İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedimin Dişleri Kaşınıyor, Ne Yapmalıyım?

PET BİLGİ

By melissa1 | 27-10-2022

Kedimin Dişleri Kaşınıyor, Ne Yapmalıyım?

Dişleri kaşınan kediler, genellikle yavruluk döneminden yetişkinliğe geçerken diş değişimi döneminde olurlar. Tıpkı çocuklarda süt dişlerinin dökülüp kalıcı dişlerin kalması gibi kedilerde de benzer bir süreç yaşanır. Kedilerde düşen dişlerin yerine kalıcı dişler çıktığında kaşıntı hissiyatının olması kaçınılmazdır. Bu nedenle kedimin dişleri kaşınıyor durumu yavru kedi bir yaşına gelene kadar yoğun bir şekilde yaşanır. Bu süreçte hem sahiplerini hem de eve gelen misafirleri sık sık ısırma ve kemirme davranışı gösteren kediler bazen can yakıcı davranışlarda bulunabilir. Kediniz en azından 1 yaşına gelene kadar elinizi, ayağınızı ve diğer bölgelerinizi ısırmak isteyebilir. Bu sorunu ortadan kaldırmak doğal koşullar gereği pek mümkün olmasa da ısırılmaya maruz kalmamak için alternatif teknikler uygulayabilirsiniz.

Kedinin Dişleri Neden Kaşınır?

Kedilerin diş kaşıntısı nedenleri başında diş değişim periyodu gelir. Yavru kediler, yetişkinlik dönemine geçerken çeşitli fiziksel değişimlere uğrarlar. Nasıl ki bebeklerde diş çıkarma döneminde kaşıntı hissi belirgin hale geliyorsa, aynı şey yavru kedilerde de geçerlidir. Yavru kedilerde kalıcı dişlerin ortaya çıkması sürecinde kaşıntı hissi çok yoğun olduğu için sürekli ağızlarıyla cisim kemirme davranışı görülebilir. Diş kaşıntısının kendiliğinden geçeceği bir dönem vardır. Tamamen doğal bir şekilde oluşan ve tüm evcil kedilerde görülen diş kaşıntısı problemi geçene kadar elinizi kolunuzu kedinize kaptırmanız kaçınılmazdır. Ancak hem kendinizin hem de evdeki misafirlerin ısırılmaya maruz kalmaması için bazı çözümleri uygulamanız yeterli olabilir.

Kedilerde Geçici ve Kalıcı Diş Çıkma Zamanı

Yavru kedilerde geçici ve kalıcı diş çıkma zamanı belirli periyotlar halinde gerçekleşir. Yavru kedilerin doğumdan sonraki ilk dişleri keskin olanlardır ve ortalama 3 haftalıkken çıkmaya başlar. Ardından köpek dişleri ve premolar dişleri gelişir. Yavru kediniz 6 ile 7 haftalık olduğunda geçici dişlerinin tamamı çıkmış olur. Yavru kedilerde 1.5 aylık ve 3.5 aylık arası dönemde toplamda 26 diş çıkar. Kedilerin diş çıkarma ve değiştirme döneminde bazı semptomlar yaşaması normaldir. Örneğin iştahsızlık, ağız kokusu, ateş ve tüm bunlara ek kedilerde diş kaşıntısı belirtileri görülebilir. Doğal bir şekilde gelişen bu dönemde kedinizi rahat ettirmek ve bir yandan da ısırılmayı önlemek için basit yöntemler uygulayabilirsiniz.

Yavru Kedilerin Kalıcı Dişleri Ne Zaman Çıkar?

Yavru kedilerin kalıcı diş çıkarma zamanı 12 ile 16. hafta arasındadır. Köpek dişi olarak bilinen sivri dişler, ortalama 18. haftada çıkar. Kedilerin premor dişleri 16 ile 24. hafta, kalıcı molar dişler ise 16 ile 20. haftalar arası tamamen çıkmış olur. Diş çıkarma döneminde yoğun şekilde görülen diş kaşıntısı genellikle 1 yaşına kadar devam eden bir belirtidir. Kedilerde diş kaşıntısını gidermek mümkün olmasa da bu süreci çok daha sağlıklı ve konforlu geçirmenizi sağlayacak bazı alternatif çözümler vardır. Kediniz diş çıkarma döneminde ısırma, kemirme veya olağandışı hareketlerde bulunma davranışı gösterebilir. Tüm bunlar son derece normal ve sağlıklı ilerleyen sürecin belirtileridir.

Kedimin Dişleri Kaşınıyor Sorunu

Kedinin diş kaşıntısı problemleri genellikle diş değişim dönemlerinde ortaya çıkar. Bu dönemde kedi sahipleri veya misafirler sık sık ısırılmaya maruz kalabilir. Dişleri kaşındığı için sahibini ısırıp kemirmek isteyen kediler bu dönemde agresif tutum sergileyebilir. Diş değişimi süreci tamamlanana kadar çevresindeki cisimleri kemiren kediler, bir süre sonra kendiliğinden bu davranışı bırakırlar. Ancak kedinin diş değişimi sürecinde ısırma ve kemirme davranışını asgari seviyede tutmak için uygulayabileceğiniz bazı yöntemler vardır.

Kedilerde Diş Kaşıntısını Azaltma Yöntemleri

Kedinizin diş kaşıntısını gidermek mümkün olmasa da kaşıntı yüzünden sizi ısırma eğilimi olan kedinizin bu davranışını farklı şekilde yönlendirebilirsiniz. Diş çıkaran kedilerde kaşıntı ve diğer problemleri en aza indirmek için şu yöntemleri uygulamaya özen göstermeniz tavsiye edilir:

  • Diş çıkaran kedinin dişlerini belirli aralıklarla kedi diş macunu kullanarak fırçalamanız önerilir. (Bazı kediler karakteri gereği fırçalamadan hoşlanmıyorsa zorlanmamalıdır.)
  • Uzun süre yaş mama kullanılırsa kedinin sağlığı olumsuz etkileneceği için kuru kedi maması tercih edilmelidir.
  • Kuru kedi maması kedinin diş kaşıntısını azaltmaya yardımcıdır.
  • Diş çıkarma döneminde bakteriyel hastalıklara karşı hassas olan kedinin sağlığını korumak için aşı ve parazit uygulamaları ihmal edilmemelidir.
  • Kedinin dişi kaşındığında sivri kemik, ip yumakları, kesici ve delici aletleri mutlaka göz önünden kaldırmak gerekir.
  • Diş çıkarma döneminde kedinizin dişi çürürse, tarif edemeyeceği bir ağrı yaşamasına sebep olabilir. Bu yüzden dişin iç yapısından başlayan çürümelere karşı kedinizi düzenli olarak veteriner muayenesine götürmelisiniz.

Kedinin diş çıkarma döneminde ağız ve diş bakımına daha fazla dikkat etmek gerekebilir. Özellikle yavru kedilerde 1 yaşına kadar devam eden el, ayak ısırma davranışını önlemek için kedinin seveceği diş kaşıma oyuncakları verilebilir. Bu oyuncaklar özel malzemeden yapıldığı için kedinin diş sağlığına zarar vermeden kaşıntı hissini ortadan kaldırır. Kedimin dişleri kaşınıyor dönemi boyunca onun ısırma ve kemirme ilgisini bu oyuncaklar üzerine çekmeyi başarabilirsiniz.

Ayrıca Bakınız: Kedim Zor Nefes Alıyor, Ne Yapmalıyım?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.