İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedim Grip Oldu, Ne Yapabilirim?

PET BİLGİ

By melissa1 | 21-10-2022

Kedim Grip Oldu, Ne Yapabilirim?

Kedim grip oldu durumunda tedavisi konusunda kedi sahiplerine önemli görevler düşer. Özellikle havalar soğudukça kedilerde de hastalıkların görülme sıklığı artar. İnsanlarda olduğu gibi kedilerde soğuk havalarda üşütme, grip gibi hafif hastalıklara yakalanır. “Cat Flu” olarak adlandırılan kedi gribi, nezledeki semptomlara benzer belirtiler gösterir. Grip olan kedilerde bazı davranış değişiklikleri ve belirtiler gözlemlenebilir. Kedi gribi pek çok yönüyle insanların geçirdiği nezleye benzer. Kedinizin grip olması durumunda tedavi için yapmanız gerekenleri bu yazımızda bulabilirsiniz.

Kedi Gribi Nedir?

Kedinin grip olması genellikle virüs veya bakteriler yüzünden gerçekleşir. Pek çok evcil hayvan için bağışıklığı güçlendirici ilaçlar olmasına rağmen kedi gribine karşı etkili antiviral ilaçlar yoktur. Bu yüzden kedilerde grip hastalığının önlenmesi ve tedavi sürecinde doğru hareket edilmesi çok önemlidir. Birçok yönden insan nezlesine benzeyen kedi gribi, burun ve göz akıntısıyla ortaya çıkabilir. Özellikle yavru kedilerde ve yaşlı kedilerde gribin uzun süreli olması ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarabilir. Bununla birlikte kronik hastalığı bulunan kediler, grip olduklarında bir an önce tedavi edilmezse daha büyük çaplı hastalıklar geçirebilir.

Kediler Neden Grip Olur?

Kedim grip oldu nedenleri genellikle virüslerdir. Kedilerde solunum yolu enfeksiyonu şeklinde gelişen bu hastalık virüs kaynaklı bir hastalıktır. Kedi gribine yakalanma oranlarıyla ilgili yapılan araştırmada virüslerin yüzde 90 oranında etkili olduğu bulunmuştur. Kedi gribine yol açabilme ihtimali olan bakteriler de grip nedenleri arasında yer alır. Çok çabuk bulaşan kedi gribi, sokak ve barınakta yaşayan kediler arasında sık sık görülür. Ayrıca aynı evde yaşayan birden fazla sayıda kedi arasında da hızlı biçimde yayılabilir. Kedi gribi virüs ve bakterilerin etkisi dışında şu nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir:

  • Feline Herpesvirus, Feline Calicivirus, Chlamydia, Bordetalla ve mantarların sebep olduğu enfeksiyonlar
  • Aşılama eksikliği
  • Yeni doğan veya yaşlılık
  • Yoğun stres
  • Sokakta kötü koşullarda yaşamak

Kedi gribine yol açan virüsler kedinin tükürük, göz ve burun salgılarında görülebilir. Hapşıran veya birbirleri ile yakın temasta bulunan kediler arasında bu virüsler hızla yayılır. Mama ve su kaplarının ortak kullanılması da kedi gribi yayılmasına neden olur. Grip olmuş bir kediyi seven ve daha sonra sağlıklı bir kediye dokunan insanlar da istemeseler de virüslerin yayılmasına sebep olabilir.

Kedinin Grip Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Kedinin grip olduğunu anlamak için bazı belirtilere dikkat etmek gerekir. Kedilerde solunum yolu enfeksiyonu olarak da bilinen ve İngilizcede “Cat Flu” olarak geçen kedi gribinin belirtileri insanlardaki nezleye benzer. Enfeksiyonun nedeni ve şiddeti, kedilerin hastalığı daha hafif veya daha ağır geçirmesinde etkili olabilir. Genellikle kedi gribi belirtileri şunlardır:

  • Sık sık görülen hapşırma
  • Burun tıkanıklığı veya akıntısı
  • Öksürük
  • Göz akıntısı
  • Salya akıtma
  • Yüksek ateş
  • İştah kaybı
  • Burun veya ağız ülseri
  • Sesin boğuklaşması
  • Halsizlik ve hareketsizlik

Kedi gribinin en sık görülen semptomları bu şekilde sıralanabilir. Kediniz grip hastalığına yakalandığında bu belirtilerden biri veya birkaçı aynı anda oluşabilir. Kedi gribini yenmek için pek çok farklı tedavi yöntemi vardır. Kedinizin grip olmasından şüpheleniyorsanız yukarıda saydığımız belirtilerin olup olmadığını, varsa ne kadar süredir devam ettiğini gözlemlemeniz gerekir.

Kedi Gribi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kedilerde gribini tedavi etmek için öncelikle veteriner hekimin muayenesi şarttır. Eğer kediniz grip belirtileri gösteriyorsa genel muayeneden geçmesi faydalı olacaktır. Buna ek olarak bazı veterinerler kedinin kan testine ve salgı kültürlerine bakmak isteyebilir. Hastalığın neden kaynaklandığında teşhis edildiğinde kedi gribinin tedavisi daha hızlı biçimde yapılabilir. Kedilerin grip olduğunda kullanabilecekleri antiviral ilaçlar yoktur. Bu yüzden virüslerin sebep olduğu kedi gribinin tedavisinde ilaçlı tedavi yöntemi yoktur. Ancak bakterilerden kaynaklı grip hastalığında kediye antibiyotik ilaçlarıyla tedavi uygulanabilir. Tedavi sürecinde ilaç kullanımına ek olarak izolasyon, dinlenme ve besin desteği sağlandığında kedinin hastalığını atlatması mümkündür.

Kedi Gribine İyi Gelen Şeyler Nelerdir?

Kedi gribinin tedavi edilmesi sürecinde kediyi sağlığına kavuşturacak bazı desteklerde bulunmak gerekir. Öncelikle kedilerin genel sağlığı açısından çok ciddi bir hastalık olmayan grip, ilerlediği zaman ciddi problemler yaratabilir. İştahsızlık yüzünden her zamankinden daha az su içen kedilerde dehidrasyonu önlemek için mümkün olduğunca su içmeleri sağlanmalıdır. Grip kediler koku alma yetenekleri azaldığı için kuru mama tüketmeyi pek tercih etmezler. Ayrıca halsiz oldukları için kuru mamaların sindiriminde de problem yaşama riski vardır. Bu nedenle grip tedavisi sürecinde kedilere yüksek besleyici içeriğe sahip yaş mamalar verilmelidir.

Kedinin rahatça dinlenebileceği sıcak ve konforlu bir alan oluşturmak gribin hızlı şekilde atlatılmasına yardımcıdır. Stressiz bir ortamda tutulması gereken grip kedilere veterinerin önermiş olduğu ilaçlar doğru zamanda ve doğru dozlarla verilmelidir. Kedim grip oldu tedavisinde vitamin takviyeleri, antibiyotik içeren göz damlaları ve burun içi solüsyonlar gibi destekleyici ürünler kullanılabilir. Eğer kediler grip yüzünden ciddi oranda iştah kaybı yaşıyorsa veterinerin damar yolu ile mineral ve sıvı desteği vermeleri gerekebilir.

Ayrıca Bakınız: Kedim Yavrularını Emzirmiyor, Ne Yapmalıyım?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.