By melissa1 | 17-02-2022
Kedimde iç parazit olduğunu nasıl anlarım? Evcil dostlarınız hayatının belirli dönemlerinde iç ve dış parazitlere maruz kalabilirler. Bu parazitler kediniz için can sıkıcı sorunlar ortaya çıkarır. Siz endişeye kapılmadan söyleyelim. İç ve dış parazitlerden kurtulmak ve korunmak için farklı yollar bulunur. Kedinizde parazit olduğunu nasıl anlarsınız eğer parazit varsa ne yapmalısınız?
Kedilerin iç organlarında bulunup burada yaşayan ve çoğalan organizma çeşidine iç parazit denmektedir.
İç parazitler kedinizde bağırsak yapısını ve işleyişini bozdukları için bağırsak görevini düzgün bir şekilde yerine getiremez. Bunun sonucunda da ishal meydana gelmektedir. Parazitin yoğunluğu ve çeşidine bağlı olarak ishal hafif veya şiddetli bir şekilde seyreder.
İç parazitler diş benzeri tutunma araçlarıyla bağırsak duvarına yapışır ve duvarı parçalamaya başlarlar . Bunun sonucunda bağırsakta yara oluşumu ve kanama şekillenir. Dışkıya yapışan kanı gözünüz ile yapacağınız dışkı muayenesinde rahatlıkla fark edebilirsiniz. Özellikle yavru kedilerde şiş bir karın iç parazitin habercisidir. Karın bölgesinde şişlik ve gerilme kedinizde ağrıya da sebep olacaktır.
İç parazitlere karşı savaş açan bağışıklık sistemi kedinizin halsiz düşmesine sebep olacaktır. Kedinizin kanını emen bu parazitler aynı zamanda kansızlığıda yol açmaktadır. Vücudunda kan, mineral ve vitamin maddeler gibi eksiklikler olunca vücut direnci düşecek bu durum haliyle kedinizin diğer hastalıklara rahatlıkla yakalanma ihtimalini arttıracaktır. Kansızlık ve vitamin- mineral madde yetersizliği kedinizin tüylerinde mat ve bakımsız bir görüntüye yol açacaktır.
Kediniz canlı, şeritler halinde parazit parçaları kusabilir ve kedinizin dışkısında ya da popo bölgesinde hareketli, küçük pirinç taneleri şeklindeki parazitleri direkt olarak gözle görebilirsiniz.
Kedinizin bağırsak kurdu veya yumurtasını içeren kusmuğunu ya da dışkısını elleyip ellerinizi ağzınıza götürdüğünüzde parazitleri yutmuş olursunuz. Bu durum vücudunuzda kist oluşumuna sebebiyet verir. Kedinizin dışkısını ya da kusmuğunu kesinlikle çıplak elle ellememelisiniz.
Özellikle yavru kedilerde yoğun miktarda iç parazit oluşumu aşırı zayıflamaya dolayısıyla gelişim bozukluğuna sebep olmaktadır. Eğer yoğun parazit miktarından bağırsak tıkanmaları meydana gelirse bu durum ölümle sonuçlanır. Belirttiğimiz belirtilerden bir ya da birkaçını görürseniz acilen veteriner hekiminize danışmalı ve tedaviye başlamalısınız. Veterineriniz yapılan muayenenin ardından parazit çeşidini belirleyip uygun ilaç ile tedaviye başlayacaktır. Verilen ilaçlar olgunlaşmamış larvalara etki edemeyeceği için 2 ila 3 hafta aralıklarla ikinci ve üçüncü dozu uygulamanız iç parazitlerden kesin olarak kurtulmanızı sağlayacaktır.
Kum kabını mutlaka hijyenik tutmak düzenli olarak temizlemek iç parazitlerin önüne geçecektir. Kedinizi dışarı salmazsanız kontamine alanlar ve diğer hayvanlarla temasını önleyeceğiniz için iç parazit oluşumunun önüne geçmiş olursunuz. Unutmamalıyız ki kedimizi dışarı salmasakta iç parazitleri dışardan biz onlara getirebiliriz bu yüzden dışardan eve geldiğinizde kıyafetlerinizi değiştirmenizi, eve ayakkabı ile girmemenizi kedinizi sevmeden önce ellerinizi yıkamanızı, kedinizin yaşam alanı düzenli aralıklarla kedinize zarar vermeyecek ya da alerjiye yol açmayacak dezenfektanlarla temizlemenizi öneririz.
Aylık periyotlarla yapacağınız iç parazit ilaç uygulamaları ile bu durumun önüne geçebilir ve kedinizi iç parazitlere karşı korumuş olursunuz. Kedinizin düzenli olarak yapılan veteriner muayeneleri ile iç parazit teşhisi yapılabilir böyle bir durum varsa önüne geçilebilir. Veteriner muayenelerinizi kesinlikle aksatmayın.
Yukarıda belirttiğimiz gibi pek çok farklı parazit çeşidi ve bu parazitlere özel çeişitli ilaçlar bulunmaktadır. Belirtileri gözlemleyebilir fakat kedinizin hangi parazit türüne sahip olduğunu belirleyemeyebilirsiniz dolayısıyla yanlış ilaç ve doz uygulamasında bulunabilirsiniz. Kediniz için en doğru tedaviyi veteriner hekiminiz belirleyecektir. Veterinerinizin kontrolü dışında ilaç kullanmamalısınız kedinizi iyileştirdiğinizi düşünürken ona çok büyük zararlar verebilirsiniz.
Kedilerde iç parazit ilaçlarının şurup, hap, enseden damla gibi pek çok farklı çeşidi ve kullanımı mevcuttur. Kedinizde eğer iç parazit oluşumu varsa uygun ilaç ve doğru kullanım şeklini en güvenilir şekilde veteriner hekiminizden öğrenebilirsiniz.
İç parazitlere karşı ilaç satma yetkisi bir tek veteriner hekimlere verilmiştir. Veteriner klinikleri hariç pet shop ya da farklı yerlerden iç parazitlere karşı ilaç almamalısınız bu ilaçları kullanmanız durumunda kedinizde farklı ve ciddi seviyelerde zarara neden olabilirsiniz. Veteriner klinikleri dışında iç parazitlerle mücadele için satılan ürünler ilaç sınıfına dahil olmadıkları için kanıtlanmış bir etkisi bulunmamakta ve yan etkileri bilinmemektdir. Doğal olarak kullanacağınız ürünlerde kedinize zarar verebilir ya da alerji oluşmasına sebep olabilir.