İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedim Ağlıyor mu: Kediler Neden Ağlar?

PET BİLGİ

By melissa1 | 02-04-2021

Kedim Ağlıyor mu: Kediler Neden Ağlar?

Kedim ağlıyor mu? Kedi ağlaması birçok insanın ilgisini çeken bir davranıştır. Kedilerin duygu dünyaları oldukça gizemli ve bilinmezdir. Fakat kedi ağlaması gibi ilginç davranışlarını gözlemlediğiniz sürece, kedinizin duyguları hakkında fikir sahibi olmanız zor değildir. Kediler de aynı insanlar gibi duygularını belli etmek için çeşitli yöntemler kullanabilirler. Fakat kedilerin gözleri sulansa da kedilerin ağladığı doğru değil. Kediler duygularını insanlar gibi ağlayarak belli edemezler. Göz sulanması kediler için duygusal bir tepkime olarak kabul edilmemektedir. Bu nedenle kedinizin gözleri sulandığında ağladığını değil bir sağlık sorunu olduğunu düşünmelisiniz. Bu durumda veteriner bir hekime danışmanız doğru olacaktır.

Kedim ağlar gibi miyavlıyor dediğiniz durumlarda bile kedinizin gözünde ki sulanmayı fark edebilirsiniz. Kediler bir yerlerini incittiğinde ya da sakatlık durumlarında gözleri yaşarır. Kediniz ile kuracağınız bağ sayesinde kedilerinizin duygularını kolayca anlar ve ona göre davranabilirsiniz.

Kedim Ağlıyor mu: Kedinizin Ağladığını Nasıl Anlarsınız?

Kedi ağlaması çok sık görülen bir durum değildir. Kedinizin ağladığında şüpheleniyor ve anlamak istiyorsanız kedinizin çıkardığı seslere odaklanın. Sık sık miyavlıyor gibi sesler çıkarıyorsa bir sağlık sorunu olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Bir sıkıntı görmediğiniz halde miyavlamaya devam ediyorsa fizik muayeneden geçmesi sağlıklı olacaktır.

Kedi ağlaması sebeplerinden bir diğeri de ortamda bulunan toz, polen gibi alerjik durumlar olabilmektedir. Kedilerde pembe göz enfeksiyonu olarak bilinen enfeksiyonlar da kedi ağlaması durumlarına sebep olur. Viral hatsalıklar ve konjonktivit gibi viral virüse yakalanmış olup olmadıklarını veteriner hekiminiz ile belirlemeniz sağlıklı olacaktır.

Kedi ağlaması ile karşılaşıyorsanız fiziksel sorunlar haricinde kedinizin psikolojik problemleri olduğunu da düşünebilirsiniz. Kediniz üzgün ve incinmiş olduğunda acı acı miyavlar. Evinizi değiştirdiğinizde ya da evinize yeni bir eşya eklediğinizde kediniz bu durumdan rahatsız olma ihtimali vardır. Hatta evde yaşamaya başlayan yeni bir kişi de kedinizin panik yapmasına sebep olur. Kedi mamasının veya kumunun değişmesi bile kedinizi etkileyen durumdur. Kediler rutinlerinin dışına çıkılmasından pek hoşlanmazlar. Hoşlanmadıkları durumları ağlar gibi miyavlayarak size belli etmek isteyebilirler. Stres kediler için oldukça önemli bir problemdir.

Bazı kediler ortamlarında yabancı bir kedi ile karşılaştığında da miyavlayarak ağlayabilirler. Kediler bu ağlama sesini rakip kedileri kendilerinden uzak tutmak için de çıkarabilirler. Yavru kediler ise üşüdüklerinde ve acıktıklarında da ağlama sesine benzer sesler çıkarabilirler. Yaşlı kedilerde ise yaşlandıkça ağlama seslerinin değiştiğini görmek mümkündür. Daha fazla yaşlı olan kedilerin de bilinçsizce sesler çıkardığına tanıklık edebilirsiniz.

Kediniz Ağlarsa Ne Yapmalısınız?

En önemlisi kedinizi ağlamayı bırakmak için zorlamamak olacaktır. Kedinizin ağlaması ne kadar uzun sürerse sürsün zorlamak sağlıklı bir davranış değildir. Sorunun kaynağını bulmak önceliğiniz haline gelmelidir. Çoğu kedi için gerginlik ve anksiyete belirtileri birkaç gün içinde geçecektir. Bu zaman diliminde kedinize ilgi ve özen göstermeniz önemlidir. Kedinizi güvenli bir alanda tutabilir ve sevdiği oyuncaklar ile oynamasını sağlayarak duruma alışmasını sağlayabilirsiniz. Kedinizin kum yerine değiştirdiyseniz aynı yere koymayı deneyebilirsiniz. Bu gibi davranışsal değişiklikler için kedi davranışı uzmanlarından yardım alabilirsiniz.

Hiçbir durumda kedinizi cezalandırarak çözüm aramayın. Cezalandırma yöntemi işe yaramadığı gibi kedinizde kalıcı davranışsal bozukluklar da yaratabilmektedir. Kedinizin neyi olduğunu, neden ağladığını bulmaya ve sorunu ortadan kaldırmaya çalışmalısınız. Bazı durumlarda ise kedinizin ağlaması ve çığlık atması sizin ilginizi istediği anlamına geliyor olabilir. Kediniz ile ilgilenmeyi ihmal etmemelisiniz.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar