İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedinizi Sağlıklı Tutmanız İçin 10 Faydalı İpucu

PET BİLGİ

By melissa1 | 16-12-2020

Kedinizi Sağlıklı Tutmanız İçin 10 Faydalı İpucu

Kedi arkadaşınızı mutlu ve sağlıklı tutmak birkaç basit ipucu ile başlar. Bunlardan istediğinizi kedinizin şu anki rutinine ekleyebilirsiniz. Daha önce bir kediniz varsa, muhtemelen ne kadar hassas olduklarını biliyorsunuzdur. Sizin açınızdan basit bir hata, sağlıklarını çok çabuk bozabilir. Basit görünse de  bir kediye sahip olmak çok fazla sorumluluk gerektirir.

Kedinizin Yeterli Miktarda Su Almalı

Kedilerin, özellikle ev kedilerinin en sık görülen sağlık sorunları böbrek veya idrar yolu problemleridir. Bu nedenle, kedinizin her zaman kolay ulaşabileceği sabit bir tatlı su kaynağı oluşturmalısınız.Çünkü hücrelerin en iyi şekilde çalışması için doğru sıcaklıkta ve pH seviyesinde sıvılara ihtiyaç vardır.

Kedinize Sadece Kuru Gıdaya Dayalı Bir Diyet Sunmayın

Kediler kuru mama yemekten keyif alırken, ıslak mama da vermeniz önerilir. Bu kedinizin  hem sindirim sistemi için hem de yeterli miktarda sıvı almalarını sağlamak için iyidir. Kuru mamaların birçoğu kedilerin yüksek protein içermemesi, yüksek miktarda karbonhidrat içerdiğinden dolayı veterinerler diyetlerindeki çok fazla karbonhidrat nedeniyle kedilerin obez olma ihtimallerinin arttığını dile getiriyor. Bu da kedinizin ileride diyabet riskinin önemli ölçüde artabileceğinin diğer bir dezavantajıdır. Kedinize karbonhidrat bakımından zengin mama verirseniz, kedinizin Garfield gibi obez olma ihtimali vardır.

Yüksek kaliteli, protein açısından zengin kedi mamasına ek olarak, mamalarında bulunan besinleri dengelemeye yardımcı olmak için kedilere en iyi vitaminleri vermek de önemlidir. Zaten bildiğimiz gibi sağlıklı bir bağırsak, besinlerin daha iyi emilmesine izin verir. Besin emiliminin eksiksiz olması, kedinizin tuvalet sorunu yaşamaması demektir.

Rutin Bir Veteriner Kontrolü İzleyin

Kedinizin hastalıksız olmasını sağlamak için düzenli olarak veteriner hekime gitmeniz gerekir.Yavru kediniz doğduktan sonra  veya yetişkin bir kedi aldıktan sonra yapmanız gereken ilk şey, onu bir veterinere götürmektir. Veteriner, kaç tane aşı yapılması gerektiğini ve ayrıca solucan, parazit  giderme gibi diğer işlemleri yaparak sizi bu konuda bilgilendirektir. Kediniz bahçede dışarıda serbestçe dolaşacaksa, parazitleri uzak tutmak önemlidir.

Bazı kedi ırkları için, cinse bağlı olarak özel tarama da önerilebilir. Safkan kedi türüne sahip olmanın normal bir kedi sahibi olmaktan daha pahalı olduğu söylenebilir. Cinsi ne olursa olsun  kedinizin uygun sağlığını korumak için veteriner hekim tarafından düzenli kontrol yapılması gerekir.

Kedinizi Tımar etmeyi Unutmayın!

Tımar sadece kedinizin tüylerini temiz ve parlak tutmakla kalmaz, aynı zamanda kedinizin bağırsaklarında tüy yumaklarının oluşmasını da engeller. Öyleyse, kedinizin günlük bakımını yapmak için elinizden gelenin en iyisini yapın ve kediniz sakin olduğunda veya yemekten önce kedinizin bu rutini hoş bir şeyle ilişkilendirmesine yardımcı olun.

Evde Yeterince Çöp Kutusu Bulundurun

Evde birden fazla kediniz varsa, her birinin kendi küçük kutusu olduğundan emin olmanız gerekir, yoksa kazalarla yüzleşmeniz gerekebilir. Kediler sosyalleşmeyi severken, özellikle de çöp kutuları söz konusu olduğunda, eşyalarını paylaşmaya pek hevesli değillerdir.

Kedinizi Kısırlaştırmayı Düşünebilirsiniz

Üreme hastalıkları hem erkek hem de dişi her iki cinsiyetten kedileri etkileyebilir. Kısırlaştırma, dişi kedilerde rahim enfeksiyonlarını, yumurtalık kanserlerini ve meme tümörlerini önlerken, kısırlaştırma erkeklerde testis kanserini ve bazı prostat sorunlarını önler. Kızgın bir kediden daha kötü bir şey yoktur, kedinizin hormonlarına yenik düşüp evden kaçıp kavga edebileceğinden, araba çarpma riskinden ve diğer birçok istenmeyen kaza ve yaralanmadan bahsetmiyorum bile. Bu yüzden kedinizi zamanında kısırlaştırmanız en iyisidir.

Bir Tırmalama Direğini Kedinize Kullanmayı Öğretin

Kedilerin pençelerini keskinleştirmeleri gerekir, bu nedenle mobilyalarınızın hasar gördüğünü görmek istemiyorsanız, bir tırmalama çubuğu alın ve kedinize bunu kullanmayı öğretin. Bunun için direği evin aktif bir alanına yerleştirin ve etrafına serpilmiş kedi nanesi kullanın. Böylece kediniz tırmalama direğine çok rahat alışacaktır.

Oynamak Kedilerin Fiziksel ve Zihinsel Sağlıkları İçin Önemli

Sıkılmış kedi mutsuz bir kedidir ve zamanla sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, yeterli oyuncağı olduğundan emin olun ve kedinizin aklını özel oyuncaklar veya numaralar kullanarak ödüllerini gizleyerek ve onları aramasına izin vererek canlandırmaya çalışın.

Kedinizin egzersiz yapması veya oynaması gerekmediğini düşünme hatasına düşmeyin. Bütün gün kuytu köşesinde yattığını görebilirsiniz, bu yüzden kedinizi canlandıracak aktiviteler yapmalısınız.Parkta iyi bir yürüyüş yapmaktan zevk alan bazı kedi türleri de var. Kedinizin sizinle yürümesini sağlayabilirseniz, bu egzersiz yapmak için iyi bir yoldur.

Kedinizin Dişlerini Temiz Tutun

İnsanlar gibi kediler de dişlerinde tartar oluşturabilir ve bu da kedinizin diş etlerinin zarar görmesine ve dişlerinin çürümesine yol açabilir. Kedinizin dişlerinde toplanan bakteriler, diğer kedi hastalıklarına da yol açarak vücuttaki kan dolaşımına girebilir.Kedinizin dişlerini en iyi durumda tutmak için veteriner hekiminizle kontrol randevuları oluşturun. Ayrıca evde kedinizin dişlerine bakım yapabilirsiniz. Kedinizin diş bakımı hakkında daha fazla bilgiye  Kedilerde Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır? yazımızda bulabilirsiniz.

Kedinizin Kişiliğini Olduğu Gibi Kabul Edin

Bizim gibi farklı kişilikleri olduğu için her kedi de aynı değildir. Öyleyse mutlu ve sağlıklı bir kedi istiyorsanız, onun kişiliğini kabul edin. Kediniz kucağına gelmeyip kuytu köşelere gidiyorsa paniğe kapılmayın, ona yer verin. Kendini iyi hissettiği zaman size gelecektir.

Yanlış bir şey yaptığında kedinizi cezalandırmayın. Kedinizi cezalandırmak, kendilerini güvensiz ve korkulu hissetmelerine neden olacağından genellikle olumsuz bir etkiye sahip olacaktır.Bu durumu kötüleştirebilir ve sıklıkla fobiye yol açabilir.

Kediniz hakkında sormak istediğiniz sorularınız varsa kedi soru-cevap bölümünde bizlere sorularınızı iletebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz :)


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.