Kedilerin kusmasına iyi gelen bazı unsurlar söz konusudur; ancak öncelikle kedinin neden kustuğunu tespit etmek için veteriner hekim tarafından muayene edilmesi gerekir. Veteriner hekimin yaptığı bazı testler sonucunda kedinin kusma ya da hasta olma sebebi öğrenilir. Bu sonuca göre kediye uygulanacak olan tedavi yöntemi tespit edilir. Kedilerde kusmayı tedavi etmek gerektiği gibi kusmayı önlemek de önemli bir durumdur. Kedilerin kusması tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Aksi takdirde kediler çok fazla kilo kaybına uğrayarak bazı sağlık sorunlarına yakalanabilir. Kedilerin kusmasına iyi gelen bazı şeyler şu şekildedir:
Kedilerin kusma durumunda tespit edilen ciddi bir sağlık sorunu yoksa veteriner hekim deri altından sıvı uygulayarak tedavi yapabilir. Kedinizde bir dehidrasyon sorunu yoksa dahi bu adım önemlidir. Kusan bir kedinin kaybettiği sıvıyı yerine koymak gerekir. Hangi sorundan kaynaklanırsa kaynaklansın çoğu zaman kusma eyleminde bulunan kedilere sıvı takviyesi yapılır. Kediniz eğer fazla susuz kalmış ve zayıf ise genel olarak damar içi sıvılar tavsiye edilir. Sıvıyı vücuda vermenin direkt yolu bu yöntem olup böylelikle gün içerisinde fazlaca verilebilir. Kedilerin çok fazla kusması durumunda hastanede gözetim altında kalmaları gerekebilir.
Kusmayı durduran ilaçlar kullanılabilir. Yine yaygın olarak kullanılan tedaviler arasında yer alan ilaçlar, kusmayı durdurmaya yöneliktir. Dolayısı ile sıvı kaybı da azalacaktır. Bu ilaçlar kedilerin midesini rahatlatarak kusmalarını durdurur. Veteriner hekim kediyi muayene ederek uygun ilaçlar için bir reçete hazırlar. Aynı zamanda veterinerin gerekli gördüğü durumlarda antibiyotikler de reçeteye eklenebilir.
Çok fazla kusan, mide sorunu yaşayan kedilere serum da verilebilir. Kusan kedi büyük miktarda sıvı kaybına maruz kalabilir. Veteriner gerekli gördüğü durumlarda kediye serum takviyesi yapabilir.
Kedilerin Kusması Nasıl Önlenebilir?
Bu konuda kedilerin kusmasını önlemek için alınabilecek olan bazı tedbirler söz konusudur. Kedi kusmaya başladıktan sonra tedavi ettirmektense kusmasını önlemek kedi için daha sağlıklı bir durumdur. Kedilerin kusması, büyük sıvı kayıplarına neden olur ve bu durumda kedilerde bazı sağlık problemleri meydana gelir. Kedilerin kusmasını önlemek için alınabilecek olan bazı tedbirler şu şekildedir:
Kedinin yemeğini daha yavaş yemesini sağlamak gerekir: Kedinin yemeğini daha yavaş ve daha az yemesini sağlamak adına daha küçük porsiyonlarla beslemek gerekir. Eğer ev içerisinde beslenmekte olan birden fazla kedi varsa beslenme saatlerinin farklı zaman dilimleri içerisinde olmak gerekir. Bunun sebebi kedilerin yemek miktarlarını kontrol edememektir.
Kedinin diyetini kontrol etmek gerekir: Kusan kedinin beslenme davranışlarını izleyerek tepkilerini kontrol etmek gerekir. Veteriner hekimden yardım alarak bir beslenme programı oluşturulmalıdır. Kaliteli bir diyete başlandıktan sonra kedinin beslenme alışkanlığı kısa süre içerisinde değişir. Bu süre zarfında kediye aynı besini tükettirmek gerekir.
Zehirli şeylerden uzak durmasını sağlamak gerekir: Kedinin yutma ihtimaline karşı iplik, çikolata ya da diğer küçük objeleri de kedinizden gizlemek gerekir. Aynı zamanda zehirli ev bitkileri ve ilaçlar kedinin yetişebileceği yerlerde olmamalıdır.
Kusan Bir Kediye Veteriner Tarafından Yapılan Testler Nelerdir?
Kusan kedinin tedavisi esnasında veteriner hekim tarafından kusma sebebini ölçmek için yapılmakta olan bazı testler söz konusudur. Veteriner hekimin yapacağı fiziksel muayene ile karın ağrısı, karın ya da farklı noktada kitleler, belirgin yabancı cisimler, kilo kaybı ve ateş gibi belirtiler gözlemlenebilir. Kusan bir kedinin kusma sebebini belirlemek için yapılması gereken bazı testler şu şekilde sıralanabilir:
Karın Röntgeni: Karın röntgeni sayesinde, fiziki muayene ile elde edilemeyen organların boyutları, şekillerindeki gariplikler, yabancı cisimler, tümörler, kabızlık gibi sorunlar tespit edilebilir.
Kan Testi: Kan testi yapılarak kusmaya sebep olabilecek organ disfonksiyonu, diyabet ve hipertiroidizm gibi endokrin bozukluklar tespit edilebilir.
İhlal Tahlili: İdrar tahlili yapılarak böbrek hastalığı ve idrar yolu enfeksiyonları varsa bunlar kolaylıkla tespit edilir.
Ultrason ve Endoskopi: Röntgen her zaman yabancı cisim veya belli başlı birkaç sorun haricinde sorunu net bir şekilde teşhis etmediği için ultrason yardımı ile bağırsaklarda yabancı cisimlerin varlığı tespit edilebilir. Bu durum da mide sorununun nedenini tespit edemiyor ise midenin ya da karnın üst kısmına yerleştirilen endoskopi cihazı ile sorunun ne olduğu çözülmeye çalışılabilir.
Tanı Ameliyatı: Karın röntgeni, kan testi, ihlal testi, ultrason ve endoskopi ile tespit edilemeyen sorunların tespiti için tanı ameliyatı yapılır. Bu yöntemde bir yabancı cisim ile karşılaşıldığı takdirde hem teşhis konulmuş hem de tedavisi yapılmış olunur.
Kusan Bir Kediye Nasıl Bakılmalıdır?
Kusan Bir Kediye Nasıl Bakılmalıdır?
Özellikle kusan bir kediye bakarken veteriner hekime gitmeden önce uygulanması gereken bazı yöntemler söz konusudur. Kusan bir kediye bakarken yapılması gereken bazı şeyler şu şekildedir:
Belirli aralıklarla su vermek gerekir. Kedilerin kusması esnasında kaybetmiş olduğu sıvı kaybını onarmak için su vermek önemlidir; ancak bu sıklık iyi ayarlanmalıdır. Çok fazla su vermek yeniden kusmasına neden olabilir.
Kusma durumu görüldüğünde ilk 3-4 saat boyunca mama verilmemesi evcil dostumuz için iyi olabilir. Böylece kedinin midesi rahatlayabilir ve kusmanın devam etme ihtimali azalır.
Kusan Bir Kedi Ne Zaman Veterinere Götürülür?
Kusan kediyi veterinere götürmek için öncelikle sıvı vermek ve birkaç saat mamadan uzak tutmak gerekir. Bu duruma rağmen kusması çok miktarda devam ediyor ise veteriner hekime muayene amaçlı götürmek gerekir.
Kusan Bir Kedi Nasıl Beslenmelidir?
Kusan kediyi beslerken dikkat edilmesi gereken bazı durumlar söz konusudur. Kedi, kusmaya başladıysa ilk 4-5 saat boyunca bir şey yedirmemek önemlidir. Sıvı takviyesini de belirli aralıklarla azar azar yapmak kedinin midesini rahatlatmaya yardımcı olur. Kedilerin kusması sonrası midelerinin rahatlatılmasına ihtiyaçları olur.
Evcil hayvanlar hakkında ırk bilgileri ile ücretsiz olarak, sahiplendirme ilanlarına yer veririz. Satış yapan yerlerin, 5199 sayılı Kanuna dayalı olarak GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK BAKANLIĞI Ruhsat ve Kontrollerine tabi olması gerekiyor. petyasam.com olarak "hayvan satışı, üretimi, aracılık, bulundurma veya komisyonculuk" yapmamaktayız. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun, 14. Madde L Bendi ve 22.10.2014 tarihli 367 sayılı Tarım ve Orman Bakanlığı 4. Bölge İzmir Şube Müdürlüğü'nün yazısı gereği Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro, American Bully ve American Staffordshire Terrier ile bu ırkların melezlerinin sitemizde satışı, sahiplendirilmesi, sergilenmesi, reklamı, takası veya hediye edilmesi yasaktır. petyasam.com sitesinde kullanıcılar tarafından sağlanan her türlü ilan, bilgi, içerik ve görselin gerçekliği, orijinalliği, güvenliği, doğruluğu ve belge bulundurma zorunluluğuna ilişkin sorumluluk bu içerikleri giren kullanıcıya ait olup, petyasam.com bu hususlarla ilgili herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.