By melissa1 | 27-12-2020
Köpeklerde su tüketimi tüylü dostlarınızın sağlıklı kalmaları ve olgunlaşmaları için vücutlarının yeteri kadar su alması gerekir. Köpeklerde yaşanan yaygın sorunlardan bir diğeri su içmeme problemidir.
Köpeklerde su tüketimi sorununun pek çok farklı nedeni vardır. Köpeğim neden su içmiyor? Diye endişelenen evcil hayvan sahipleri köpeğinin psikolojik ve vücut direncinden kaynaklandığı söylenebilir. Bu yüzden köpeklerde su içmeme sorununu tespit etmek için birkaç faktörü gözden geçirmek gerekir.
Köpeklerde su tüketimi köpeğinizin besinlerinin sindirimini kolayca yapabilmesinin yanında aynı zamanda hücre faaliyetlerinin gerçekleştirilmesini sağlar. Köpeğinizin sağlığının iyi olması için günlük ne kadar su içmesi gerektiğini bilmeniz gerekir. Köpek ırkına ve boyutuna göre su tüketimi miktarı ayarlanır. Örneğin koyu renkli köpeklerin tüyleri yazın daha çabuk ısınır. Bu yüzden yaz ayların bu köpeklerin yeterli su alımı yapması gerekir. Kış aylarında su tüketimi terlemenin daha az olmasından dolayı çok az su içme eğilimi gösterirler. Köpeğinizin sürekli kuru gıdalarla beslemek yerine sıvı gıdalar da beslenme öğününe eklenmesi önemlidir.
Köpeklerin vücut ağırlıklarının %60-65’ni sudan yavru köpeklerinin ise vücutlarında %80-85 oranında su miktarı vardır. Köpeğinizin günlük su alması gün içinde yaptığı eylemlerde farklılık gösterir. Örneğin; aktivite düzeyleri, havanın sıcaklığı, beslenme düzeni, yaşı, barındırma koşulları gibi faktörler köpeğinizin ne kadar su içmesi gerektiğini belirler.
Köpeğinizin su içmemesinin altta yatan sağlık sorunundan psikolojik durumlara kadar çeşitli nedenleri vardır. Bu nedenle köpeğinizin neden su içmediğinin nedeni öğrenmeniz gerekir.
Yukarıda saydığımız nedenler köpeğinizin su içmeme sorunlarından biri olabilir. Köpeğinizi veteriner hekiminize kontrole götürdüğünüzde doktorunuz sorunun nerden kaynaklandığını size söyleyecektir.
Kış aylarında havaların soğumasından dolayı köpeğinizin susuzluğu daha az olacağı için yeteri kadar su içmek istemeyecektir. Köpeğinizi dışarı çıkaramasanız bile ev içerisinde egzersiz yaptırarak hareket etmesini sağlamalısınız. Köpeklerde su tüketimi azalırsa veteriner hekiminizden destek almalısınız.
Köpeğinizin koku reseptörleri çok iyi olduğu için burunlarına gelen tanımadıkları koku su almamalarına neden olabilir. Suyu içerisindeki yabancı koku köpeğinizin midesini bulandırarak su içmek istememesine yol açabilir.
Köpeklerde su tüketimi altta yatan sağlık durumunun olumsuz olmasından da kaynaklanabilir. Yaşanabilecek soruna göre diyabet ve böbrek hastalığı gibi kronik durumlar su içme iştahının da azalmasına neden olur.
Köpeğinizin yaşlanması su içmesinde azalmaya neden olur. Çünkü suya ulaşması için fazla hareket etmesi gerekeceği için köpeğiniz su içmeye gitmek istemeyecektir. Köpeğiniz yaşı itibariyle gün içinde daha çok dinlendikleri için su ihtiyaçları da olmayacaktır. Yaşlı köpeklerin dehidrasyon seviyelerini korumak için su almalarını sağlamanız gerekir. Köpeğinizin katı mama alımını azaltıp sıvı destekli mama almalarını sağlayabilirsiniz.
Köpeğiniz su içerken olumsuz kötü bir deneyim yaşamışsa eğer su içmeyi reddedecektir.
Mesela köpeğiniz su içeceği zaman kuyruğuna birileri basmışsa ya da su kabı devrilirse köpeğinizin su içerken korkmasına yol açacağı için su içmesi azalacaktır.
Köpeğinizin su kabının sürekli aynı yerde durması yerine farklı yere koyarak değişiklik sağlayabilirsiniz. Köpeğinizin öğünlerine ıslak mama eklerseniz vücudundaki su seviyesini değiştirebilirsiniz. Su kasesinde içmese bile mama içerisinden daha rahat içebilir.
Köpeklerde su tüketiminin yeterli olması için gün içerisinde köpeğinizin su kabını aralıklı saatlerde temizleyerek suyunun kirlenmemesini engelleyebilirsiniz. Köpeğiniz bunlara rağmen su içmiyorsa veteriner hekiminize götürmenizin muayene etmesi için hastaneye götürmeniz gerekir. Profesyonel yardım alarak köpeklerde su tüketimi sorununu çözebilirsiniz.