By melissa1 | 31-07-2022
Kedilerin çiftleşme yöntemi tüm memeli hayvanlarda olduğu gibi benzerlik göstermektedir. Dişi kedi ve erkek kedinin bir araya gelmesi için ikisinin de kızgınlık döneminde olması gerekir. Eğer dişi kedi kızgınlık döneminde değil ise erkek kediye zarar verebilme ihtimali yüksektir. Çiftleşmeye hazır olmayan dişi kediler tıslama eğilimi gösterebilir. Bu durumlarda kedilerin çiftleşme zorlanmaması ve ortamdan erkek kedinin uzaklaştırılması gerekir. Kedilerin çiftleşmesi çok kısa süren bir süreçtir ve bu sebep ile de bütün çiftleşme süresi saniyeler içerisinde tamamlanır.
Kedilerin çiftleşmeye hazır olması kızgınlık dönemleri ile ilgilidir. Kızgınlık belirtisi gösteren kediler, çiftleşmeye hazır olduklarını farklı şekillerde göstermektedir. Özellikle ev kedileri bu dönemde daha çok pencere kenarlarında vakit geçirir ve dışarıya seslenme eğilimleri olur. Bunların yanı sıra evden gitmek istemeleri ve evden çıkmak için var ise saksıya ya da kapı önüne işeme gibi belirtiler gösterebilirler. Bu belirtiler kızgınlık belirtisidir ve aynı zamanda yüksek miyavlama ve farklı tonlarda ses çıkarma gibi hareketleri olur. Bir kedi bu belirtileri gösteriyor ise çiftleşmeye hazır olduğu anlamına gelir.
Erkek kedilerin çiftleşmesi cinsel organları olan penisin, dişi kedinin içine girmesi ile başlar ve biter. Saniyeler içerisinde biten bu süreçte erkek kedinin penisindeki dikenler, dişi kediye zarar verebilir. Bu doğaları gereği yumurtaların sönmesi için gereken bir süreç olsa da bu noktadan sonra dişi kediyi zorlamamak gerekir. Erkek kedi dişi kedinin üzerinden hala uzaklaşmamış ise dişi kedi erkeğe zarar verebilir. Erkek kediler, çiftleşme sonrasında doğrudan dişi kedilerin üzerinden ayrılarak oradan uzaklaşmayı tercih eder.
Dişi kedilerin çiftleşmesi için kızgınlık dönemlerinde olmaları önemlidir. Kızgınlık döneminde olmayan bir dişi kedi çiftleşmeye karşı negatif tavırlar sergileyecektir. Bu sebepten dolayı da dişi kedilerin çiftleşme anında kızgın olup olmadıklarından emin olunmalıdır. Çiftleşme esnasında erkek kedinin dikenli penisini vajinasına alan dişi kedi canı yandığı takdirde erkek kediyi ısırabilir. Erkek kedi de dişi kediyi kontrol altına almak için ısırabilmektedir. Bu noktalarda kedilerin hırçınlaşmasına ve daha fazla agresif tavırlar sergilemesine izin vermeden kontrol ele alınmalıdır.
Kedilerin çiftleşme zamanı yıl içerisinde farklı dönemlerde olabilmektedir. Sanılanın aksine kediler sadece mart ayında çiftleşmezler. Ocak, mart, ağustos ve ekim ayları arasında kediler çiftleşme eğilimi gösterebilmektedir. Kızışan kedilerin ya kısırlaştırılması ya da çiftleşmelerine izin verilmesi önerilir. Kedilerin çiftleşmesi için belirlenen dönemler olsa da bu dönemlerin dışında da coğrafya, hava şartları, kedi türü ve farklı etkenlere göre çiftleşme ve kızışma dönemleri değişebilmektedir.
Kedilerin çiftleşme süresi birkaç saniyeden oluşur. Toplam da 1 dakikaya bile ulaşmayan bu süre saniyeler içerisinde tamamlanır. Kedilerin çiftleşmesi çok kısa bir sürede gerçekleşmesine karşın tek bir çiftleşme dahi dişi kediyi hamile bırakabilmektedir. Kedi sahiplerinin bu konuya dikkat etmesi ve mümkün ise kedilerini kısırlaştırmaları tavsiye edilir. Dişi kediler bir doğumda 4 kediye kadar yavru doğurabilmektedir.
Kedilerin çiftleştikten sonra yaptığı hareketler kedinin cinsiyetine, yaşına, cinsine ve diğer etkenlere göre değişebilir. Dişi kediler çoğunlukla çiftleştikten sonra yuvarlanmaya tercih ederler. Bir süre yuvarlanmaktan sonra hem genital bölgelerine hem de erkek kedinin temas ettiği yerleri yalayarak temizlerler. Temizlikleri bittikten sonra ise yeniden yuvarlanabilir ya da pozisyon değiştirebilirler. Erkek kediler, çiftleştikten sonra ilk olarak alandan uzaklaşır. Ardından ise kendilerini temizleyebilirler.
Çiftleşmek istemeyen dişi kediye karşı saygılı olunması gerekir. Dişi kediler eğer kızışma döneminde değiller ise bu durumda erkek kediye zarar verebilirler. Erkek kediyi kendilerinden uzaklaştırmak için tıslama, bağırma, miyavlama ya da kavga gibi belirtiler göstermeleri mümkündür. Çiftleşmek istemeyen dişi kediler kendilerini korumak için başkalarına zarar vermekten çekinmeyeceklerdir. Çiftleşme esnasında da zarar görmeleri sebebiyle yine agresif tavırlar göstermeleri ile karşılaşılabilir. Bu durumda dişi kedinin çiftleşme zorlanmaması ve erkek kediden uzaklaştırılması gerekir.
Dişi kedilerin çiftleşme sayısı değişkenlik gösterebilmektedir. Kızışma döneminde birçok kedi birden fazla kez çiftleşmek isteyebilir. Çiftleşmeden hemen ardından kızışma dönemi bitmekte ve belirli 1 süre daha devam etmektedir. Bu süre boyunca kediler isteklerini giderebilmek için yeniden başka kedilerle çiftleşebilirler. Dişi kediler yeniden çiftleşmeye hazır olduklarında erkek kediler onlara yaklaşacaktır.
Hamile kedinin çiftleşmesi mümkün olan bir durumdur. Gebeliğin ilk dönemlerinde dişi kediler, erkek kediler ile yeniden çiftleşmek isteyebilir. Bu noktada erkek kedileri çağırmak için miyavlamaya ve kızgınlık belirtisi göstermeye devam edebilirler. Bir dişi kedinin çiftleşmesini takip eden 24 saat içerisinde döllenme tamamlanır.
Kedilerin kızgınlığının bitmesi için bir kere çiftleşmeleri yeterli olmayabilir. Köpeklerde görülen bu süreçte çiftleşme yapılsa dahi sonraki bir hafta boyunca kızışma belirtileri devam edebilir. Yeniden çiftleşmek isteyen kedilerin bu süreçte kontrol altında tutulmaları da zor olabilmektedir. Özellikle ev kedileri, kızışma döneminde evden kaçma eğilimi de gösterirler. Kedilerin çiftleşmesi kızgınlık döneminin bitmesi anlamına gelmez.
Ayrıca Bakınız: Yavru Kedilerin Tuvalet Yapma Zamanı Nasıldır?