İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedilerin Dişleri Fırçalanır mı?

PET BİLGİ

By melissa1 | 12-02-2022

Kedilerin Dişleri Fırçalanır mı?

Kedilerin dişleri fırçalanır mı? Kedi diş bakımı ve ağız sağlığı özen gösterilmesi gereken bir konudur. Tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerinde dişleri çeşitli rahatsızlıkların nedeni olabilir. Kedi sahipleri genelde kedilerin diş bakımını ve sağlığını ihmal edebilir.

Kedilerin Dişleri Fırçalanır mı?

Kedi sahiplerinin sadece %12'si kedilerin dişlerini fırçalarken %30'undan fazlası kedilerinin dişlerini hiç fırçalamamıştır. Büyük bir çoğunluk ise kedilerinin dişlerini haftada bir veya iki defa fırçalamaktadır. Kedilerin yediği yaş mama kuru mamalar kedilerin dişlerinde plak ve tartar oluşumuna neden olmaktadır. Kedilerin dişleri düzenli aralıklarla fırçalanmadığında dişleri üzerinde ince bir film tabakası olur. Diş plağında salya proteinleri, gıda artıkları ve bakteriler meydana gelir. Bu plaka dişler fırçalandığında ortadan kalkar.

Kedilerin Dişleri Nasıl Fırçalanır?

  1. Kedinizin dişlerini dairesel ve küçük hareketler ile temizlemelisiniz.
  2. Kedilerin dişini fırçalarken ağzının bir kısmından başlamalısınız.
  3. Kedinizin dişlerinin dışını ve diş eti çizgilerini temizlemelisiniz.
  4. Dairesel hareketlerinizi daha hızlı hale getirebilirsiniz.
  5. Kedinizin büyük olasılıkta ağzının tamamını temizlemenize izin vermez. Bu nedenle 10 saniye aralıklar ile ara verip öyle devam etmelisiniz. Bu esnada kedinizle sohbet edebilirsiniz.
  6. Ara verdiğiniz sırada kedinizde neşeli ve sevecen şekilde konuşarak olumlu destek vermeye özen göstermelisiniz.
  7. Kedinizin diş fırçalama süreci 1 dakikayı geçmemelidir. Bu seansların eğlenceli ve kısa sürmesi önemlidir.
  8. Kediniz dişlerini fırçalamanıza izin vermiyorsa diş temizleme jellerini ya da mendillerini kullanabilirsiniz. Alternatif ürünler diş eti hastalıklarına, diş çürüklerine ve tartar oluşumuna sebep olan mikropları etkisiz hale getiren enzimler içermektedir.

Kedilerin Dişleri Ne Sıklıkla Fırçalanmalıdır?

Kedilerde kötü diş bakımının birçok probleme neden olabildiği bilinmektedir. Bu nedenle 2 ila 3 yaşına gelen birçok kedide diş hastalıkları görülmektedir. Diş hastalıkları, ağrılı ve şişmiş diş etlerine, diş kayıplarına ve diğer sağlık sorunlarına neden olabilir. Kedilerde meydana gelen ciddi sağlık problemlerini engellemek için, haftada 2-3 defa kedinizin dişlerini fırçalamalısınız. Yılda en az 1 defa ise profesyonel diş bakımı yaptırabilirsiniz. Tıpkı insanlar gibi kedilerinde sağlıklı dişlere ve diş etlerine sahip olması gerekir. Kedi diş bakımı ve doğru ağız bakımı, evde düzenli aralıklarla diş fırçalamayı ve profesyonel diş bakımı yaptırmayı içermektedir. Kedilerin diş temizliğini sağlamak onların konforlu ve refah içerisinde bir hayat sürmelerini sağlar.

Kedilerde Diş Fırçalama Hakkında Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Kediler hepsi birbirinden farklı özelliklere sahiptir. Büyük çoğunluğu uzun süre temas edilmesinden hoşlanmaz. Diş fırçalama ise yakın teması gerektirdiği için kedilerin hoşuna gitmemesi normaldir. Kediler bu süreçte kendilerini savunmasız hissederler. Bu nedenle sabırlı olmak ve her defasında denemeye devam etmek gerekir.
  • Kedilerin dişleri sarardığında mutlaka diş plakları kontrol edilmelidir. Plaklar üzerindeki sarı renkli tabakalar ve diş eti iltihapları periodontal hastalıkların ilk aşamasıdır. Bu nedenle diş sararmalarının ciddiye alınması ve kısa süre içerisinde tedavi edilmesi gerekir.
  • Kedinizin dişlerini fırçalarken onlar için özel olarak tasarlanan diş macunu ve fırçalarını kullanmalısınız. İnsanların kullandığı diş macunları kediler için oldukça zararlıdır.

Kediler Diş Fırçalamaya Nasıl Alıştırılır?

  • Kedi diş bakımı için sabırlı ve sakin olmak önemlidir. Bu süreçte adım adım ilerlemek gerekir.
  • Öncelikle kedinize diş macununu ve fırçayı tanıtmalısınız. Diş macununu parmağınıza sıkarak ona yaklaştırmalısınız. Macunu yalamasına, koklamasına ve bakmasına izin vermelisiniz.
  • Diş macununu parmağınıza sıkarak kedinizin dişinin kenarına değdirebilirsiniz. Böylece macunun tadına alışabilir.
  • Diş macununu kedinizin dişine sürdükten sonra 1-2 defa ovalama hareketi yapabilirsiniz.
  • Parmağınıza bir gazlı bez sararak üstüne diş macun sıkabilirsiniz. Ağzının yanından dişlerine doğru ufak hareketler ile ovalama hareketini yapabilirsiniz. Kedinizden olumlu tepkiler aldıkça ovaladığınız kısmı genişletebilirsiniz.
  • Kedinizin dişlerini fırçalamadan önce parmak fırçalarını deneyebilirsiniz. Parmak fırçaları diş aralarına rahatça girip temizler.

PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar