By melissa1 | 07-07-2022
Köpeğim neden havlamıyor? Birçok kişi köpeğinin havlamaması durumunda endişe etmeli miyim diye düşünür. Bir köpeğin sürekli havlaması etrafındakileri rahatsız edebilir. Ancak hiç havlamaması da altta yatan sağlık sorununa mı işaret ediyor diye panik yaptırabilir. Görülmeyi ama duyulmamayı tercih eden bir yavru köpek haline gelmiş olabilir. Bazı köpeklerin havlamamasının neredeyse birçok nedeni vardır, havlama nedenleri kadar. İşte köpeğinizin havlamamasının en yaygın olasılıklarından bazılarını sizler için aşağıda belirttik.
Bazı köpek ırkları doğaları gereği sessizdir. Örneğin Basenji, beagle gibi ırklar oldukça sessiz bir ırktır. Havlaması nerdeyse hiç yoktur. Ancak bu hiç havlamıyor anlamına gelmez. Uluma, sızlanma gibi derdini anlatacak kadar sesini çıkarır. Her köpeğin kendine özgü karakteri vardır. Köpeğim neden havlamıyor diyorsanız bu köpeğiniz sakin bir kişiliğe sahiptir. Havlamayan köpekler:
Yukarıda belirttiğimiz köpek ırkları neredeyse hiç havlamazlar. Kısmen ya da hiç ses çıkarmama gibi yapıları vardır. İhtiyaç anında, tehlikeyi hissettiklerinde havlayarak uyarıcı olarak sahibine sesini duyurur.
Solunum yolları, kronik kusma, grıtlak ya da trakea travması, metabolik bozukluklar köpeklerin havlayamamasının olası nedenleridir. Köpeğin havlamasında acı verici bir hale getirir. Laringeal hastalık en yaygın suçlulardan biridir. Köpeklerde Larenks hastalığı, ses tellerinin, gırtlağın normal işlevini olumsuz çalışmasını etkiler. St. Bernards ve Newfoundlands köpek cinslerinin kısmi felç adı verilen sağlık sorununa yatkınlığı vardır. Kısmi felç, travma, kanser, aşırı efor, stres ve diğer bilinmeyen nedenlerden dolayı yaşamın ilerleyen dönemlerinde ortaya çıkar. Hem kalıtsal hem de kısmi felçte, gırtlak yoluyla oksijen akışını engeller. Yeterli oksijen olmadığı sürece solunum yollarında da hasar meydana gelir.
Köpeklerde laringeal hastalığı ve diğer sağlık durumların bir profesyonel tarafından teşhis ve tedavi edilmesi gerekir. Bazen köpeklerin sessiz kalması geçicidir. Çünkü zaman zaman bazı köpekler o kadar çok havlar ki sonrasında ses tellerine zarar vererek boğaz ağrısı yaşarlar. Bu durumda sessizlik içinde geçirilen zaman hem köpek hem de sahibinin stres düzeyi için genellikle en iyi çözümdür.
Uzman köpek davranışı uzmanı Mikkel Becker'e göre yavru köpekler 2-3 haftalık olduklarında ses çıkarmaya başlar. Bu aşamada sızlanma, homurdanma seslerini duyabilirsiniz. Özellikle uluma sesini yavru köpekler sıkıldıklarında çok çıkarırlar. 2-4 aylık itibariyle artık yavru köpeğinizin ses telleri daha da gelişmiş olacak. Çevreye karşı duyarlılığı artacağı için eğer ses çıkarmayı seven bir köpeğiniz varsa havlamaları da zamanla artacaktır. Köpekler yavruluk dönemlerinde aşılarının tamamlanması için veterinere götürdüğünüzde genel kontrolünü de yaptırmayı ihmal etmeyin.
Köpeğinizin hiçbir sağlık sorunu yoksa eğer havlamasını sağlamanın başka yollarını aramak gerekiyor. Stresli, depresyonda olan bir köpek kendini muhafaza etmeye çalışır. Eğer aniden havlamayı bırakıyorsa ve sizden uzaklaşıyorsa eğer strese girmesine neden olacak bir şeyler yaşamış olabilir.
Daha öncede yukarıda söylediğimiz gibi köpeğiniz sessiz bir karaktere sahiptir. Bu yüzden köpeğe eğitime verdikten sonra aynı şekilde sessizliğe devam ediyorsa onun sevebileceği bir oyuncak, ödül maması ile çağırmayı deneyin. Köpeğinizi dışarıya çıkarın. Eğlenceli, hareketli sporlar yaparak nabzını yükseltin. Köpeğinizi en iyi siz tanıyacağınız için neleri sevip nelerde daha çok ses çıkarabileceğine göre hareket edebilirsiniz.