İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedim Neden Yemek Yemiyor? Kedilerde İştah Kaybı

PET BİLGİ

By melissa1 | 19-10-2020

Kedim Neden Yemek Yemiyor? Kedilerde İştah Kaybı

Kedim Neden Yemek Yemiyor?

Kedilerde iştahsızlık, altta yatan ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Kedilerin yemek yememelerinin nedenleri bazı hastalıkların sebebi olabilir. Bu hastalıklar; böbrek hastalığı, kedi gribi, diyabet, ateş, hipertiroidizm ve pankreatiti gibi hastalıkları içerebilir. Kedilerde diş problemleri, ağrı ve iç tıkanıklıklar da kedinizin yemek yemeyi reddetmesine neden olabilir. Kedinizde stres, anksiyete veya depresyon gibi davranışlarda yemek yememesine neden olabilir. Bu nedenle kedinizin yeme alışkanlıklarında bir değişiklik fark ettiğiniz anda veterinerinize danışmalısınız.

Kedinizi rutin aşıları için veterinere götürdükten kısa bir süre sonra iştahsız olduğunu fark ettiniz mi? Öyleyse, kedinizin yememesinin nedeni aşılara gösterdiği ters bir tepki olabilir. Aşılar çoğu  hayvan için hayat kurtarıcı olsa da bazılarında yan etkilere neden oluyor. İştahsızlık, genellikle geçici ve hafif olan bu yan etkilerin en yaygın olanları arasındadır.

Kedilerde alışkan oldukları düzenin değişmesini istemezler. Bu nedenle kedinizin rutinindeki bir değişiklik iştah kaybına neden olabilir. Evdeki değişiklikler kimi kedileri rahatsız edebilir. Bazen yeni insanlar veya rutinlerindeki değişiklikler bir kedinin duygusal refahını etkileyebilir. Ya da kediniz titiz bir yiyici olabilir. Genel olarak kedilerin yeni yiyecek türlerine alışmasının her zaman kolay olmadığını bu yüzden de iştahlarında değişikliklerin olabileceğini unutmayın.

Kedilerde İştah Kaybı Nasıl Tespit Edilir

Kediniz iştahını kaybetmiş gibi görünüyorsa, aşağıdaki belirtiler kedinizin yemek yememesinin sağlık sorunuyla ilgili olduğunu gösterir:

  • Ani kilo kaybı
  • Ateş
  • Nefes Darlığı
  • Karnında şişlik
  • Kalp atışında zayıflık
  • Kusma ve ishal
  • Gözlerinde değişiklik

Kediniz iştah kaybının yanı sıra bu semptomlardan bir veya daha fazlasını sergiliyorsa, muhtemelen tıbbi bir sorun söz konusudur ve veterinerinize danışmalısınız.

Kedimde Anoreksiya Var Mı?

Kediniz, yeme alışkanlığını değiştirir ve sürekli olarak yemeyi reddederse kedinize anoreksi teşhisi konacaktır. Kediniz anoreksiya belirtileri gösteriyorsa iştahı aniden artmış veya azalmışsa, Veteriner hekiminize vakit kaybetmeden başvurmalısınız. Kedinizde yiyeceklerden kaçınma, 24 saat veya daha uzun süre devam ederse kedinizin sağlığında ciddi durumlar ortaya çıkabilir.

Bir Kedinin Yemeyi Durdurmasına Neden Olan Sağlık Sorunları

Kedilerde Solunum Hastalıkları: Kedilerde solunum sorunları kedinizin koku alma duyusunu ve nefes alma yeteğini etkileyerek iştah kaybına yol açabilir. Üst solunum yolu hastalıkları kedinizin burnunu ve gözlerini tıkayarak akıntıyla geçici bir görme ve koku kaybına veya kısıtlanmasına neden olabilir. Alt solunum yolu hastalıkları, kedinizin akciğerlerini etkileyerek nefes almada zorluk çekmesine neden olabilir. Bu solunum sorunları bazı basit antibiyotiklerle giderilebilir. Solunum sorununun ciddiyetine bakılmaksızın, hastalık kedinizin mamasını koklamasını engelliyorsa yemek istemediğine karar verebilir.

Sindirim Sistemi Hastalıkları: Kedinizin midesi, bağırsakları, pankreası veya sindirim sisteminin diğer bölümleriyle ilgili sorunlar, kedinizin yemeyi durdurmasına neden olabilir. Kediniz ayrıca sindirim sorunlarının yanı sıra kusabilir, ishal veya karın ağrısı yaşayabilir. Ancak genellikle iştah azalması, sindirim sistemi sorununun ilk belirtilerinden biri olacaktır. Sorunlar asit reflüsü, tümörler, bağırsak bakterilerinin dengesizliği, parazitler, bağırsak hastalığı ve diğer problemler arasında değişebilir.

Diş Hastalığı: Kedilerde diş eti hastalığı, hastalıklı, ağrılı dişler ve diş etleri kedinizin yemeyi bırakmasına neden olabilir. Kediler dişlerini kırabilir, dişlerinde lezyonlar geliştirebilir, diş etlerinde iltihaplanmalar olabilir, diş apseleri oluşturabilir ve ağız ağrısına neden olan başka diş sorunları yaşayabilir.

Böbrek hastalığı: Kedilerin, özellikle de yaşlı kedilerin yememesinin bir başka yaygın nedeni böbrek hastalığıdır. Böbrek hastalığı da mide bulantısına neden olur ve bu da kedinizin yemek yememesine neden olur. Sadece veterineriniz böbrek hastalığını teşhis edebilir, bu nedenle kedinizin mümkün olan en kısa sürede muayene edilmesi önemlidir.

Kedim Bir Şey Yemiyorsa Veya İçmiyorsa Ne Yapabilirim?

Kediniz için yapabileceğiniz en önemli şey, veterinerinizle olabildiğince erken konuşmak ve kediniz için yemek yemesini sağlama konusundaki tavsiyelerine uymaktır. Bunun dışında, kedinizi konserve sardalya veya karaciğer gibi iştahını artıran bir şeyle beslemek gibi atabileceğiniz bazı basit kısa vadeli adımlar da vardır. Unutmayın ki bu yiyecekler sadece ölçülü olarak verilmelidir.

Kedinizin Yemesini Nasıl Sağlarsınız?

Kedinizin yemeyi bırakma nedenine bağlı olarak, kedinizi tekrar yemeye başlaması için ikna edebilirsiniz. Bununla birlikte, kedinizin iştah sorununun tıbbi bir nedeni olup olmadığını öğrenmenin en hızlı yolu, evcil hayvanınızın veterinerinize kontrol edilmesini sağlamaktır. Kedinizi beslemek için farklı bir tat, doku veya mama şekli seçerek denemeler yapın.

Kedinizin her zaman yediği mamanın tadının yakın zamanda içeriğini değiştirip değiştirmediğini kontrol edin. Mamanın içeriğiyle ilgili bilgiler, ambalajın üzerinde "yeni ve geliştirilmiş lezzet" olarak listelenebilir. Veya gıda firmasıyla iletişime geçip sorun. Kediniz için yeni bir favori yiyecek bulmanız gerekebilir.

Kediniz düzenli ilaç kullanıyorsa, bir süre mamasına koymayı bırakın. Çünkü kedilerin inanılmaz bir koku alma duyusu vardır. Bu nedenle ilaçların kokusunu alır ve yemek yemeyi istemeyebilir. Kediler çevrelerine karşı hassastır, değişikliklere uyum sağlamak için zamana ve yardıma ihtiyaç duyabilir. Yiyecekleri daha çekici hale getirmek, evcil hayvanınızın rahat bir rutine geri dönmesine yardımcı olabilir.

Kedilerde Yeme Bozukluğunun Tedavisi

Kedinizin nasıl tedavi edileceği, iştah kaybını tetikleyen temel sorunun ne olduğuna bağlı olacaktır. Veterineri ziyaret ettiğinizde, size kedinizin yakın zamandaki tıbbi geçmişi hakkında sorular soracaklardır:

  • Kedinizin kusup kusmadığı
  • Kedinizin kilo verip vermediği
  • Başka bir belirti fark edip etmediğiniz
  • Kedinizin yakın zamanda önemli bir değişikliğe uğrayıp uğramadığı

Yukarıdaki soruları veteriner hekiminiz size sorarak kediniz için doğru tedavi yöntemini belirleyecektir. Bu göstergeler, veterinerinizin kedinizin aç olmadığı için mi yoksa fiziksel olarak zor bulduğu için mi yemediğini anlamasına yardımcı olacaktır. Örneğin, kediniz kusmuyorsa, çekilmesi gereken ağrılı, kırık bir dişe sahip olabilir. Sorular tipik olarak veteriner hekiminiz tarafından yapılacak bir fiziksel muayene ile birleştirilecektir.

Kedinizin mümkün olan en kısa sürede tekrar yemesini sağlamak önemlidir. Anoreksiyadan muzdarip bazı kediler, ölümcül olabilen ciddi bir komplikasyon olan hepatik lipidoz (yağlı karaciğer sendromu) geliştirebilir.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.