İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedilerin Üşümesi Nasıl Anlaşılır?

PET BİLGİ

By melissa1 | 17-11-2022

Kedilerin Üşümesi Nasıl Anlaşılır?

Kedilerin üşüdüğünü anlamak için izlenmesi gereken yollar vardır. Sokak kedilerinin soğuğa alışkın olduğu ve soğukta üşümediği düşünülse de bu yanlıştır. Kış aylarında her kedi üşürler. Kedilerin üşümesi anlaması zor olan bir durum değildir.

Kedilerin üşüdüğünü şu şekilde tespit edebilirsiniz;

  • Kediler üşüdüklerinde vücutlarını daha küçük hale getirerek ısınmaya çalışırlar. Kış aylarında sokaktaki bir kedinin vücudunu küçültüp başını vücuduna gömdüğünü görürseniz üşüdüğünü anlayabilirsiniz.
  • Kediler üşüdüklerinde titreyip tüylerini kabartabilirler. Titremelerine neden olan bir hastalıkları yoksa titremenin nedeni üşümeleridir.
  • Kedi ve köpeklerin üşüdüklerini anlamak için burunlarına, kulaklarına ve karın bölgelerine dokunabilirsiniz. Bu bölgeleri gereğinden soğuk olan kediler üşüyor demektir.
  • Kediler üşürlerse ısınmak için bir yer arayışına girerler. Evcil kedinizin battaniyelerin altına girdiğini ve uzun süre orada kaldığını görürseniz evinizin soğuk olması ve buna bağlı olarak kedinizin üşümüş olması muhtemeldir.

Kediler Neden Üşür?

Kedilerin üşüme nedenleri insanlar tarafından sıkça araştırılsa da bu nedenlerin insanların üşüme nedenlerinden pek bir farkı yoktur. Halk arasında tüylü hayvanların tüyleri dolayısıyla üşümedikleri düşünülse de bu kanı yanlıştır. Hayvanlar da tıpkı insanlar gibi belirli bir dereceye kadar vücut ısılarını koruyabilirler. Hava 0 derecenin altına düşerse kediler üşüyebilirler.

Kış aylarında giydiğimiz kalın giysiler bizi belli bir süreye kadar ısıtır. Bir süre sonra kalın giysilerimize rağmen soğuğu hissetmeye başlarız. Kediler için de durum aynı sayılır. Tüyleri onları belli bir zamana kadar soğuk havaya karşı korur. Sert iklim koşullarında mutlaka soğuğu hissedecek ve üşüyeceklerdir. Soğuğa adapte olan sokak kedileri de dahil olmak üzere her hayvanın olumsuz hava şartlarına sonuna kadar direnmesi mümkün değildir. Bu nedenle kediler soğuk havalarda çok fazla ortalıkta görünmezler. Her kedi ısınacağı bir yer arayışına gireceği için oradan kolay kolay ayrılmaz. Kış ayları en çok hayvanlar için zor geçer. Özellikle bağışıklığı düşük kediler, yavru kediler ve tıraş olmuş kediler kış aylarında çok daha fazla üşüyebilirler.

Kediler Üşütür mü?

Kedilerin üşütmesi olağan bir durumdur ve uzun süre soğuk havada kalan her kedi üşütür. Kedilerde de insanlarda olduğu gibi grip, idrar yolu enfeksiyonu ve soğuk algınlığı görülür. Evcil kedilerin üşümesi engellenebilse de sokak kedilerinin üşümesi engellenemeyebilir. Sokakta titrerken gördüğünüz bir kedinin üşütme ihtimali olduğunu ve daha ciddi hastalıklara yakalanabileceğini unutmamalısınız.

Sokak kedileri için kış aylarında sıcak kalmalarını ve üşütmemelerini sağlayan kedi yuvaları yapılır. Bu yuvalara ısınmaları için battaniyeler koyun. Özellikle kış aylarında doğum yapan kedilerin uygun bir yer bulamayıp sokakta üşütmeleri yavrular için tehlikeli olur. Anne hasta olursa avlanamaz ve yeterince beslenemez. Bu durumda yavrularını da yeterince besleyemez. Bununla birlikte, yavrularını diğer hayvanlara karşı iyi koruyamaz.

Bu sebeple kış aylarında hamile kedilerin ya da yeni doğum yapmış kedilerin yavrularıyla birlikte kalabilecekleri rahat ve sıcak bir yuva hazırlamak mühimdir.

Üşüyen Kediye Ne Yapılmalı?

Üşüyen kediye yapılması gerekenler şöyle;

  • Onu kucağınıza alıp okşayarak ısınmasını sağlayabilirsiniz.
  • Onun uyuduğu yere onu sıcak tutacak battaniye veya örtü yerleştirerek ısınmasını sağlayabilirsiniz. Kediler için özel olarak üretilen elektrikli kedi battaniyelerini de tercih edebilirsiniz.
  • Ona sıcak kalmasını sağlayacak, yağmur ile kar yağışlarından koruyacak bir yuva yapabilirsiniz.
  • Sokakta üşüyen bir kedi gördüyseniz ve ona hemen bir yuva yapamıyorsanız, onu güvenli ve üstü kapalı bir yere alarak yağışlı havalardan korunmasını sağlayabilirsiniz.
  • Yağmurda ıslanan bir kedi görürseniz onu havlu yardımıyla kurutup ısınmasını sağlayabilirsiniz.
  • Onu geçici bir süre evinize alabilirsiniz.
  • Evcil kedinizin üşüdüğünden şüpheleniyorsanız evinizin sıcaklığını arttırabilirsiniz.
  • Evcil kedinizi evinizdeki ısıtıcıların yakınına yerleştirebilirsiniz.

Kedilerin Üstü Örtülür mü?

Kedinizin üstünün örtülmesi sakıncalı bir durum değildir. Kedinizin üşüdüğünü hissediyorsanız onun üstünü örtebilirsiniz. Fakat kediler hareket halinde olduklarından ve üstlerinden düşen battaniyeyi tekrar üstlerine örtemediklerinden bu yöntem çok etkili değildir.

Kedinizin bağışıklığı zayıfsa uyurken üstünü örtebilirsiniz. Hayvanların da insanlar gibi uyurken vücut ısıları düşer. Bu nedenle kedinizin uyurken daha fazla üşümesi ve uyurken hareket etmemesi dolayısıyla üstünü örtebilirsiniz. Gün içinde sürekli üstünü örtmek yerine kedi giysilerinden yararlanabilirsiniz. Özellikle yağışlı havalarda dışarı çıkmanız ve kedinizi de çıkarmanız gerekirse ona su geçirmeyen kedi giysilerinden giydirebilirsiniz.

Kedilerin Grip Olması Tehlikeli mi?

Kedilerin grip olması tehlikeli ve tedavi gerekir. Kedi gribi, insanlarda görülen nezleye benzetilir. Belirtileri arasında burun akıntısı, göz akıntısı ve boğaz arısına bağlı olarak öksürür gibi sesler çıkarma vardır. Bağışıklığı düşük kedilerde, yaşlı kedilerde ve yavru kedilerde grip daha çok tehlikeli hale gelir. Bununla birlikte, aşıları geciktirilen ya da yapılmayan, yeteri kadar beslenemeyen, hamile ya da yeni doğum yapan kedilerde de grip tehlikeli bir hastalıktır.

Kedi gribi virüs yoluyla bulaşır ve grip olan kediden başka bir kediye geçer. Grip olan kedilerde iştahsızlık ve halsizlik gibi belirtilere de sık rastlanır. Yavru kediler için grip ağır bir hastalıktır ve grip olan bir yavru kedinin yaşama şansı azalır. Hamile veya yeni doğum yapan bir kedinin de grip olup yeteri kadar beslenememesi hem kendi için hem yavruları için büyük sorunlara yol açar. Bu nedenle hamile, yaşlı, yavru ve yeni doğum yapan kedilerin üşümesi ile diğer kedilerle temas halinde olması mümkün oldukça engellenmelidir.

Ayrıca Bakınız: Kedi Kokusu Nasıl Gider?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar