By melissa1 | 03-03-2022
Köpekler neden havlar? Köpekler doğaları gereği havlayan canlılardır bazen bu havlamalar bir anlam ifade ederken bazen meydana gelen manasız havlamalar bizler ve çevremizdeki insanlar için can sıkıcı olabilmektedir. Havlamak sadece bize değil köpeğimize de zarar verebilir. Köpeğinizin havlamasını önleyebilmek için öncelikle havlamanın asıl nedenini belirlemeniz gerekir.
Havlamanın köpeğiniz için normal bir davranış olduğunu unutmamalısınız. Önemli olan kısım köpeğinizin hangi durumlarda ve nerede olduğunda havladığıdır.
Köpeğiniz havladığında ona bağırmamalısınız çünkü köpeğiniz bu durumu sizin ona havladığınız şeklinde yorumlayacaktır. Bu yüzden köpeğinizle konuşurken yumuşak ses tonu kullanmaya dikkat etmelisiniz. Köpeğinizin sevdiği oyuncaklar ya da ödül mamalarıyla birlikte köpeğinize havlama eğitimini rahatlıkla verebilirsiniz.
Öncelikle köpeğinizi gözlemleyerek neye ve ne zaman havladığını bulmanız gerekmektedir. Köpeğiniz pek çok farklı nedenden dolayı havlıyor olabilir. Köpeğinizin havlamasına neden olabilecek bazı durumlar şunlardır;
Köpekler neden havlar sorusunu cevaplamak için alttaki sorunu tespit etmek gerekir. Köpeklerin havlama davranışı doğaları gereği son derece normal bir durumdur. Tam olarak engellenmesi mümkün değildir. Çünkü havlamak bir bakıma köpeğinizin kendini ifade etmek için kullandığı bir davranış biçimidir. Köpeğiniz için havlama durumu ne kadar normal olarak kabul edilse de istenmeyen durumlarda köpeğinizin havlaması size, çevreye ve kendisine rahatsızlık verecek durumlar oluşturabilir. Köpeğinize vereceğiniz çeşitli eğitimler ile havlama durumunu daha anlamlı hale getirebilirsiniz. Sürekli olarak havlama durumu köpeğinizin ses tellerine de zarar verecektir. Ses tellerinin zarar görmesi ile başlayan bu rahatsızlık vücut direncinin düşmesi ile köpeğinizin vücudunu hastalıklara açık bir hale getirebilir.
Köpekler dikkatleri çok çabuk dağılan ve sürekli hareket halinde olan evcil dostlarımızdır. Köpeklerin canları sıkıldıklarında havladıkları sık rastlanılan bir durumdur. Siz yanındayken ya da yalnızken köpeğiniz aralıklı ya da sürekli olarak havlayabilir. Köpeğiniz havlamaya başladığında ilgilerini başka yöne çekerek yani onları meşgul tutarak havlamalarının önüne geçebilirsiniz. Köpeğinize ilgisini çekecek, renkli ve ses çıkartan çeşitli oyuncaklar vererek siz yanındayken ya da yalnızken onu meşgul tutmuş olursunuz ve bu sayede köpeğinizin havlamasının önüne geçebilirsiniz.
Köpeğinizin de tıpkı bizim gibi çeşitli ihtiyaçları vardır. Köpeğiniz bu ihtiyaçlarını tek başına karşılayamadıkları ya da sizle konuşamadıkları için ihtiyaçlarını havlama yolu ile belirtebilirler. Köpeğinizin aç olup olmadığını, suyunun olup olmadığını kontrol ederek açlık ya da susuzluk durumlarında havlamasının önüne geçebilirsiniz. Köpeğinize tuvalet eğitimi vererek tuvalet saatlerinde onu tuvalet ihtiyacını gidermesi için dışarıya çıkarırsanız tuvalet ihtiyacını karşılamak için havlamasının önüne geçmiş olursunuz. Sizin evde olmadığınız durumlar için köpeğinize uygun mama, su ve tuvaleti için özel alan belirlerseniz evde yalnız olduğu durumlarda da bu ihtiyaçlarını karşılayabilmesine olanak sağlayarak havlama durumunun önüne geçmiş olursunuz.
Köpekler hassas bir karaktere sahip oldukları için uzun süre yalnız kaldıkları durumlarda duygusallaşarak havlayabilirler hatta bu havlamalar bazen ağlamayı andırabilir. Uzun süre yalnız kalan köpeğiniz agresif bir karaktere bürünerek bu agresiflik sonucu daha çok havlamaya başlayacaktır. Köpeğinizin fiziksel ve zihinsel sağlığını korumak için onu çok uzun süre yalnız bırakmamalısınız. Köpeğinizi yalnız bırakmayarak ona sevgi göstererek agresifleşmesinin dolayısıyla havlamasının önüne geçmiş olursunuz çünkü agresif karakterdeki köpekler havlama eğilimindedirler.
Köpekler oldukça meraklı ve dikkati çabuk dağılan canlılar olduğu için dışarıda oluşan en ufak bir hareketlenme ya da dışarıdan gelen ses köpeğinizin direkt olarak dikkatini çekecek ve cama yönelmesini sağlayacaktır. Dışarda gördüklerine tepki göstermek isteyen köpeğiniz heyecanlandığında ya da olası bir tehdit algıladığında havlayacaktır. Perdeleri kapatarak köpeğinizin dış ortamı görmesini engelleyerek havlamasının önüne geçebilirsiniz.
Köpeğinize vereceğiniz doğru bir eğitim şekli ile havlama alışkanlığının önüne geçebilirsiniz. Vereceğiniz eğitimle köpeğinizin gereksiz havlamasını engelleyerek hangi durumlarda havlaması gerektiğini ona öğretebilirsiniz. Köpeğiniz eğer sadece şımarıklık için, sizin ilginizi çekmek için havlıyorsa onunla ilgilenmemeli, sevmemelisiniz. Köpeğiniz havladığında ona ilgi gösterir veya severseniz bu durumu alışkanlık haline getirir ve her havladığında onu seveceğinizi düşünür. Yavruluk döneminden itibaren köpeğinize vereceğiniz komut eğitimleri ile gereksiz havlamasının önüne geçebilirsiniz. Köpeğinizi yavruyken eğitmek daha kolay olacaktır köpekler yavruyken nasıl öğrenirse büyüdüklerinde de o şekilde devam ederler. Yetişkin bir köpeğin kazandığı alışkanlıkları değiştirmek daha zor olacaktır. Köpeğinizi evde ödül mamaları çeşitli oyuncaklar ile kendiniz eğitebilir ya da bu iş için özel oluşturulmuş profesyonel kurum ve kişilerden yardım alabilirsiniz.