By melissa1 | 07-01-2022
Kedilerin alışması konusu, kedilerin yavruluğundan itibaren ne kadar sosyalleştikleri ile doğru orantılıdır. Yavruluk döneminde alıştırılmayan kedilerin yeni bir kediye alışması zor olur. Özellikle yetişkin bir kedinin eve gelen yavru bir kedi ile tanışması daha zor olur. Fakat kedileri alıştırma süreci doğru planlandığı zaman hem fiziksel hem de ruhsal durumlarını koruyarak atlatmak mümkündür. Yetişkin bir kediniz varsa yeni bir kedi sahiplenmeniz endişe verici bir durum olabilir.
Kedinize yavru bir kediye doğru bir şekilde birbirine alıştırma şansı verirseniz kedileri alıştırma sürecini başarı ile tamamlayabilirsiniz. Birçok kedi sahibi yetişkin kedilerin yavru kediler ile anlaşamama ihtimalini göz ardı eder. Yavru kediler tanışmak ve oyun oynamak için çok hevesli olsa da yetişkin kediler o kadar istekli olmayabilir.
Kedi otunun içerisinde bulunan feromonlar, kedileri sakinleştirmek için elverişlidir. Yavru bir kedinin eve gelmesinden birkaç hafta önce, kedi otundan faydalanmak iyi bir yoldur. Kedi nanesi ve spreyler kedinizin rahatlamasına yardımcı olmaktadır. Eve yavru bir kedi getirmeden önce feromon kullanmayı denemelisiniz. Yetişkin kedinizin yavru kediye alışamayacağını, endişeli olacağından şüphe duyuyorsanız kedinizi sakinleştirmek amacıyla özel üretilen besin takviyelerinden kullanabilirsiniz. Bu besinler ilaç değildir. Sadece kedinizin sakinleşmesini sağlar. Yavru kedi eve gelmeden önce besin takviyelerine başlamış olmanız daha iyi sonuçlar almanızı sağlayacaktır. Besin takviyelerine yavru kediniz eve geldikten sonra da devam etmelisiniz. Süt proteinleri, peynir suyu ve manolya gibi besin takviyeleri en etkili ve güvenli takviyelerdir.
Yavru kediniz eve gelmeden önce evinizde bir hazırlık yapmalısınız. Birtakım eşyaları kullanarak evinizi yavru kedinize hazırlamalısınız. Bu eşyalar; kum kabı, kedi yatağı, kedi oyuncakları, mama ve su kaplarıdır. Yetişkin kediniz bu eşyaları koklamalı ve alışmalıdır. Bu sayede rutinindeki ani değişiklikler kedinizi rahatsız etmez. Eşyaların yavru kediniz için hazır olduğundan emin olmalısınız. Hazırlıksız ve stresli olmanız kediniz tarafından fark edilebilir ve kediniz bundan rahatsız olabilir. Yavru kedinizin rahat olabilmesi için ona bir oda ayarlamalısınız. Yetişkin kediniz yavru kediyi duyabilmek onu koklayabilmek için odanın kapısına gidebilmelidir. Fakat yavru kedi ile kısa sürede etkileşime geçmesi tavsiye edilmez. Bunun yerine yavru kedinizin eşyalarını yetişkin kedinizin oyuncakları ile birlikte bu odaya koyabilirsiniz.
Yeni sahiplendiğiniz yavru kediyi eve getirmeden önce evdeki kedinin yavruya ait koku barındıran oyuncak vb bir nesneyi tanımasına izin verin. Yavru kediniz eve geldiğinde kokudan tanıyarak tehdit edici bir şey olmadığını anlamış olacaktır. Yavrunuzun mama kabı, tuvaleti, yatağı, minderi bir süre ayrı odalarda olmasını sağlayın. Yavru kedinin kokusunu üstüne sindiğinizde yetişkin kedinizin o kokuyla temasını sağlayın. Onu rahatlatmak için de ödül maması ile kedinizi rahatlatmaya çalışın. Bir süre sonra kedilerin birbirine alışması gerçekleşecektir.
Yetişkin kedinizin sağlıklı olduğundan emin olmalısınız. Aksi halde sağlıksız yetişkin kedinize ayrıca bir stres yüklemek işleri kötüleştirebilir. Evdeki kedinizin yavru kediye sadece zihinsel değil ayrıca fiziksel olarak da hazırlanması gerekir. Kedinizi sağlık kontrolleri için bir veteriner hekime götürmeli ve aşılarını yeniletmelisiniz. Solunum rahatsızlıkları kediler arasında yaygın görülmektedir. Aynı zamanda birçok solunum hastalığı bulaşıcıdır. Evdeki yetişkin kedinizin bu durumdan etkilenmemesi için gerekli önlemleri almalısınız. Yetişkin kedinizin bağışıklık sistemi umduğunuz kadar güçlü olmayabilir. İşinizi şansa bırakmamalı ve gerekli kontrolleri sağlamalısınız. Yavru kedinizin tırmalama ve ısırma ihtimaline karşı da yetişkin kedinizin kuduz aşısının olması önemlidir.