By melissa1 | 09-08-2022
Kedi bıyıklarının işlevi çok çeşitlidir. Bıyık, birçok özelliği bulunan ve kedileri olası darbelere ya da tehlikelere karşı uyaran bir sensör görevindedir. Kedilerin bıyıkları duyusal bir araç olarak çalışır. Kedilerin bıyıkları hem savunma mekanizması olarak hem de duyularını arttırarak birçok önemli görevi sahiplenir. Kedi bıyıklarının bazı işlevleri şu şekilde sıralanabilir:
Kedilerin bıyığı anten şeklindedir. Kedilerde adeta radar görevi yapan bıyıklar, diğer kıllar gibi kıl köklerinden çıkar. Normal saçlardan daha kaba ve kalın olan kedi bıyıkları, kedilerin derisine kürklerinden daha da derine gömülürler. Kedi bıyıkları normal kıllardan daha hassas olur. Bunun sebebi çıktıkları foliküllerin kan damarları ve sinirlerle dolu olmasıdır.
Kedilerin bıyıkları kesilirse ciddi sorunlar meydana gelebilir. Kedi bıyıklarının köklerinde sinirler bulunur. Bundan dolayı bıyıklar sıradan kıllar ile bir tutulmamalıdır. Kedilerin bıyıklarının bağlı olduğu sinir uçları doğrudan beyin ile bağlantı içindedir. Bıyıklar, kediler için radar görevi üstlenir. Kedilerin bıyıkları kendiliğinden dökülerek yeniden uzayabilir. Bu durum dışında asla kesilmemesi gerekir.
Kedilerin bıyığına dokunmak kedileri çok rahatsız eden bir durumdur. Kedilerin bıyıkları çevredeki tehlikeleri ve sinyalleri algılamak üzere tasarlanmıştır. Kedilerin dengede durması, yönünü bulması, atlayıp atlayamayacağı mesafeyi hesaplaması, bulunduğu yerden emin olması, etrafındaki canlı veya cansız varlıkları algılaması için bıyıkları oldukça önemlidir. Bıyıklara dokunulduğu zaman sinyalleri yanlış algılayarak saldırgan bir tutum saldırabilirler. Bundan dolayı kedilerin bıyıklarına dokunulması tavsiye edilen bir durum değildir.
Kedilerin bıyıklarının dökülmesi gayet normal bir durumdur. Kedilerde bıyık dökülmesi doğal bir süreç olsa ve tüyler yeniden uzasa da aşırı tüy dökülmesi veya kırılması tıbbi bir sorunun belirtisidir. Kedilerin bıyıklarının sağlıksız bir şekilde azalmasına neden olan bazı durumlar söz konusudur. Kedilerin bıyıkları dökülebildiği bazı durumlar şu şekilde sıralanabilir:
Kedilerin bıyıklarının büyümesi çok yavaş gerçekleşen bir durumdur. Bundan dolayı çoğunlukla fark edilmez. Kesilmediği ya da herhangi bir dökülme olmadığı sürece, kedilerin bıyıkları tüm yaşamları boyunca aynı uzunlukta kalır. Herhangi bir durumdan ötürü dökülen bıyıkların eski haline dönmesi için ise birkaç hafta geçmesi gerekir.
Kedilerin bıyıkları hareket etme özelliğine sahiptir. Kediler duygu durumları değişiklik gösterdiği zaman bıyıklarını hareket ettirebilirler. Bıyıklar, kedilerin onları bağımsız bir şekilde hareket ettirmesine izin verir. Kediler avlanırken ya da esnerken bıyıklarını uzatabilir veya ileriye doğru yönlendirebilir. Aynı zamanda bıyıklar, kedilerin yanaklarını da geri çekebilirler. Kedilerin bıyıklarının bulunduğu konum, kedilerin bulunduğu ruh halini anlamlandırmaya yardımcı olur. Kedilerin bıyıkları geriye doğru yaslanmış ise bu, kedinin gergin olduğunu gösterir. Kediler bıyıklarını geriye çekiyor ve yüzüne yapıştırıyorsa korkmuş ya da sinirlenmiştir. Bıyıkların klasik konumunda olması ise kedinin herhangi bir probleminin olmadığı, mutlu ve huzurlu olduğunun göstergesidir.
Kedilerin bıyık sayısı yüzlerinin her iki yanında da eşit sayıda yer alır. Bıyıkların tam şekli ve yeri cinse göre değişse de genel olarak kedilerin ağızlarında her iki tarafta 12 tane olacak şekilde eşit dağıtılmış 24 bıyık bulunur. Kedilerin bıyıklarının uzunluğu, bıyığın sahibi olan kedinin vücut genişliğine bağlı olarak da değişiklik gösterir.
Kedilerde bıyık stresi olarak da adlandırılmakta olan bıyık yorgunluğu bıyıklarda yaşanan dökülme problemlerinden birisidir. Kedilerin bıyıkları sık sık mama ya da su kabına çarparsa bıyık yorgunluğu oluşur ve kediler çok fazla duyusal yük hissederler. Kedilerde bıyık yorgunluğu olduğu durumlarda veteriner hekim tarafından tavsiye edilen tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.
Ayrıca Bakınız: Kedilerin Sevdiği Kokular Nelerdir?