By melissa1 | 02-11-2022
Köpeklerin fazla havlaması, çeşitli durumlara göre değişiklik gösterebilir. Yani, Köpeğim çok havlıyor, ne yapmalıyım diye merak eden köpek sahiplerinin öncelikli olarak köpeklerinin havlama nedenlerini belirlemeleri önemlidir. Köpekler bazen yalnız kaldıkları, bazen canları yandığı, bazen de yalnız kalmalarından ve ilgi beklediklerinden dolayı fazla havlayabilirler. Herhangi bir sağlık sorunu olmadığı bilinen köpeklerin havlamaları can sıkıntılarından kaynaklanabilir. Sahipleri evde değilken daha fazla havlayan köpekler için çeşitli oyuncaklar alınabilir veya televizyon açık bırakılabilir. Bu yöntemler, köpeklerin oyalanmalarını ve sahiplerini beklerken daha az havlamalarını sağlayacaktır.
Havlamaların kesilmesine kesin çözüm olarak köpeklere sessizlik eğitiminin verilmesi gösterilebilir. Özellikle evlerde bakılan büyük ırk köpeklerde bu durum küçük yaşlarda öğretildiği zaman köpekler havlama eğilimlerini kontrol altına alınabilir. Bunun için 2 aylık olmuş köpekler havladıkları zaman sessiz olmaları için belirlenmiş olan bir komut söylenmelidir. Köpekler sessiz olmalarından sonra kendilerine verilen ödül maması ile kolaylıkla eğitimleri tamamlanacaktır. Bu yöntem, büyümüş yani en az 1 yaşını geçmiş olan köpeklerde işe yaramayabilir.
Günümüzde farklı yöntemler ile Gece havlayan köpeklerin sakinleştirilmesi, gerçekleştirilmektedir. Bu yöntemlerden biri, köpeklerin günlük egzersiz ihtiyaçlarının karşılanmasıdır. Özellikle büyük ırk köpekleri, gün içinde yeterince hareket etmezlerse geceleri daha fazla havlama eğilimi gösterebilirler. Bununla beraber köpeklerin bir sağlık sorunu varsa, kendilerine verdiği rahatsızlık dolayısıyla köpeklerin havladığı görülebilir. Bunun dışında sessizlik eğitimi almış köpeklere gerekli komutlar verilerek susmaları sağlanabilir. Ödül mama ile köpeklerin sessizleşmesi sağlanabilir.
Yavru köpeklerde havlamanın sakinleştirilmesi için en çok kullanılan yöntem, görmezden gelme yöntemidir. Özellikle 6 aylık olmamış köpeği olan kişiler, Köpeğim çok havlıyor, ne yapmalıyım sorunlarına çözüm olarak köpeklerine cevap vermeme yöntemini kullanabilirler. Yavru veya yetişkin olan köpekler, havladıkları zaman sahiplerinden yanıt alamazlarsa, o an istedikleri şey için havlamanın bir anlam ifade etmediğini kavrayacak ve sürekli olarak havlayarak isteklerini dile getirmeyeceklerdir. Yavru köpekler için uygulanabilecek en iyi yöntem budur. Kalabalık bir yerde yaşayan ve köpeklerinin havlamamasını isteyen köpek sahipleri için sessizlik eğitimini köpeklerine vermeleri tavsiye edilir.
Köpek sakinleştiricisi olarak bilinen ve köpeklerin daha sakin olarak havlamalarının önüne geçebilmek için kullanılan bir tür ilaçtır. İnsanlar için kullanılan sakinleştirici ilaçların olması gibi, köpeklerin de sakinleştiricileri mevcuttur. Reconcile adı verilen ilaç, Köpek Prozac’ı olarak bilinmektedir. 2007 yılında üretilmiş olan ilaç, günümüzde kullanılmaktadır. Ancak her ilaçta olduğu gibi bunun da köpeklere bazı yan etkileri olmasından dolayı sürekli olarak kullanılması tavsiye edilmez. Ayrıca, köpeklerin havlamaları için de bir ilacın kullanımı doğru değildir. Bunun yerine diğer yöntemler tercih edilmelidir.
Herkese havlayan köpeklerin sakinleştirilmesi, genellikle köpeklere daha fazla ilgi gösterilmesi sayesinde gerçekleştirilebilir. Köpeklerin pek çoğu, havladıkları kişilerden zarar görme ihtimallerinin olmasından dolayı özellikle dışarıda gördükleri insanlara sürekli havlayabilirler. Bunun için köpeğin o an sakinleştirilmesi ve sahiplerinden komut almaları gerekecektir. Bu durumda köpek sahipleri, eğitim verebilir veya daha önce verdikleri eğitimin karşılığını alabilmek için köpeklerine çeşitli komutlar verebilirler. Ancak komutları verirken kişilerin sakin ve sabırlı olması çok önemlidir. Köpeklere karşı sabırlı davranmazlarsa, köpeklerinden de karşılık alamayacaklar ve daha şiddetli havlamalarla karşı karşıya kalacaklardır.
Köpeklerin seslere havlaması, iletişim kurma isteklerinden veya korku duymalarından kaynaklanır. Köpeklerin duydukları en ufak bir sese dahi havlamaları, özellikle köpeklerin bulundukları ortamda sahipleri yoksa korktuklarının bir yansımasıdır. Kendileri için güvenli bir yere geçtikleri zaman havlamaları da azalacaktır. Ayrıca, köpeklerin havlamaları, kullandıkları iletişim yöntemleri arasında yer alır. Bunun için havlayan köpeklerin neden havladıklarının öğrenilmesi gereklidir.
Köpeklerin fazla havlaması, köpekler için herhangi bir sakınca yaratmaz. Ancak çok uzun süre havlayan ve sahipleri tarafından anlaşılmayan köpekler, yorulacaklardır. Hiçbir köpek nedensiz yere havlamaz. En iyi ihtimali ile havlayan köpeklerin sahiplerinden oyun istedikleri anlaşılmalıdır.
Köpeklerde havlama önleyici tasmalar kullanılması, köpek sesinden çok rahatsız olunması durumlarında bazı köpek sahipleri tarafından tercih edilen yöntemler arasında yer alır. Ancak tasmaların köpeklerin boyunlarına takılması, doğrudan hayvanların tiroid bezlerine zarar vermektedir. Bunun için de mümkün olduğu kadar köpeklerin havlamalarını engelleyici etkenlerden uzak durulması gereklidir. Özellikle fazla ve uzun tüylü köpeklerde bu tasmaların kullanımı, köpeklerin tüy sağlıklarının da tehlikeye girmesine neden olabilir.
Köpeklerin eğitileceği yaşları, genellikle 1 olarak bilinir. Köpeklerin 1 yaşına gelene kadar öğretilmesi istenen her şeyi öğrenebilecekleri bilinmektedir. Ancak bu, çoğu köpek ırkı için geçerli değildir. Köpekler, oldukça zeki hayvanlardır. Bundan dolayı da istenen her eğitim, köpekler için istenen yaşta verilebilir. Yaşı büyüyen köpeklere verilmek istenen eğitimler için daha sabırlı olunması gerekecektir.
Köpeklerin karanlıktan korkmaları, yapılan araştırmaların sonunda mümkün olabilen durumlar arasında yer almıştır. Köpeklerin karanlık ile ilgili sorunlarının olmadığı bilinir. Ancak özellikle küçük köpek ırkları, sürekli olarak ışıksız kaldıkları zamanlarda, karanlığa karşı bir korku besleyebilirler. Yalnız kaldıkları zamanlarda sürekli karanlık içinde kalmaları da bu durumu tetikleyecektir. Köpeğim çok havlıyor, ne yapmalıyım diye merak eden köpek sahipleri, eğer köpeklerini sürekli olarak karanlık altında bırakıyorlarsa, havlamalarının en büyük sebebi bu olabilir. Ayrıca köpeklerin sürekli karanlıkta kalmaları, zamanla görme yeteneklerinin de zayıflamasına sebep olabilir. Bundan dolayı köpeklerin yeterli ışıkta olduklarına dikkat edilmelidir.
Ayrıca Bakınız: Köpeğim Çok Hareketli, Nasıl Sakinleşir?