By melissa1 | 13-11-2022
Kedilerde ilk aşı zamanı, özellikle ilk defa kedi sahiplenen kişilerin en çok merak ettiği konular arasında yer alır. İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de henüz yavruyken vurulması gereken bazı aşılar vardır. Halk arasında kedi aşı karnesi veya kedi aşı takvimi olarak bilinen bu belgeler, kedinin sağlıklı yaşaması için gerekli aşılarının yapılıp yapılmadığını gösterir. Bakteri ve virüslere karşı kedinin vücudunu koruyan bu aşılar belirli zamanlarda yaptırılır. Kedilerin ilk aşıları hakkında merak ettiğiniz tüm detayları bu yazımızda bulabilirsiniz.
Yavru kedi aşısı olarak bilinen bazı aşılar, henüz yetişkin olmamış kedilere yapılıyor. Aşılar, evcil hayvanın bağışıklık sisteminin güçlenmesi için gerekli antikorlara sahiptir. Bu sayede evcil hayvanınız aşılandıktan sonra ileride yakalanacağı vücuda karşı bağışıklık sistemini güçlü tutabilecektir. Her yavru canlıda olduğu gibi yavru kedilerin de bağışıklık sistemi tam olarak gelişmemiştir. Bu nedenle henüz yavruyken çeşitli hastalıklarla karşılaşma riski bulunan bu canlıların bağışıklık sistemini desteklemek gerekir. Aşı takvimi doğru belirlenip gerekli aşılar sırasıyla yapıldığı zaman yavru kedilerin daha uzun yıllar boyunca sağlıklı bir şekilde yaşaması mümkün olacaktır.
Aşı takvimine göre yavru kedinizin ilk aşıları belirlenir. Evcil hayvan sahiplerinin mutlaka bu aşılar konusunda yavru kedileri veterinere götürerek bağışıklık sistemlerini güçlendirmeleri gerekir. Yavru kedilere uzman veteriner hekim tarafından yapılan erken dönem aşıları şunlardan oluşur:
Bu aşılar arasında FVRCP, kedi koronavirüsü hastalığına karşı vücut direncini güçlendirmek için yapılır. Rinotracheitis adı verilen calicivirüs ve panleukopenia gibi hastalıklar yüzünden kediler yaşam tehlikesi ile karşı karşıya kalabilir. Yavru kedilere erken dönemde yapılması gereken aşılar arasında kuduz da vardır. Kuduz tükürük yoluyla hayvanlar arasında hızla yayılabilen ve beyin iltihabı gibi ciddi sorunlar yaratabilen bir hastalıktır.
Kedilerin ilk aşı zamanı geldiğinde uzman veteriner hekimler tarafından vurulması gereken diğer aşılar feline lösemi ve bordetella’dır. FEIV aşısı, özellikle aşık alanda dolaşan kediler arasında yaygın görülen hastalıkları önlemede etkilidir. Kan, tükürük veya diğer vücut sıvılarından bulaşan kedi lösemisi aşıyla büyük ölçüde engellenebilir. Son olarak köpek kulübesi öksürüğü olarak bilinen bordotella hastalığına karşı aşı vurulması şarttır.
Yavru kedilerde aşı takvimi belirlenirken, aşının türüne göre zamanlama yapılır. Bu yüzden parazit aşıları farklı dönemde, karma aşılar ise farklı haftalar arasında gerçekleştirilir. Yavru kedinizin aşı takvimi genellikle şu haftalar arasında sıralanır:
Görüldüğü üzere henüz yetişkinlik dönemine girmeyen yavru kedilere bu dönemde çok sayıda aşı vurulur. Evcil hayvanınızın sizinle birlikte uzun yıllar boyunca sorunsuz bir şekilde sağlıklı ve mutlu bir ömür sürmesini istiyorsanız mutlaka bu aşılara dikkat etmelisiniz.
Genellikle Yetişkin kedi aşı takvimi de pek çok evcil hayvan sahibi tarafından merak edilen bir konudur. Uzmanlara göre her kedi 1 yaşını tamamladığında artık yetişkin kedi statüsüne girer. Yavruluk döneminde yapılan aşıların tekrarlanması ve kedi bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için aşılama yapılması şarttır. Düzenli aşılamalar yapıldığında veteriner görüşmeleri neticesinde temel gerekliliği bulunmayan aşıları da dilerseniz yaptırabilirsiniz. Kedilerin yaşam süresi boyunca vurulması gereken aşılar ve zorunlu aşı takviminde yer alan bazı aşı türleri şunlardır:
Yetişkin kedilerin bu aşılama takvimlerine dikkat ederek genel sağlık durumunu iyileştirici aşıları vurdurabilirsiniz. Her kedinin yaşadığı ortam, genel sağlık durumları ve genetik aktarımla gelen hastalık halleri çeşitli aşıların yaptırılmasını gündeme taşır.
Yavru Kedilerin aşılama sürecinde dikkat edilmesi gerekenler sayesinde yavru veya yetişkin kedinizi daha sağlıklı bir yaşama teşvik edebilirsiniz. Bu dönemde aşıların doğru zamanda ve doğru dozlarda yapılmasına mutlaka dikkat etmeniz gerekir. Aynı zamanda yavru kedinize aşı yapacak veteriner hekimin bu alanda tecrübeli olması ve hijyen koşullarına uygun hareket etmesi de son derece önemlidir. Aynı enjektörde farklı aşılar verilmemeli ve hamilelik döneminde olan yetişkin kedilere hiçbir aşı vurulmamalıdır. Kedilerin ilk aşıları aksatılmadan doğru zamanda yapıldığında sağlıklı etki göstermesi beklenir.
Ayrıca Bakınız: Kedim Fare Yedi, Ne Yapmalıyım?