By melissa1 | 08-01-2025
Kedim yemek yemiyor sorununu pek çok evcil hayvan sahibi tarafından yaşanan durumlardan biridir. Aniden yemeyi kesen, iştahı azalan ya da kedim yediğini çıkarıyor diyorsanız bu sorunun altında çeşitli sağlık sorunları vardır. Kediler zaman zaman psikolojik olarak yemekte seçici olsalar da durumu geçiştirmemeli ve takip etmelisiniz. Birkaç gün üst üste öğünlerini atlaması ya da bir öğün yapıp bir öğün yapmıyorsa yine de kuşkulanmaya başlamalısınız. Kedilerin beslenmeleri onların nasıl hissettiklerini gösterir. Yemek yiyen ve hareket eden sağlıklı kedidir.
Kediler doğaları gereği inatçı ve seçicidirler. Alıştıkları rutinlerde değişikliği pek sevmezler. Ancak mamasını değiştirmeniz ya da az mama koymanız onun yemeyi reddetmesinin altındaki sebeplerden biri her zaman olamaz. Bazı durumlarda kedilerin mama reddi yapması bunlarla karıştırılıyor olsa da altta daha ciddi sorunlar yatabilir.
Kedilerin iştahsız olması hasta olduklarına işaret eder. Tıbbi açıdan önemli bir belirtidir. Bu yüzden kediniz kaç gün mama yemiyor, ne kadar mama yiyor gibi davranışlarını takip etmelisiniz. Veteriner hekimin ilk soracağı sorular bunlar olacaktır.
Üst solunum enfeksiyonu kedilerde iştahsızlık belirtileri arasındadır. Çünkü burun tıkanıklığı, mamanın kokusunu alamama ve yutkunurken oluşan ağrı yemeyi reddetmesine sebep olur. Kediniz en sevdiği yaş mamasını diline değdirin. Tadını aldıktan sonra halen daha yemiyorsa enfeksiyona bağlı tat alma yetisini de kaybetmiştir.
Kedilerde üst solunum enfeksiyonu belirtileri:Kedilerde üst solunum enfeksiyonları bazı vakalarda viral olabilir ve ilaç gerektirmez. Fakat bakteriyel bir enfeksiyonu tedavi etmek için veteriner hekimin reçete edeceği antibiyotik bazlı ilaçlara ihtiyacınız olacaktır.
Ağızda oluşan pek çok hastalık kedilerin yeme isteğini bırakmasına yol açar. Özellikle kedilerde diş eti iltihabı ve tatarların birikmesi iltihaplanmaya yol açar. Ayrıca ilerleyen vakalarda ağızda kanserli tümör gelişebilir. Bunu anlamak için kedinizin nefesini koklayın sürekli salya akması durumunda veteriner hekiminize durumu anlatın. Kedinizin ağzından kan gelmesi de ayrıca diş ve diş eti sorunlarından kaynaklanacağından dolayı veteriner hekimin muayene etmesi gerekir.
Kedilerde iştahsızlığa yol açan mide-bağırsak sorunları vardır. Bunlardan bazıları şunlar:
Mide bulantısı olan kediler, yemeye ilgi duyar. Ancak yediklerini öğütemeyecekleri için bulantı kaynaklı kusmaya yol açar. Bu da bir süre sonra yemeyi reddetmelerine neden olur.
Stres ve kaygı problemi insanlarda olduğu gibi kedilerde de iştahın kesilmesine yol açar. Kediler strese girdiklerinde duygusal ve davranışsal olarak bunu gösterirler. Çok çabuk strese girebilen kediler, genellikle alıştıkları düzenin bozulmasından kaynaklı tetiklenirler. Kedim yemek yemiyor, diyorsanız bir diğer sebebi de psikolojik etkenlerden kaynaklanır.
Kedilerin strese girmesine neden olacak bazı ev içi değişimler şunlar:
Kediniz alıştığı mamayı yemeyi bıraktıysa eğer o markanın mamasından başka kişilerin şikâyeti olup olmadığını araştırın. Aynı marka alsanız da yeni pakette mamanın formülünde değişiklik yapmış olabilirler. Bu da kedinizin mamanın içeriğinin değiştiğini anlamasıyla reddetmesine neden olur. Anlamanın diğer yolu kedinize yaş mama vererek yemesini test etmenizdir. Kediler yaş mamaya hayır demezler. Onu da yemiyorsa eğer yukarıda saydığımız sorunlardan kaynaklanacağı için veteriner hekiminize danışmalısınız.
Birkaç gün aç kalan kedilerde hepatik lipidoz görülür. Kedilerde hepatik lipidoz görülmesi karaciğerin yağlanmasıdır. Karaciğerin aşırı yağın birikmesi ciddi sorunlara yol açar. Kedilerde karaciğer yağlanması obezite sorunu yaşayan kilolu kedilerde daha sık görülür.
Kediler, çeşitli nedenlerden kaynaklı yemeyi kestiği için öncelikle veteriner hekimin birkaç test ve tetkik yapması gerekir. Bunlara bağlı olarak kedilerde iştahsızlık problemine çözümler aranacaktır. Kedilerde üst solunum sorunlarına bağlı olarak burun tıkanıklığı varsa eğer veteriner hekiminiz burun kanallarını açmak için işlem yapacaktır. Evde de kullanmanızı isteyecek burun spreyi reçete edebilir. Burun tıkanıklığı açıldıktan sonra daha rahat nefes alacak ve mamasını yemek isteyecektir. Güçlü kokulu yiyecekler verin. Özellikle deniz ürünleri, somon içerikli yaş mamalar iyi birer seçenek olacaktır.
Sık Sorulan Sorular:Kediler hastalıklarını gizleme konusunda çok iyidirler. Eğer veteriner hekimin yaptığı testler ve tetkiklerde de bir sorun çıkmadıysa psikolojik açıdan araştırmak gerekir. Mamanın aroması gitmesi, içeriğinin değişmesi, tarihi geçmiş mama, bozulmuş olması da kedinizin mamayı reddetmesine yol açar. Kedim mama yemiyor diyorsanız bunlara mutlaka dikkat etmelisiniz.
Kediler 48 saatten uzun süre yemek yemezlerse eğer ciddi sağlık sorunlarına neden olur. Bu süre kedinin yaşına, kilosuna ve sağlık durumuna göre değişir.
Yavru kediler: 12-24 saat aç kalmaları ölüme kadar yol açar. Yaşlı kediler: Yaşlarından ötürü yaşlı kedilerde bağışıklık zayıf olacağı için 10 saatlik aç kalmaları bile ciddi komplikasyonlara neden olur. Hasta Kediler: Kronik sağlık sorunu olan kedilerde ( böbrek, kalp, karaciğer, diyabet) açlık daha hızlı zarar verir.