Kediler, insanlar tarafından çok sevilen ve insanlarla iç içe yaşayan hayvanlardır. Kedilerin gelişim süreci ve yaşam tarzı hem onlar için hem onları besleyenler için oldukça önemlidir. Elbette sokak kedisi ile evcil kedinin yaşam tarzı aynı olmasa da gelişim süreci aynıdır. Kediler hızlı büyür ve hızlı gelişirler. Kedilerin boyu tıpkı insanlarda olduğu gibi gelişim sürecinde uzar. Yavru kediler için ilk birkaç ay oldukça önemlidir. Kedilerde 3 ila 6 ay arasında boy uzaması gözle görülür hale gelir. Kediler henüz 1 yaşına girmeden yetişkin bir kedi kadar büyümüş olabilirler.
Kedilerin Gelişim Evreleri Nelerdir?
Kedilerin gelişim evreleri şöyle;
Birinci evre ilk 6 aylık yavruluk evresidir.
İkinci evre 6.ay ile 2. yaşı kapsayan ergenlik evresidir. Bu evrede gelişim süreci devam eder.
Üçüncü evre 2. ve 3. yaşı kapsayan yetişkinlik dönemidir. Bu evrede gelişim tamamlanmış olur.
Dördüncü evre yaşlılık evresidir.
Kediler Kaç Yıl Yaşar?
Kedilerin ortalama yaşam süresi 15 yıl olsa da 15 yılın üstünde yaşayan kediler vardır.
Dünya genelinde en uzun yaşam süresine sahip kediler şöyle;
1986 yılında doğan Scooter adlı kedi, 2016 yılında 30 yaşındayken öldü.
1985 yılında doğan Missan adlı kedi, 2015 yılında 30 yaşındayken öldü.
1979 yılında doğan Miez Maz adlı kedi, 33 yaşındayken öldü.
1964 yılında doğan Grandpa Rexs Allen adlı kedi, 34 yaşındayken öldü.
1972 yılında doğan Lucy adlı kedi, 39 yaşındayken öldü.
Kedilerin Boyu Kaç cm Olur?
Yetişkin kedilerin boyu yaklaşık 1 metredir. Kedilerde vücut ve baş uzunluğu yaklaşık 46 cm’dir. Yetişkin bir kedinin kuyruk uzunluğu yaklaşık 30 santimetredir. Erkek kedilerin boyu dişi kedilere kıyasla daha uzundur. Yetişkin erkek kediler 3 ila 7 kilo arasında, yetişkin dişi kediler 2 ila 4 kilo arasındadır.
Kediler Nasıl Beslenir?
Kedilerin beslenmesi protein ağırlıklı olsa da tek seçenek bu değildir. Kediler etobur hayvanlardır fakat sebze de yiyebilirler. Kediler normal şartlarda insanların sık tükettiği hamur işi ve sulu yemeklere ilgi duymasalar da sokak kedileri buldukları her şeyi yiyebilirler. Evcil ve mamaya alışmış bir kedi, sürekli yediği mamadan başka besinlere pek ilgi duymaz. Kediler doğada en çok fare ve kuş avlamayı sever.
Kedilere Faydalı Olan Besinler Nelerdir?
Kedilere faydalı olan besinler şöyle;
Tahıllar, kediler için oldukça faydalı ve besleyici besinlerdir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, tahılların pişirilmeden kediye yedirilmemesidir. Tahılların iyi pişmiş olması kedilerin daha kolay sindirmelerine yardımcı olur.
Balık ve tavuk gibi protein açısından zengin besinler kedilerin çok sevdiği besinlerin başında gelir. Balık, omega 3 açısından zengindir ve kedilerin gözlerine, böbreklerine ve kalbine iyi gelir. Hamile kedilerin balık ve tavuk yemesi, yavrular için de oldukça sağlıklıdır.
Haşlanmış fasulye, demir açısından zengin bir besindir ve iyi pişirildiği sürece kedilere faydalı olabilir.
Kediler yumurta ve peynir gibi süt ürünlerini çok severler. Süt ürünleri hem insanlar için hem hayvanlar için besleyici olsa da hayvanlarda alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Bu nedenle kedinize mama dışında herhangi bir besini vermeden önce alerji testi yapmalı ve bir veterinere danışmalısınız.
Kedi Beslemenin Avantajları Neler?
Kedi beslemenin avantajları;
Yapılan araştırmalara göre kedilerin severken çıkardıkları ses insanların sakinleşmesini sağlıyor. Bu sesin psikoloji üzerinde olumlu etkileri olduğu biliniyor.
Kendilerini temizleyen hayvanlardır ve sık sık yıkanmalarına gerek yoktur.
Evde beslenmeye en uygun hayvanların başında gelir.
Kediler sanılanın aksine nankör hayvanlar değildir. Köpeklere kıyasla daha asi oldukları için toplumda böyle bir algı oluşsa da duygusal ve insancıl hayanlardır.
Kediler köpeklere kıyasla bulundukları ortamı daha az dağıtırlar ve kirletirler.
Kedilerin insanlarla etkili iletişim kurduğu bilinir.
Kedilerin köpeklerde olduğu gibi tuvalet ihtiyacı için sık sık dışarı çıkarılmasına gerek kalmaz.
Kediler eğitimsiz olsalar da içgüdüsel olarak tuvaletlerini toprağa yaparlar.
Kediler genel olarak sakin ve uysaldır.
Kedi Besleyenlerin Nelere Dikkat Etmesi Gerekir?
Kedi Besleyenlerin Nelere Dikkat Etmesi Gerekir
Özellikle Kedi besleyenlerin dikkat etmesi gerekenler;
Kediler genel olarak sakin ve uysal olsalar da kolay sinirlenebilirler. Bu nedenle onları severken kızdırmamaya dikkat etmelisiniz.
Kediler temiz hayvanlar olsalar da köpeklerde görülen kuduz ve daha birçok hastalık kedilerde de görülür. Bu nedenle kedinizin aşılarını ihmal etmemelisiniz.
Kedinizdeki davranış bozuklukları hasta olduğuna ya da psikolojisinin bozuk olduğuna işaret ediyor olabilir. Bu gibi durumlarda mutlaka bir veteriner hekimden yardım almalısınız.
Kedinizi tuvaletini kuma yapması için eğitmelisiniz.
Kedinizin tırnak bakımını ihmal etmemeli ve sık sık tırnaklarını kesmelisiniz. Gereğinden uzun tırnaklar kedinizin hem sizi hem de kendisini yaralamasına neden olur.
Kediler her an evden kaçma potansiyeline sahiptir. Bulundukları bölgeye alışıp geri dönseler de dışarı kaçtıklarında trafik kazasına neden olabilir, sokaktaki kedilerle kavga ederek yaralanabilir ve araba çarpması sonucu ölür. Bu nedenle kedinizin evden kaçmasına engel olmalı, kapıları açık bırakmamalısınız.
Kedinizin kumunu sık sık temizlemelisiniz.
Kedinizi ucuz ve kalitesiz mamalarla beslememelisiniz.
Kedilerin boyu hızlıca uzar ve bu süreçte tüy döküp daha hareketli hale gelebilirler. Tüylerini temizlemek için tüy toplayıcı kullanmalı ve kedinizin uyuduğu alanı sık sık temizlemelisiniz.
Evcil hayvanlar hakkında ırk bilgileri ile ücretsiz olarak, sahiplendirme ilanlarına yer veririz. Satış yapan yerlerin, 5199 sayılı Kanuna dayalı olarak GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK BAKANLIĞI Ruhsat ve Kontrollerine tabi olması gerekiyor. petyasam.com olarak "hayvan satışı, üretimi, aracılık, bulundurma veya komisyonculuk" yapmamaktayız. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun, 14. Madde L Bendi ve 22.10.2014 tarihli 367 sayılı Tarım ve Orman Bakanlığı 4. Bölge İzmir Şube Müdürlüğü'nün yazısı gereği Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro, American Bully ve American Staffordshire Terrier ile bu ırkların melezlerinin sitemizde satışı, sahiplendirilmesi, sergilenmesi, reklamı, takası veya hediye edilmesi yasaktır. petyasam.com sitesinde kullanıcılar tarafından sağlanan her türlü ilan, bilgi, içerik ve görselin gerçekliği, orijinalliği, güvenliği, doğruluğu ve belge bulundurma zorunluluğuna ilişkin sorumluluk bu içerikleri giren kullanıcıya ait olup, petyasam.com bu hususlarla ilgili herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.