İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedilerin Kızgınlık Dönemine Girdiği Nasıl Anlaşılır?

PET BİLGİ

By melissa1 | 17-12-2022

Kedilerin Kızgınlık Dönemine Girdiği Nasıl Anlaşılır?

Kedilerin kızgınlık dönemine girmesi genellikle dişi kedilerin gösterdiği davranışlar ile belli olur. Çünkü erkek kediler zaten yetişkinlik dönemine geldikten sonra her zaman çiftleşmeye hazırdır. Dişi kedinin hareketleri ile sinyal vermesini bekler. Bu dönemde dişi kediler sık sık evden kaçmaya çalışır. Tehlikeli bir hareket olduğu için gözetim altında tutulmalıdır. Dişi kedilerin Kızgınlık dönemi sık sık ve yoğun olarak tekrar eder. Yaklaşık 2 ya da 3 haftada bir Kızgınlık dönemine girerler.

Kızgınlık Dönemine Giren Dişi Kedi Belirtileri Nelerdir?

  • Sürekli yüksek sesle miyavlama
  • Farklı bölgelere İdrar püskürtüp koku dağıtma (yerini belli etme amaçlı bir işaret verme yöntemi)
  • Kuyruğunu dik tutma
  • Kalça kemiğini dik tutma
  • Evren kaçma ve dışarı çıkmaya çalışma
  • Gürültü yapıcı hareketlerde bulunma
  • Sürüklenme benzeri hareketler yapma
  • İştah kaybı ve zayıflama (hormonların yükselmesinden kaynaklı)

Kedi Çiftleşmesi Nasıl Olur?

Kedilerin çiftleşmesi, dişi kedi Kızgınlık dönemine girince gerçekleşir. Bu dönemde olduğunu erkek kediye belirtmek için bazı karakteristik davranışlara girmelidir. Kedi çiftleşmesinin olduğu duruş pozisyonunun adı “lordoz” dur. Burada amaç çiftleşmenin kolaylaşmasıdır. Bazen erkek kediler Dişi kedilerin boynunu ısırabilir fakat bu endişe edilecek bir durum değildir. Kedilerde kızgınlık dönemi için önemli olan aşamalardan bir tanesi de çiftleşme öncesi erkek ve dişi kedinin birbirlerine alışmaları için aynı odada birkaç gün bırakılması gereklidir.

Kedilerin Kızgınlık Dönemi Kaç Yaşında Başlar? Ne Kadar Sürer?

Kedilerin Kızgınlık dönemi başlangıçları için belirli bir özellikleri yoktur. Cinslerine göre yetişkinliğe girme zamanları da değişir. Dişi Kedilerde kızgınlık döneminin başlaması yetişkinlik ile doğru orantılı olduğundan tarihler buna göre hesaplanır. En erken Kızgınlık dönemi, cinsine göre 4 aylık olurken, en geç 18 aylık olabilir. Çiftleşme olmazsa 6 gün, olursa 9 gün civarında sürer. Hamilelik için 24 saat kadar çiftleşme gerçekleştirirler. Yavrular Safkan yani tek babadan olsun isteyen sahipler kedileri birlikte 2gün kadar bir odada tutarlar. O zaman yavruların hepsi aynı renk olur. Aslında bu daha sağlıklıdır. Gebe kedilerin başka bir erkek kediden yeniden gelme kalması çok tavsiye edilmez.

Kedilerin Kızgınlık Döneminde Ne Yapmalı?

Kedilerin kızgınlık döneminde yapılabilecek pek fazla şey bulunmuyor. Ancak eğer kedi sahipleri, kedilerinin hamile kalmasını istemiyorlarsa o zaman bu dönemlerde gözlerini üzerlerinden ayırmazsalar iyi olur. Çünkü her an evden kaçabilirler. Bunun dışında enerjisini ve dikkatini dağıtmak için onu fazlasıyla yorabilecek oyuncaklarla oynatılabilir. Erkek kedi sahipleri ise, kedilerinin hırçınlık ile evden kaçıp sokakta kavga etmelerini istemezler. Kaldı ki ev kedileri sokakta yaşamaya hiç alışın değildir ve mutlaka bir sorun ile karşılaşırlar. Başka ve kesin bir çözüm ise kısırlaştırma işlemi yaptırmaktır. Birçok kedi sahibi bu işlemi yaptırmaktan hoşlanmaya bile kedilerinin sağlıkları ve güvende kalmaları için mecbur kalırlar.

Kedilere Kızgınlık Döneminde Hangi İlaçlar Verilebilir?

Kedilere kızgınlık dönemlerinde bazı enjeksiyon ya da tablet formunda ilaçlar verilebilir. Bu işleme “östrüs” erteleme adı verilir. Amaç hormonları baskılayarak Kızgınlık dönemini geciktirmektir. Yapılan iğne karaciğer tarafından yavaşça emilir. Etkisi 6 aya kadar devam edebilir. Kedilerde kızgınlık dönemi ilaç uygulamalarında enjeksiyon ile yapılan işlem en fazla 4 kere yapılabilir. Daha fazlası kedi için bilinçsizce tehlike üretir. Tablet şeklinde uygulanan ilaçlarda ise haftada 1 defa verilmelidir. Genellikle mama içerisine eklenerek kullanılır. Bu uygulamanın bazı yan etkileri bulunur:

  • Enjeksiyon yapıldığı taktirde iğne bölgesinde bulunan tüyler dökülebilir.
  • Tüylerin renginde beyazlatma olabilir.
  • Derinin yağ dokusu incelebilir.

Dişi Kediler Çiftleşemezse Ne Olur?

Kediler kızgınlık döneminde çiftleşemezse ileri yaşlarda ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkartır. Kedi sahiplerinin bir çoğu evde yaşayan kedileri, ömürlerinin sonuna kadar doğum yapamayacağı için kısırlaştırmak zorunda kalırlar. Çünkü Kedilerde kızgınlık dönemi başladığında ya çiftleşmeli ya da hiç başlamamalıdır. Aslında doğası gereği doğum yaptıktan sonra daha sevecen ve neşeli olan kedilerde, çiftleşme olmadığı zaman gelişebilecek bazı hastalıklar şunlardır:

  • Rahim tümörleri
  • Rahim kanseri
  • Yumurtalık kisti (polikistik over)
  • Rahim iltihabı (pyometra)
  • Meme iltihaplanması (mastitis)
  • Meme tümörü

Kedilerin Kızgınlık Dönemi Ne Zaman Geçer?

Kedilerin kızgınlık dönemi ortalama 9 gün kadar sürer. 24 saatlik zaman dilimi içerisinde 3 – 4 defa çiftleşme gerçekleşirse hamile kalma ihtimali yüksektir. Ayrıca çiftleşme olmadığı durumlarda bu süre 6 güne kadar kısaltılmış olur.

Erkek Kedilerin Kızgınlık Dönemi Dişi Kedilerle Aynı Mıdır?

Erkek kedilerin kızgınlık dönemi süreci, dişi Kedilere göre çok farklıdır. Onlar yetişkin bir kedi olduktan sonra dişlerin hazır olmasını beklerler. Bekledikleri işareti olan erkek kediler çiftleşme için dişiye yaklaşır. Mevsim açısından ise genellikle Eylül ve Mart ayları arasında çiftleşirler.

Ayrıca Bakınız: Kedide Karaciğer Yağlanması Tedavisi Nasıldır?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar