İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedilerin Hasta Olduğunu Anlamak İçin Yapılacaklar Nelerdir?

PET BİLGİ

By melissa1 | 13-11-2022

Kedilerin Hasta Olduğunu Anlamak İçin Yapılacaklar Nelerdir?

Kedinin hasta olduğunu anlamak için evcil hayvan bakımında uzman veya veteriner kadar bilgi sahibi olmanıza gerek yoktur. Evde bakımını üstlendiğiniz kedinizin davranışlarında ve fiziksel durumundaki bazı değişiklikler onun hasta olduğunu gösterebilir. Komplike canlılar olan kediler, duygularında olduğu gibi vücutlarında ağrı hissettiklerinde de bunları dışarı vururlar. Kedinin hasta olduğunu gösteren bazı hareketler vardır. Bu yüzden ev içinde kedinin davranışındaki değişikliklere dikkat ederek çeşitli hastalık şüphelerini fark edebilirsiniz. Bu yazımıza göz atarak kedilerin hasta olduğunu anlamak için kullanabileceğiniz yöntem ve kriterler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Hasta Olan Kedi Nasıl Anlaşılır?

Hasta kedi belirtileri hakkında bilgi sahibi olduğunuzda kedinizin rahatsızlanıp hasta olduğunu daha kolay fark edebilirsiniz. Esasında kedilerde hastalık belirtileri bir noktaya gelene kadar insanlar tarafından fark edilemeyebilir. Fakat ilerleyen hastalıkla birlikte belirtiler daha net biçimde ortaya çıktığı için kedi sahiplerinin dikkatini çeker. Kedinizin hasta olmasından şüpheleniyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı tipik davranış değişikliklerini gözlemlemeniz gerekir.

Kedilerde Kusma Sorunu

Kedinin kusması, çeşitli hastalıklar yaşadığının en net belirtisidir. Kedinin hasta gibi olduğundan şüphelendiğiniz dönemde kusma davranışına denk geldiyseniz durum ciddi olabilir. Ancak kediler bazen tüy yumağı yuttuklarında bunu midelerinden çıkarmak için kasıtlı olarak kusma refleksi gösterirler. Hastalık sebepli kusma ile tüy yumağını kusma davranışları birbirine karıştırılmamalıdır. Eğer kediniz son günlerde sık sık kusuyor ve kusmayla birlikte şu tür belirtiler gösteriyorsa hasta olabilir:

  • İştahsızlık
  • İshal
  • Yüksek ateş
  • Halsizlik
  • Huzursuzluk

Bu tür belirtileri gözlemleyerek kedinizin hasta olup olmadığını anlayabilirsiniz. Kediniz kusma davranışına ek olarak bunlardan birini veya birkaçını gösteriyorsa büyük ihtimalle hastalanmıştır. Hastalığın arkasındaki nedenlerin belirlenmesi ve erken tedavi yöntemlerine başlanması için mümkün olan en kısa süre içinde veteriner hekime başvurmanız yeterli olacaktır.

Kedilerde İştah Artışı veya Azalması

Kedinin iştah sorunu yaşaması bazı evcil hayvan sahiplerinde can sıkıcı seviyeye gelebilir. Kedilerin iştahlarının azalması zaman zaman normal bir durumdur. Çünkü tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerin de hormon değişimi yaşadığı bazı dönemler vardır. Bu süreçler dışında kediniz uzun süre iştahsızlık sorunu yaşıyorsa bu durum ciddiye alınmalıdır. Kedinin ara sıra öğün atlasa da birkaç gündür devam eden iştahsızlık etkisinin arkasında önemli bir sağlık sorunu bulunabilir.

Kediler birkaç gün mama yemediği takdirde karaciğer yağlanması ve hepatil lipidoz gibi ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. İştahın azalması dışında bazı kedilerde de aşırı mama yeme davranışının arkasında bir hastalık olabilir. Örneğin yaşlı kediler, bir anda başlayan iştah artışıyla sahiplerini şaşırtabilir. Bu tür davranış değişiklikleri erken dönemde fark edilmediğinde yaşlı kedilerde hipotiroidizm gibi hastalıklar görülebilir. Dolayısıyla kedilerin hasta olduğunu anlamak için mama yeme davranışlarında değişiklik olup olmadığına da dikkat etmek gerekir.

Kedilerde İshal

Kedinin ishal olması en belirgin hastalık belirtilerindendir. Kedinin ishal olmasına sebep olan unsurlar farklı olsa da ishal bir hastalık semptomudur. İshal olan kedinin bağırsak sorunları yaşadığı söylenebilir. Kedinin ishal olması asla geçiştirilmemeli ve gerekli tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Çünkü kedi ishali zamanında tedavi edilmezse dehidrasyon ve bağırsak iltihabı gibi hastalıklara sebebiyet verebilir. Yavru veya yetişkin fark etmeksizin kedinin ishal sorununa çözüm bulmak için uzman veteriner hekime muayene ettirilmesi önemlidir.

Kedilerde Aşırı Miyavlama

Kedinin aşırı miyavlaması bazen sadece can sıkıntısından kaynaklansa da bazı durumlarda hastalık belirtisi olabilir. Kedinizin normalden farklı bir tonda canı acıyormuş gibi miyavlaması bazı sağlık sorunları yaşadığını gösterir. Genellikle miyavlama tonundan daha yüksek ve daha sık miyavlayan kedilerin hasta olduğu görülmektedir. Bu davranışları gözlemleyerek, diğer hastalık belirtilerinin olup olmadığı kontrol edilmelidir. Ayrıca kırk, çıkık ve benzeri sakatlanma durumlarında da kedinin yüksek sesle ve sık sık miyavladığı görülmüştür.

Kedilerde Aşırı Temizlenme

Kedinin sürekli tüylerini yalaması bazı cilt sorunlarına işaret edebilir. Normal koşullarda çok temiz ve titiz canlılar olan kediler tüylerini yalayarak temizlik yaparlar. Ancak kedinin aşırı şekilde temizlenmesi kaslarında ağrı veya cildinde yaralar olduğunu gösterebilir. Her zamankinden daha çok temizlenen kedilerin hastalık belirtileri bakımından gözlem altında tutulması gerekir. Eğer kediniz sık sık temizleniyor ve başka bir hastalık belirtisi göstermiyorsa yine de veteriner hekime danışarak detaylı muayeneden geçmesini sağlayabilirsiniz.

Kilo ve Davranış Değişiklikleri

Kedilerde kilo ve davranış değişimleri hastalık belirtileri arasında yer alır. Bir kedinin kilosu kısa sürede hızla değişim gösteriyorsa iç parazit veya iç organ hastalıkları gündeme gelebilir. Kedinin kilosunda sadece azalma değil aynı zamanda hızlı artış da hastalık sebepleri arasında gösterilir. Kilo değişimleri kedinin bazı sağlık sorunları yaşadığını gösterir. Hem aşırı kilo artışı hem de hızlı zayıflama durumlarında kedinin sağlığını önemsemeli ve veterinere götürmelisiniz. Bununla birlikte kedinin davranışlarında ani değişiklik olmuşsa çeşitli sinirsel veya depresyon gibi hastalıklardan şüphelenmek gerekebilir. Kedilerin hasta olduğunu anlamak için ani davranış değişikliğine ek olarak diğer hastalık belirtilerin olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Ayrıca Bakınız: Kedilerde Tüy Dökülmesi Nasıl Önlenir?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.