By melissa1 | 29-10-2022
Yavru kedinin büyümemesi genellikle kedinin yaşadığı sağlık sorunları ve ırkına göre değişiklik gösterir. Öncelikle halk arasında büyümeyen kedi olarak tanımlansa da az gelişim gösteren bir kedi ırkından bahsetmek gerekir. Munchkin kedi ırkı, kısa bacakları ve küçük bedeniyle karakterize olan bir türdür. Bu ırka sahip bir kedi sahibiyseniz yavru kedinizin fiziksel olarak hızlı bir değişim göstermediğine şaşırmamanız gerekir. Ancak bunun dışında kedim büyümüyor diye internet üzerinden araştırma yapan kişiler için alternatif tedavi yöntemleri uygulanması gerekebilir.
Yavru kedilerin fiziksel olarak büyümemesi, pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Evcil hayvanlar arasında en popüleri olan kediler, hızlı büyüme ve gelişim göstermesiyle bilinir. Sadece bir yıl içinde ortalama bir kedi yavrusu 100 gramdan 2-3 kilogram ağırlığa kadar ulaşabilir. Hızlı bir yavruluk dönemi geçiren kediler bu dönemde bazı sağlık sorunları yaşarsa büyümesinde sıkıntılar ortaya çıkabilir. Ayrıca kedinin gelişimi için ortam koşulları ile beslenme şartları da çok önemlidir. Kaliteli bir diyetle beslenmek, tüm canlılarda olduğu gibi kedi yavruları için de hızlı ve sağlıklı gelişim için şarttır. Yavru kedinizin büyümemesinden şikayet ediyorsanız öncelikle dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır.
Beslenme şartları kedinin büyümesi için uygun değilse, yavru kedinin büyüme hızı ve fiziksel gelişimi sekteye uğrayabilir. Özellikle yavru kediler söz konusu olduğunda beslenme koşulları çok önemlidir. Kediler etobur olduğu için fiziksel olarak gelişmelerinde protein ağırlıklı besinler tüketmeleri şarttır. Bu nedenle annesinden erken dönemde ayrılan yavru kedilerin anne sütünden elde ettiği proteinin kesilmesi yüzünden bu açığı bir şekilde telafi etmesi gerekir. Günümüzde süpermarket raflarında ve pet shop mağazalarında satışa sunulan kedi mamalarının çoğu yavru kediler için uygun değildir.
Kedigiller atalarından gelen özellikler sebebiyle etobur canlılardır. Kedilerin doğal ve sağlıklı yiyecekleri arasında tahıl ürünleri bulunmaz. Söz konusu yavru kedi mamalarında ise besleyici olması için tahıl ilavesi yapılmaktadır. Mısır, buğday ve çeşitli unlar ile hayvansal ürünler kedinin gelişimi için uygun değildir. Ayrıca kediler gerçekte bu tür mamaların içeriğinde tahıl olduğunu fark edebilseler bu mamaları tüketmezler. Fakat mama üreticisi markalar bu formüllerin içine çeşitli tatlandırıcılar ekleyerek mamaları kedilerin yemeyi isteyeceği hale getirmeyi başarmaktadır.
Kedinin sağlıklı gelişimi için doğal koşullarda beslenmesi önemlidir. İnternet üzerinden kedim büyümüyor şeklinde araştırma yapan kedi sahipleri ilk etapta beslenme koşullarına dikkat etmelidir. Bir kedi yavrusu fiziksel olarak gelişimine uygun olmayan bir mama ile beslendiğinde yeterli seviyede büyüyemez. Dolayısıyla yavru kedinin fiziksel gelişim için ihtiyaç duyduğu doğal yiyecek veya yüzde 70 et içeren kedi mamaları seçilmelidir. Kedi mamalarında tahıl ve yan ürünler olmamasına mutlaka dikkat edilmelidir.
Anne kedideki hastalıklar, yavru kedinin sağlıklı ve ideal biçimde büyümesine engel olabilir. Örneğin sokakta büyüyen bir anne kedi, yaşamında ciddi açlık travmaları ve bazı parazit hastalıkları kapmış olabilir. Eğer doğum öncesi iç parazitleri olan bir anne kedi uzman veterinerler tarafından tedavi edilmezse, yavrular da iç parazitli olacak şekilde dünyaya gelebilir. Yavru kedinin bağırsaklarına tutulan bu parazitler, onların yiyeceklerinden beslenerek fiziksel gelişimlerini engellerler. Anne kedinin hastalığını doğuştan alan yavru kediler bu nedenle fiziksel olarak neredeyse hiç gelişemeden küçük kalır.
Anne kedinin doğum öncesinde iç paraziti olması sebebiyle yavru kedinin de parazitle doğup doğmadığını anlamak için bazı yöntemler vardır. Eğer yavru kedi beslenmesine rağmen bir türlü büyümüyorsa ve göbeği şişik vaziyetteyse büyük olasılıkla iç parazit hastalığı vardır. Bu durumda en kısa sürede veteriner muayenesi yapılarak yavru kedinin bağırsaklarına tutunan ve onun yedikleriyle beslenen parazitlerden kurtulması sağlanmalıdır. Aksi halde yavru kedi ne kadar kaliteli mamalarla beslense dahi iç parazitler hızla çoğalarak kedinin gelişim için ihtiyaç duyduğu besin maddelerini tüketirler. Genellikle şuruplu tedaviler uygulandığında yavru kedinin iç parazit hastalığını atlatması mümkündür.
Özellikle Yavru kedilerdeki hastalıklar kedinin fiziksel olarak büyümesi önünde engel olur. Anne kedinin hastalığını doğuştan taşıyan kediler iç parazitle doğabilirken bunun dışında çeşitli hastalıklar da görülebilir. Yavru kedilerde fiziksel gelişimi durduracak hastalıkların başında distemper ve lösemi gelir. Yavru kedinin henüz yeterli kuvvete sahip olmayan vücudu doğuştan gelen bu hastalıklara karşı mücadele etse de başarılı olamayabilir. Hastalığın yayılmasını önlemek için yoğun çaba harcayan ve tüm enerjisini buna yönelten yavru kedi gelişim gösteremez. Hayatta kalmaya çabalayan yavru kedinin mutlaka dışarıdan tıbbi destek ve tedavi alması gereklidir.
Kedilerin büyümemesini tedavi etmek için öncelikle yavru kedinin neden fiziksel olarak gelişim göstermediği araştırılmalıdır. Yukarıda bahsettiğimiz gibi bazı durumlarda kedinin annesinden bazı durumlarda kendisinden bazen de ırkından dolayı büyümede problem yaşanabilir. Yavru kedilerin büyümesini sağlamak için kapsamlı bir muayeneden geçmesi önemlidir. Bu yüzden kedim büyümüyor şeklinde şikayeti olan kedi sahiplerinin öncelikle uzman veterinere gitmesi ve bu sorunun nedenlerini teşhis ettirmesi gerekir.
Ayrıca Bakınız: Kedim Zor Nefes Alıyor, Ne Yapmalıyım?