İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedilerin Gözleri Neden Sulanır? Tedavileri Nelerdir

PET BİLGİ

By melissa1 | 20-06-2020

Kedilerin Gözleri Neden Sulanır? Tedavileri Nelerdir

Kedilerimizin gözlerindeki sulanma onların sağlığı için bizlere ipucu verebilir. Gözyaşı olarak bilinen bu katman gözlerdeki kalıntıları temizler. Gözleri nemli tutar ve besin sağlar. Bakterilere karşı her zaman savaş halindedir. Bazen kedimizin gözündeki sulu bir akıntı, kedimizin sağlığına yönelik bir tehdide karşı tam savaş moduna geçtiğinin işaretidir.

Çoğu zaman sulu akıntıların nedeni küçüktür, kendiliğinden ortadan kaybolabilir. Ancak aşağıdaki sıraladığımız belirtileri kedinizde gözlemlerseniz veteriner hekiminize çok zaman kaybetmeden başvurmanız gerekir.

GÖZ ÇEVRESİNDEKİ DOKULAR İLTİHAPLI VE KIRMIZI MI?

Bu durumu bir veya her iki gözde de görürseniz, sulu bir akıntı ile birlikte konjonktivit geçirme ihtimali çok yüksektir. Pembe göz hastalığı olarak da bilinir.

Kediler için en yaygın göz probleminin başında gelir. Enfeksiyon, alerji veya toza maruz kalmış kedilerde genelde görülebilir. Bulaşma oranı çok yüksektir. Bu yüzden çoğu kedi yaşamı boyunca en az bir defa bu hastalığa yakalanır. Her yaşta bu hastalığa yakalanabilirler fakat genellikle genç kedilerde çoğunlukla görülür.

Kedi herpes virüsü de pembe göze neden olur. Yavruyken bu virüse yakalanmış kediler yaşamı boyunca enfekte olabilir. Ancak aşı ile semptomların azaldığı görülmüştür.

Kediniz bu hastalığa yakalandığında stresli olabilir. Onun stresini en aza indirmelisiniz. Kedinizde pembe göz hastalığı gözlemliyorsanız veteriner hekiminize danışın. Hekiminiz sizlere antibiyotik ve antiviral ilaç önerecektir.

AKINTI YAPIŞKAN MI YOKSA SARI RENKTE Mİ?

Eğer kedinizde yapışkan ve sarı akıntı varsa muhtemelen kediniz enfeksiyon kapmıştır. Laboratuvar testleri veterinerinizin soruna neyin neden olduğunu anlamasına yardımcı olacaktır.

  • Berrak mukus, kedinize bir virüsün enfekte olduğu anlamına gelir. Veteriner hekiminiz size beklemenizi, bir veya iki hafta içinde kendi kendine geçip geçmediğini görmenizi isteyecektir.
  • Yeşil veya sarı mukus bakteriyel bir enfeksiyon olduğunu gösterir. Muhtemelen veteriner hekiminiz kedinizi tedavi etmek için antibiyotik, göz damlası veya merhem önerecektir.

KEDİNİZİN ALERJİSİ VAR MI?

Kedilerinde aynı insanlar gibi belli başlı şeylere karşı alerjisi olabilir, bu durumları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Polen
  • Küf
  • Toz
  • İlaç
  • Pire kontrol ürünleri
  • Parfüm
  • Temizlik ürünleri

Veteriner hekiminiz kedinizin alerjisi olup olmadığını anlayabilir ve onu tedavi etmenin en iyi yollarını size önerebilir.

KEDİNİZ KISA TÜYLÜ MÜ?

Bazı ırkların kısa tüyleri ve yuvarlak kafa yapıları vardır. Bu çok fazla gözyaşı ve diğer göz sorunlarına neden olur. Yüzlerine akan gözyaşları tüylerini lekeler ve cildini tahriş eder şişirir.

Piyasada bu durumu tedavi etmek için bir sürü ürün bulabilirsiniz. Fakat bakanlık tarafından onaylı olmayan ürünleri kesinlikle kullanmayınız. Veterinerinize hangi ilacın güvenli olduğunu mutlaka sorun.

KEDİNİZİN GÖZÜ BULUTLU MU? SÜREKLİ BAŞINI VE GÖZLERİNİ OVALIYOR MU?

Bu durumlar bazen göz ülseri habercisi olabilir. Bu belirtileri görürseniz kedinizi hemen veterinere götürün. Eğer tedaviye geç başlanırsa kalıcı körlük ile kediniz karşı karşıya kalabilir. Bu hastalığın nedenleri arasında kafaya darbe, çizik bir göz ve enfeksiyona neden olan kimyasallar olabilir.

AKINTILI GÖZYAŞI GEÇİCİ Mİ?

Kedinizin sulu gözleri bazen geçici olmayabilir. Eğer bu durumla karşılaşırsanız kapsamlı bir muayene için kedinizi veterinere götürün. Ciddi bir hastalık belirtisi olabilir. Ne kadar erken teşhis edilirse, kediniz o kadar hızlı iyileşir.

Eğer aklınıza takılan başka sorularınız var ise bizlere Kedi Soru-Cevap bölümünden ulaşabilirsiniz.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.