İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedilerin Gözündeki İltihap Nasıl Geçer?

PET BİLGİ

By melissa1 | 21-12-2022

Kedilerin Gözündeki İltihap Nasıl Geçer?

Kedilerde göz iltihabı, oldukça sık görülen ciddi bir sorundur. Yavru kedilerde yetişkin kedilere kıyasla daha çok görülen göz iltihabı, ciddi komplikasyonlara neden olabileceği için en kısa sürede tedavi edilmelidir. Kedilerin gözündeki iltihap erkenden müdahale edildiğinde tamamen ortadan kaybolabilse de kedilerde göz sorunlarının tekrar edebileceği ve ciddi boyutlara ulaşabileceği unutulmamalıdır.

Kedilerin Gözünde İltihap Neden Olur?

Yavru kedilerin gözünde iltihap nedenleri şöyle sıralanabilir;

  • Kedilerin hijyensiz ortamlarda bulunmaları göz iltihabı oluşumunun başlıca nedenidir. Çöpten beslenen ve kirli yerlerde dolaşan kedilerde göz iltihabı sık görülür. Göz iltihabının sokak kedilerinde sık görülmesinin nedeni budur.
  • Yavru kediyi besleyen annede kedide olan hastalıklar, yavru kediyi de etkiler. Anne kedide Herpes Virüsüne bağlı enfeksiyon gelişirse, bu durum yavru kediyi de etkileyecek ve göz iltihabı oluşumuna neden olacaktır.
  • Sokaktaki kedilerin aşısız olmaları yavrularına çeşitli virüs ve hastalıkları bulaştırmalarına neden olur. Bu da yavru kedilerde iltihap oluşumuna yol açar.
  • Yavru kedilerin yetersiz beslenmesi ve anne sütüyle beslenememesi, bağışıklığının zayıflamasına sebep olur. Bağışıklık sistemi zayıf olan yavru kedilerde göz iltihabı oluşabilir.
  • Klamidya gibi enfeksiyonlar kedilerde göz iltihabı oluşumunu tetikleyebilir.
  • Pisi pisi otu başta olmak üzere yabancı cisimlerin göz ile teması durumunda enfeksiyon oluşabilir.
  • Kedilerde alerji hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkan ve tekrarlanma eğilimi olan alerjik reaksiyonlar, göz iltihabına neden olabilir.

Göz İltihabı Nasıl Oluşur?

Kedilerde göz iltihabı, çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan ve gözde kolaylıkla görülen belirtilere yol açan bir rahatsızlıktır. Göz iltihabı, çeşitli faktörlere bağlı olarak gözde akıntı ve göz kapaklarının kapanmasına yol açarak kişiyi tedirgin edebilir. Göz iltihabı insanlarda da hayvanlarda da görülebilir. Hayvanlarda görülmesi daha tehlikeli sonuçlara yol açtığı gibi tedavisi de daha zor hale gelebilir. Göz iltihabı tek gözde ya da iki gözde birden görülebilir.

Kedilerde Göz İltihabı Belirtileri Neler?

Kedilerin göz iltihabı belirtileri şöyle sıralanabilir;

  • Kedilerde iltihaba bağlı olarak göz kapanması görülür. Göz kapanması tek gözde ya da her iki gözde de görülebilir.
  • Gözde akıntı görülür. Akıntı, gözde uzun süre kaldığı ve sık aralıklarla akarak göz altlarına ulaştığı için göz bölgesindeki tüylerin birbirine yapıştığı fark edilebilir.
  • Kedilerin gözündeki iltihap göz kapaklarında şişkinliğe neden olur.
  • Gözde kızarıklık ve bakışlarda değişiklik görülür. İltihaplı gözde batma ve kaşınma meydana geleceği için kedi huzursuz davranarak sık sık gözlerini kırpabilir.
  • Göz çevresinde yaraya benzeyen lezyonlar görülebilir.

Kedilerde Göz İltihabı Teşhisi Nasıl Yapılır?

Kedilerde göz iltihabı teşhisi, basit bir muayene ile kolayca anlaşılabilir. Genel muayenenin dışında veteriner hekim, kedinin annesinde herhangi bir hastalığın olup olmadığını sorarak bilgi edinecektir. Kan tahlili ve fluorescein adı verilen boyayla gözlerde hasar olup olmadığı kontrol edilebilir. Kedilerde göz iltihabı yalnızca veteriner hekimler tarafından değil, insanlar tarafından da kolayca anlaşılabilir. Kedilerin gözünde kapanma, göz çevresinde akıntıya bağlı sert ve yapışık tüyler görürseniz göz iltihabı olduğundan emin olabilirsiniz. Gözü iltihaplanan bir kediye müdahale edilmesi şarttır.

Kedilerde Göz İltihabı Nasıl Tedavi Edilir?

Kedilerde göz iltihabı tedavisi için kediyi kontrol eden veteriner hekimin ilk etapta göz çevresindeki akıntıyı temizleyecektir. Önce göz kapaklarının açılması ve antiseptik yardımıyla temizlenmesi gerekir. İltihap ciddi boyuttaysa akıntıdan numune alınabilir. Gözlerin temizlenmesinin ardından göz çevresine sürülmesi için antibiyotik merhemler ve göz damlaları reçete edilebilir. Sokaktaki ürkek yavru kedilerin gözlerinde iltihap oluşursa kedinin veterinere götürülmesi gerekir fakat sokak kedilerini yakalamak zordur. Bu gibi durumlarda çevredekilerden yardım alabilirsiniz. Eğer kedi sizden kaçmıyorsa onu korkutmadan rahat edeceği bir yere koyarak gözlerine detaylıca bakabilirsiniz.

İltihap olduğu kesinse eldiven kullanarak kedinin göz kapaklarını yavaşça açmalısınız. Kedinin göz kapaklarını açtıktan sonra temiz bir mendille silebilirsiniz. Elbette bu tedavinin yerini tutmayacaktır. Sizden kaçmayan kedileri en kısa sürede veterinere götürmelisiniz.

Kedilerde Göz İltihabı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Kedilerin göz iltihabı tedavi edilmezse körlüğe yol açabilir. Körlük, iltihabın tedavi edilmemesi sonucunda ortaya çıkan en ciddi komplikasyondur. Sokaktaki kedilerin kör olmasındaki başlıca neden tedavi edilmeyen göz iltihabıdır. Tedavisi geciktirilen ya da tedavi edilmeyen göz iltihabı, kedilerin uzun süre boyunca ağrı çekmesine ve huzursuz olmasına da sebep olur.

Kedilerde Göz İltihabı Nasıl Önlenir?

Kedilerde göz iltihabını önlemek için şunlar yapılabilir;

  • Evcil kedinizin kirli ortamlara girmesini önlemelisiniz.
  • Evcil kedinizin bulunduğu ortamı sık sık temizleyip dezenfekte etmelisiniz.
  • Kedinizin herhangi bir şeye alerjisi olup olmadığını test etmeli, kedinizi alerjisi olan şeylerden uzak tutmalısınız.
  • Kedinizi incitmeden belirli aralıklarla göz çevresini temizlemelisiniz.
  • Yavruyken alıp beslediğiniz kedilerin sütten kesilmemesini sağlamalısınız. Yavru kediler için ilk birkaç ay anne sütü çok önemlidir. Yeteri kadar anne sütüyle beslenemeyen kediler kısa sürede göz iltihabı da dahil olmak üzere birçok hastalığa yakalanabilir.
  • Kedinizin bağışıklık sistemini güçlü tutmak için onun iyi beslenmesini sağlamalısınız.
  • Sokakta beslediğiniz kedilerin aşı olmasını sağlamalısınız.
  • Evcil kedinizin iç-dış parazit aşısı başta olmak üzere gerekli tüm aşılarını zamanında yaptırmalısınız.
  • Kedilerin gözündeki iltihap körlüğe yol açmadan en kısa sürede tedavi edilmelidir. Bu nedenle kedinizi belirli aralıklarla veteriner kontrolüne götürmeli ve iltihaptan şüpheleniyorsanız kontrolü ertelememelisiniz.

Ayrıca Bakınız: Kedilerin Ateşini Düşürmek İçin Neler Yapılır?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar