İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedim Çok Kaşınıyor, Ne Yapmalıyım?

PET BİLGİ

By melissa1 | 26-10-2022

Kedim Çok Kaşınıyor, Ne Yapmalıyım?

Kedinin çok kaşınması durumu alışkanlık haline gelmişse bunun arkasında bir hastalık söz konusu olabilir. Çeşitli deri hastalıkları ve alerjik reaksiyonlar kedilerde aşırı kaşınma durumuna yol açabilir. Kedilerin herhangi bir hastalığın erken belirtilerini gizlemede iyi oldukları göz önünde bulundurulduğunda aşırı kaşıntıya mutlaka ciddiyetle yaklaşılmalıdır. Kedinin sürekli kaşınmasının arkasındaki tek neden pire gibi dış parazitler olmayabilir. Kedim çok kaşınıyor durumunda uygulanması gereken teknik ve tedavi yöntemlerini bu yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Kedilerde Kaşıntı Sorunu

Kedinin kaşınması, tüylerini yalama veya tırnakları ile derisini tahriş etme hareketi olarak tanımlanabilir. Kaşıntı deride enfeksiyon olduğunu gösterdiği için devamlı kaşınan kedilerin sağlık durumu hakkında endişelenmek oldukça normaldir. Kedilerde uzun süreli kaşıntı sonucu derinin ve tüylerin zarar görmesi tedavi edilebilir. Kedilerin en çok kaşındığı bölgeler kulak çevresi ve gövdenin alt bölümleridir. Eğer kediniz aniden kendini sürekli kaşımaya başlamışsa ve dış parazit şüphesi yoksa farklı sağlık sorunları üzerinde durulması gerekir. Kedinin sabah akşam durmadan kendini kaşıması halinde en kısa sürede veteriner hekime başvurarak bu davranışın arkasındaki sebepler araştırılmalıdır.

Kedilerde Kaşıntı Nedenleri Nelerdir?

Kedi kaşınmasının sebepleri, her kedinin yaşam koşuluna ve sağlık durumuna göre farklılık gösterir. Dermatit olarak da bilinen deri problemleri kedilerde de sık sık ortaya çıkabilir. Tıpkı insanlarda olduğu gibi kaşıntı hissi yaratan bu hastalıkla birlikte kedinin sürekli kaşındığını görebilirsiniz. Kedilerde kaşıntı nedenleri arasında en çok rastlanan faktörler şunlardır:

  • Pire enfestasyonu
  • Uyuzluk
  • Bit ve benzeri dış parazitler
  • Alerjiler
  • Bakteriyel enfeksiyonlar
  • Hormonal dengesizlikler
  • Anormal hücre gelişimi
  • Psikolojik sebepler ve stres
  • Bağışıklık sistemi hastalıkları

Bu tür durumlarda kedinin genel sağlığını olumsuz etkileyen hastalığın bir an önce tedavi edilmesi gerekir. Kedilerde görülen kaşıntı uzun süreli olduğunda derinin tahriş olması ve kanaması görülebilir. Bununla birlikte çok kaşınan kediler tüylerini yolma gibi davranışlarda da bulunabilir. Evcil hayvanınızın hem ruhsal hem de fiziksel sağlığını olumsuz etkileyen kedim çok kaşınıyor sorunu ortadan kaldırmak için veteriner hekime danışmanız faydalıdır.

Kedilerde Dermatolojik Sorunlar

Kedilerin dermatolojik hastalıkları, ilaçlı tedaviler ve bazı bakım tüyoları ile sorunsuz biçimde ortadan kaldırılabilir. Dermatolojik yani deri problemleri yüzünden kedinin sık sık kaşınması doğal karşılanmalıdır. Ancak kaşıntının tedavisi yapılmazsa hem kedinin sağlığı hem de sahibi açısından problemli bir süreç başlayabilir. Kedi sürekli kaşıntı hissi sebebiyle kendini huzursuz hissedecek ve stresli bir yapıya bürünecektir. Kedi sahibi de bu durumdan olumsuz etkileneceği için en kısa sürede bu tür deri problemlerinin tedavi edilmesi gerekir.

Kedilerde Dış Parazit

Kedilerde dış parazit kaşıntısı, pire ve bit gibi canlılardan kaynaklanır. Yaz aylarında yaygın bir şekilde görülen pireler, kış aylarında da kedide kaşıntıya yol açabilirler. Kedinin parazitlendiğini anlamak için cildini incelemek yeterlidir. Kedinin cildinde küçük yuvarlak kırmızı yumrular varsa pire ısırığı yüzünden enfeksiyon oluşmuş olabilir.

Kedilerde Deri Alerjisi

Kedide deri alerjisi kaşıntı yaratan bir diğer faktördür. Kedilerin çoğunda pire ile ilgili cilt sorunları olsa da farklı alerjik reaksiyonlar da kaşıntı yapabilir. Kedinizi sık sık kuyruğunun tabanından boyuna kadar kaşındığını fark ederseniz alerji durumu söz konusu olabilir. Bu tür durumlarda tedavi amaçlı hipoalerjenik kedi şampuanı ile düzenli yıkanması tavsiye edilir. Deride enfeksiyon oluşturan kabuklanmalar görürseniz en kısa zamanda veteriner hekime başvurmanız tavsiye edilir.

Kedilerde Gıda Alerjisi

Kedide gıda alerjisi kaşıntısı genellikle yanlış mama tercihinden kaynaklanır. Kedinin çeşitli ilaçlarla birlikte kullandığı mamaların içeriğindeki bileşenler alerjik reaksiyona sebep olabilir. Bir kedide gıda alerjisi olup olmadığını anlamak için kedinin baş, yüz, kulak ve boyun çevresindeki deriye bakılmalıdır. Yüz ve boyun çevresini aşırı kaşıyan kedilerde gıda alerjisi meydana gelmiş olabilir. Ayrıca sürekli kaşınan kedinizde buna ek olarak ishal veya kusma gibi belirtiler görürseniz, mamalardan alerji olduğu anlaşılabilir. Bu durumda en kısa sürede veteriner muayenesinden geçmesi gereken kediniz için alerji önleyici ilaçların kullanılması gerekebilir.

Kaşınan Kediye Ev Usulü Çözümler

Kedi kaşıntısına evde çözüm bulmak isteyen evcil hayvan sahipleri için bazı pratik yöntemler vardır. Kediniz bir anda çok sık kaşınmaya başladıysa ve sorunun ne olduğunu anlamakta zorlanıyorsanız evde uygulayabileceğiniz tedavi yöntemlerini kullanabilirsiniz. Bunlar arasında hem ilaçlar hem de bakım tavsiyeleri yer alır:

  • Pire önleyici şampuan ve sprey ilaçları kullanmak faydalıdır.
  • Kedinin sürekli kaşınan cildinde tahrişi önlemek için hindistancevizi yağı uygulanabilir.
  • Ev yapımı biberiye ve nane sosunu yaş kedi mamasıyla karıştırıp verdiğinizde kaşıntının azalmasını sağlar.
  • Kuru ciltten kaynaklı kaşıntılarda kedinin günlük düzenli sıvı alımı kontrol edilmelidir.
  • Kedide gıda alerjisine yol açan mama ve besin takviyeleri değiştirilmelidir.

Kedinin beslenmesine ve hijyenine dikkat ederek sık sık kaşınma probleminin üstesinden gelebilirsiniz. Evcil hayvan sahipleri kedinin kaşınmasındaki sebeplere göre en ideal tedavi yöntemini uygulayabilir. Kedim çok kaşınıyor durumunda gerekli tedavileri uygulayarak kısa sürede bu sorunun ortadan kalmasını sağlayabilirsiniz.

Ayrıca Bakınız: Kedim Hırçınlaştı, Ne Yapmalıyım?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.