İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedilerin Dişleri Ne Zaman Çıkar?

PET BİLGİ

By melissa1 | 19-11-2022

Kedilerin Dişleri Ne Zaman Çıkar?

Kedilerin dişlerinin çıkma zamanı oldukça erken bir sürede başlar. Kediler de insanlar gibi doğdukları zaman dişsiz dünyaya gelir. Doğumlarından on beş gün sonra ilk dişleri çıkmaya başlar. Kedilerin diş çıkarması 2 aylık oluncaya kadar devam eder. Bazı kedilerde ise diş çıkarma süreci birinci ayında tamamlanır.

Kediler doğduklarından ve ilk 15 gün geçtikten sonra toplam 26 tane süt diş çıkarır. Yetişkinlik evrelerinde ise kedilerin diş sayıları 30’u bulur. Bu dişlerin 16 tanesi damakta, 14 ise çene kısmında bulunur. Kedilerin 3. ve 4. aylarında ise dişler kendini yenilemeye devam eder. Kedilerin süt dişlerini dökmesi 9 ay kadar sürede gerçekleşir. Yetişkinlik dişlerini ise 12. aya kadar tamamlar.

Kedilerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

Kedilerin diş çıkarma belirtisi her kedide farklı olarak kendini gösterir. Kedilerde dişlerini çıkarırken  çeşitli tepkiler verir. Kedilerin diş çıkarma belirtileri şunlardır:

  • Diş çıkarma döneminde kediler daha yüksek seste miyavlar.
  • Yumuşak şeyler çiğneme isteği duyarlar.
  • Bu süreçte salya akıntısında fazlılık gösterir.
  • Diş çıkarma sürecinde diş eti kanamaları olur.
  • İştah kaybı yaşanır.
  • Yemek yerken daha yavaş çiğneme durumları gözlenir.
  • Kötü ağız kokusu olur.
  • Yemek yerken ısırmaktan korkarlar.
  • Ruh hallerinde değişkenlikler yaşanır.
  • Diş eti iltihapları oluşur.
  • Halsizlik belirtileri saptanır.
  • Sürekli uyuma isteğinde olur.
  • Diş çıkarırken ateşlenmeler meydana gelir.

Bu belirtiler zaman içerisinde kaybolur. Diş eti iltihabı ve uzun süre yemek yememe gibi durumlarda kedilerinizi veterinere götürmeniz gerekir. Diş çıkarma dönemlerinde kedilerinizi yakından takip etmeniz gerekir.

Kedilerin Dişlerinin Çıkması Ne Zaman Tamamlanır?

Kedilerin dişlerinin tamamlanma süresi 12 ayı bulur. İlk on beş gün yavru kedilerin süt dişleri çıkar. Kedilerin süt dişleri damakta 16, çenede ise 14 olmak üzere 26 tanedir. Bu süt dişler 3 ile 9 ay arasında yavru kedilerde kalır. Daha sonra yavru kediler süt dişlerini dökmeye başlar. Süt dişlerini her yerde çıkmış şekilde görmeniz mümkündür. 9. aydan sonra süt dişlerin yerine kalıcı dişler ortaya çıkmaya başlar. 12.ayında ise kalıcı dişler tamamen oluşur. Bazı kedilerin gelişim süreçleri yavaş ilerlediğinden diş çıkarma süresinin uzama ihtimali vardır.

Kediler Diş Çıkarırken Ne Yapmalıyız?

Kediler diş çıkarırken yapmamız gerekenler oldukça basittir. Kedilerde diş çıkartırken aynı insanlar gibi damaklarında kaşıntılar meydana gelir. Bu kaşıntılar kedilerinizi huzursuz eder. Damaklarını kaşımak için yapacakları hareketler damaklarını zedeleme ihtimali vardır.

Kedilerin diş çıkarması durumunda damaklarında duydukları kaşıntı kedilerinizi mobilyalara yönlendirme ihtimalini oraya doğurur. Mobilyaların bacaklarını kemirme veya elektrik kablolarını ısırma tepkilerini sergiler. Bu durum hem mobilyaların hem de kediniz için tehlikeli olur.

Kedilerin diş çıkarması sürecindedaha rahat edebilmesi için plastik, yumuşak ve damaklarını acıtmayacak oyuncaklar tercih edilir. Kedinin oynayacağı oyuncak buz dolabında biraz bekletilir. Bu sayede kaşınan ve tahriş olan bölge rahatlar. Kedilerin diş çıkarma sürecinde diş eti ağrıları da meydana gelir. Daha fazla diş eti ağrısı oluşmaması için konserve mamalar, suda bekletilmiş kuru mamalar yedirilir. Eğer kediniz yetişkinlik döneminde ise veteriner hekiminin vereceği mamalar kullanılır.

Kediler Diş Çıkarırken Halsizlik Olur mu?

Kedilerin diş çıkarırken halsiz olması durumu ile sıkça karşılanılır. Diş çıkarma sürecinde olan kedilerin bazılarında iştahsızlık meydana gelir. Yeterli beslenememe, diş kaşıntıları, diş eti sorunları kedilerde halsizlik oluşturur.

Kedinizin diş çıkarırken halsiz olduğunu anlamak oldukça basittir. Sizinle sıkça oynayan kediniz artık sizinle oynamak yerine daha yalnız kalmak ister. Yemek yemek istemez ve sıkça miyavlar. Sürekli uyuma faaliyetleri gösterir. Kedinizin diş çıkarma sürecinde halsizlik ile birlikte ateşlenme durumuyla da karşılanılır. Bu süreçte kediniz gözlem altına alınarak daha riskli durumlara gelmeden veteriner hekiminden yardım istenilmesi kediniz için iyi sonuçlar verir.

Kedilerin Dişleri Çıkarma Döneminde Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?

Kedilerin diş çıkarma sürecinde alınması gereken önlemler, kedinizin bu süreçte daha rahat etmesini sağlar. Kedinizin diş çıkarma sürecinde rahat etmesi ve zarar gelmemesi için bir takım önlemler alınır. Bu önlemler ise şunlardır:

  • Kedilerin diş çıkarması durumunda etrafında bulunan bir çok nesneyi çiğnemeyi severler. Bu durum hem kedinize hem de eşyalarınıza zarar verir. Kedinizin damağını yara yapacak mobilyalarınızda önlem almanız daha sağlıklı olur.
  • Kedileriniz dişlerinizin kaşınması durumunda elektrik kablolarına yönelir. Elektrik kablolarını çiğnemeye başlar. Bu durum hem elektrik kablolarınıza hem de kedinize zarar verme ihtimali vardır. Elektrik kablolarınızı kedinizin ısıramayacağı hale getirmek gerekir.
  • Kedilerinizin diş çıkarma sürecinde önlem alacağınız bir diğer durum ise evdeki bitkilerdir. Evdeki bitkiler kediler için zehirli olabilir. Kediniz bitkilerinizi çiğnemek isteyecektir. Kedinizin zehirlenmemesi için bitkilerinizi kaldırmanız gerekir.
  • Kedilerinizin bu sürecinde alınması gereken bir diğer önlem ise dışarıda açık yiyecek bırakmamaktır. Açık yiyecekler kedinizin damağına zarar verip kedinizi huzur eder.

Ayrıca Bakınız: Kedilerin Tüy Dökmesi Nedenleri ve Çözüm Yolları


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.