İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedinizin Kilosunu Kontrol Etme Yöntemleri

PET BİLGİ

By melissa1 | 02-12-2020

Kedinizin Kilosunu Kontrol Etme Yöntemleri

Tıpkı bizim gibi, kediler de özellikle yaşlandıkça sürekli uyuyarak daha az hareket edeler veya her gününü evde geçirdiklerinde enerji harcayamadıkları için yediklerini eritemezler. Bu durum da kilo alımına sebep olur. Fazla kilolu kediler, mutlu ve sağlıklı bir yaşam tarzından zevk almalarını engelleyebilecek birçok sağlık sorunuyla karşılaşabileceğinden kedinizin çok fazla kilo almasını erkenden önlemek önemlidir. Ayrıca kilolarıyla sorun yaşayan  kediler, diyabet, artrit ve idrar yolu hastalığı dahil olmak üzere bir dizi sağlık sorunu açısından yüksek risk altındadır. Aşırı kilolu kediler, kendilerini tımar etmekte zorlanırlar ve kendilerini temizleyemedikleri için keçeleşmiş veya yağlı bir tüyleri olabilir.

Sağlıklı Bir Kedinin İdeal Kilosu Nasıldır?

Sağlıklı bir kedinin karnında az miktarda yağ bulunur. Fiziksel olarak anlamanız için kediniz normal kilosundaysa gözünüzle  bel kısmını görebilir ve kaburgalarını, omurgasını, kalça kemiklerini kolayca hissedebilmelisiniz. İdeal ağırlıklar cinsler arasında farklılık gösterir, ancak veterineriniz kedinizin ne kadar kiloda olması gerektiğini sizlere rutin kontroller sırasında söyleyecektir. Safkan bir kediniz varsa, o cins için uygun ağırlığın ne olduğuna veterinerinizin karar vermesi daha iyi olacaktır.

Kedim Neden Kilo Vermeli?

Kedilerde obezite kalp hastalığı, karaciğer sorunları, solunum güçlükleri, eklem sertliği ve diyabet dahil olmak üzere her türlü ciddi sağlık sorununa yol açar. Ekstra ikramlar ve cömert yemekler kedinizin uzun vadeli sağlığına zarar verebilir.

Fazla kilolu ve obez kedilerin ömrü normal kilolu kedilere göre genellikle daha kısadır. Obez kediler, aileleriyle fiziksel olarak daha az etkileşim kurabildikleri için enerjik ve mutlu hissetmezler. Onların uyuşukluklarını normal tembelliklerine bağlayabileceğiniz için erken hastalık belirtilerini gözden kaçırmanız oldukça normaldir.

Kilo Vermeyi Teşvik Etmek İçin Kedimi Ne Kadar Beslemeliyim?

Kedinizin aşırı kilolu olmasına izin verirseniz, yaşam kalitesine zarar verebilirsiniz. Kedilerde obezitenin risk altındaki en büyük grubu evdeki kedilerdir. Birçok ev kedisi çok az egzersiz yapar. Kedinizin günlük olarak aldığı enerji miktarı, kedinin gün boyunca harcadığı enerji miktarına eşit olmalıdır. Kedinizin yemesi gereken miktarı doğrulamak için veterinerinize danışarak başlamalısınız. Yiyecek miktarı, kedinin büyüklüğüne ve cinsine göre değişebilir.

Kedinizin günlük porsiyonlarını hesaplamak fazlalığın önlenmesine yardımcı olacaktır.Ardından toplam yiyecek miktarını gün boyunca verilen birkaç küçük öğüne bölün.Böylelikle kediniz aç kalmadan günlük alması gereken gıda takviyesini alacaktır. Kilolu kedilerde beslenmesinde dikkat etmeniz gereken bir diğer durum ise  kilo verme sürecine yardımcı olmak için yüksek proteinli, düşük karbonhidratlı bir mama arayın.

Kedinizi zaten veterinerinizin önerdiği bir diyetle besliyorsanız, başka bir mamaya geçmeden önce onlarla konuşun. Bunu yapmazsanız, kedinizin kilo vermesini durdurabilir veya daha da kötüsü sağlığı üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir. Kediniz ıslak ve kuru mama yiyorsa, günlük toplam kalori miktarı, kedinizin yaşı ve kilosu için önerilen miktarı aşmamalıdır.

Yaşlanma belirtilerini fark etmeye başladıysanız, kedinize göz kulak olmalısınız. Yaşlandıkça hareketleri kısıtlanacağı için kilo almaya başlayabilirler.

Kedinizin mama kasesindeki porsiyon kontrolünün avantajları:

  • Kilo alımını sınırlar
  • Kedinizi daha yavaş yemeye zorlar ve kusmayı önler
  • Birkaç davranış problemini  kontrol eder
  • Kedinin zihinsel veya fiziksel uyarılmasını sağlar ve hızlı yemesinin önüne geçer.

 Kedinizin Kilosuyla Başa Çıkmak İçin Egzersiz Şart

Bir kedi normal miktarda yemek yiyor olsa bile, aşırı hareketsiz bir yaşam tarzı, kilosuyla ilgili sorunlar yaratabilir. Bununla mücadele etmek için kedinizi ayağa kaldırmanız ve aktif hale getirmeniz gerekir. Onları aktif oyuna katılmaya teşvik etmelisiniz. Kedinizle biraz zaman geçirin ve her gün yeterince oyun oynadığınızdan emin olun. Ayrıca kedinizi dışarı çıkarmak ve yürümek için bir kedi tasması kullanmayı da deneyebilirsiniz . Yürümeyi egzersiz olarak kullanabilen sadece köpekler değil, kediler için de geçerli bir aktivitedir.

Kedinizin daha fazla hareketli olmasının bir diğer  yolu, yanına eşlik edecek bir kedi daha almak olabilir. İkinci bir kedi almak, kedinize arkadaşlık edecek ve aynı zamanda her ikisini de aktif tutacaktır. İkisinin birbirleriyle oynama olasılığı çok daha yüksek olacağından aşırı kilo alımının da önüne geçmiş olacaksınız.

Tırmanma  kuleleri, kedinizin bulunduğu ortamı çok daha ilginç hale getirerek kedinizi egzersiz yapmaya teşvik eder.

Kedinize yiyeceklerini avlamalarına da yardımcı olabilirsiniz. Yiyeceklerini küçük miktarlarda porsiyonlayarak evin çeşitli yerlerine yerleştirmeyi deneyin. Kedinizin zorluk çekmesini sağlamak için bazı yerleri ulaşılması zorlaştırın. Birçok kedi, evin etrafında yemeğine ulaşmak için avlanmanın verdiği uyarımdan keyif alacaktır. Kedinizi aktif kalmaya teşvik ettiği için bu yöntemi bir oyun olarak algılayacak ve siz evde olamadığınız zamanlarda sizin yokluğunuzu daha az hissedecektir.


Kedinizin obez olduğunu düşünüyorsanız, tavsiye almak için veterinerinizi ziyaret edin. Düşük karbonhidratlı, yüksek proteinli diyetler ve veterinerinizin yazabileceği özel diyetler kedinizin sağlığını korumak için alternatif yöntemler vardır. Ancak evcil hayvanınızı kilo versin diye kesinlikle aç bırakmamalısınız. PetYaşam ekibi olarak kedinizin sağlıklı bir vücut ağırlığına ve kondisyonuna güvenli ve başarılı bir şekilde ulaşmasını dileriz.

Sizlerin de kediler hakkında farklı sorularınız var ise Kedi Soru-Cevap kısmından bizlere ulaşabilirsiniz.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar