptırılan köpeklerde yorgunluğa bağlı olarak kaslarının seyirdiğini görebilirsiniz. Bu tarz seyirmelerin olmaması için köpeğinizin günlük egzersiz ihtiyacını aşmamalısınız. Köpeğinizin günlük egzersiz ihtiyacının ve süresinin ne olduğunu bilmiyorsanız için bu konu hakkında en doğru bilgiyi veteriner hekiminizden öğrenebilirsiniz. Köpeğinizin kaslarının seyirmesi kas zayıflığının bir işareti olabilir. Kas zayıflığı her zaman hafife alınacak bir durum değildir. Bazı zamanlar bu kas zayıflığının altında sakatlığa bağlı bir neden yatıyor olabilir. Köpeklerin vücudunun sadece belirli noktalarına dokunduğunuzda titriyor bu titremeye havlama, inleme ya da kaçma gibi durumlar eşlik ediyorsa eğer dışarıdan baktığınızda fark edemeyeceğiniz bir sakatlık durumu şekillenmiş olabilir. Köpeğiniz yoğun egzersiz ya da uzun süreli hareketlikten sonra titriyorsa u durum muhtemelen kas zayıflığından kaynaklanıyor ve endişelenmenize pek gerek kalmıyor. Köpek durup dururken titriyor ve titremeye ağrı, acı belirtisi olan kendini geri çekme, inleme, havlama gibi durumlar eşlik ediyorsa mutlaka veteriner hekiminize başvurmalısınız.

Köpeğiniz Hastalanmış Olabilir

Hafif bir soğuk algınlığı sonucu bile köpeğinizin ateşinin çıkması titremesine sebep olacaktır. Bunun yanında çeşitli nörolojik rahatsızlıklar ya da böbrek hastalıkları her köpekte titreme sorununa yol açabilir. Bu nedenlerden kaynaklanan titremeler ciddi bir durumdur ve dikkate alınması gerekmektedir. Köpeğinizin titremesinin bu durumlardan kaynaklandığını düşünüyorsanız yapmanız gereken şey veteriner hekiminize danışmanız olacaktır.

Gördüğünüz gibi köpeğinizde titremenin ciddi ya da basit olmak üzere pek çok farklı sebebi olabilmektedir. Titreme konusunda dikkat etmeniz gereken en önemli nokta titremenin nedenini belirlemektir. Yanlış sebebe yönelik tedaviler kötü sonuçlar doğurabilir. Köpeğinizin titremesinin sebebinden emin olduktan sonra müdahale etmeye çalışın. Köpeğinizin titremesinin sebebinden emin olamıyorsanız eğer veteriner hekiminize danışarak yapmanız gereken en doğru müdahale ve çözüm yolunu öğrenebilirsiniz.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar