İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedilerde Yumuşak Doku Kanseri Belirtileri Nelerdir?

PET BİLGİ

By melissa1 | 27-11-2022

Kedilerde Yumuşak Doku Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde yumuşak doku kanseri belirtileri tümörün bulunduğu alandaki dokuya bağlı olarak değişir. Kedide yumuşak doku kanseri aşağıda sıralanan belirtilerden herhangi biri tespit edildiğinde ortaya çıkar.

  1. Belirsiz yumru ve kütle: Yumuşak doku kanserinin en büyük belirtisi vücudun herhangi bir yerinde bir şişlik, yumru veya kütle oluşumudur. Bu kitleler önce küçük zamanla gelişerek büyük bir kitle haline gelir.
  2. Topallayarak yürüme: Kedide yürüme esnasında topallama tespit edilirde kedinin kol ve bacakları elle kontrol edilmelidir. Yapılan kontrolde kedinin yürüme uzuvlarında bir şişlik saptanır. Bu durum da yumuşak doku kanseri olduğunu gösterir.
  3. Ağrı: Kedilerde kanser genellikle ağrısız olarak ortaya çıkar. Ancak nedir de olsa bazı durumlarda ağrıyı da beraberinde getiri. Kedinin ağrılı miyavlaması veya inlemesi yumuşak doku kanserine işaret eder.
  4. Nörolojik işaretler: Kedide felç veya felce benzer herhangi bir uzvunun kullanılmaması durumunda da yumuşak doku kanseri ihtimali vardır.
  5. Beslenme ve sindirim sorunları: Bağırsak sistemindeki herhangi bir sıkıntıdan dolayı kedide kusma, ishal, iştahsızlık, karın ağrısı ve kilo kaybı gözlemlenir. Bağırsağın herhangi bir kitleden dolayı tıkanması olarak belirti gösterir.
  6. Ağızdaki sorunlar: Yumuşak doku kanseri kedinin ağzında yaralar çıkararak da kendini gösterir. Bu durumda ağızdan koku gelmesi yemek yerken ve yutkunurken zorlanma ile beraber ağızda kanama olması olarak ortaya çıkar.
  7. Üriner sistem sorunları: Yumuşak doku üreme sistemini etkilediyse idrarda güçlük çekme ve kanlı dışkılama gibi sorunlar ortaya çıkar.

Kedilerde Yumuşak Doku Kanseri Türleri

Yumuşak doku kanseri türleri köpeklerde daha sık görülse de kediler arasında da önemli bir risk faktörü oluşturur. Bu kanser türleri çeşitli ve birbirinden farklı riskler ortaya çıkarır. En sık görülenleri şunlardır:

  • Aşı Alanı Sarkomu: Kuduz veya lösemi aşısı olan kedilerin enjeksiyon alanında beliren bir tümördür. Diğer türlere göre daha sıkıntılı gelişen bu tümör aşılamadan 4 hafta sonra görülebileceği gibi 10 yıl sonra da ortaya çıkabilir.
  • Fibrosarkom: Kedilerde en sık görülen yumuşak doku kanseridir. Kedinin genellikle bacağında çıkan bu tür köpeklerde de büyük bir risk oluşturur.
  • Liposarkom: kedilerde görülen yumuşak doku kanserlerinin arasında en az görülen türdür. Kedinin yağ dokusundan dolayı gelişen bir tür tümördür.
  • Sinir kılıfı tümörleri: Sinir kılıfında oluşan bu tümör vücudun her alanında ortaya çıkabilir. Yumru ve şişlikler olarak kendini gösterir. Çok ağrılı olmasa da kedinin felç kalmasına da neden olabilir. Tümör alındığında kedi eski sağlığına kavuşur.

Kedilerde Yumuşak Doku Kanseri Nedenleri Nelerdir?

Kedilerde yumuşak doku kanseri nedenleri birden çok olur. Kanser türlerinin çok azında hastalık tek bir nedene bağlanır. Bunun dışında genellikle sebebi bulunmamakla birlikte birçok sorun buna neden olur.

Kedilerde kanserin ortaya çıkma nedenlerinin başında aile hikayesi önemlidir. Ailede daha önce herhangi bir kedi buna yakalanmışsa buna bağlı olarak başka kedilerin de yakalanma riski vardır. Yani yumuşak doku kanserinde genetik faktörler önemli bir rol oynar.

Genetiğin dışında beslenme, iklimsel farklılıklar, yaşanılan çevre gibi fiziksel faktörler de yumuşak doku kanserinin nedenlerindendir. Lösemi tanısı konulan çoğu kedinin baş ve boyun kısımlarında yumuşak doku kitlesi oluşumu görülebilir.

Kedilerde Yumuşak Doku Kanseri Tanısı Nasıl Konur?

Kedilerde kanserin tanısı vücudunun herhangi bir yerinde şişlik veya yumru fark edilmesiyle başlar. Bu tespit edildiğinde acil bir şekilde veterinere gidilmelidir. Bu yumrular yağ bezesi veya kist olabileceği gibi kötü huylu tümör de olur.

Veteriner aşağıdaki yöntemlerle teşhis koyar. Bunlar:

  • Kan analizi
  • İnce iğne aspirasyon biyopsisi
  • Doku biyopsisi
  • Karın ultrasonu
  • İdrar tahlili
  • Akciğer röntgeni gibi yöntemler kullanır. Veteriner bu şekilde tümörün yapısını öğrenmekle beraber kanserin vücuda yayılıp yayılmadığını da öğrenir. Kedide yumuşak doku kanseri tehlikesiyle karşı karşıya kalındığında acil bir şekilde veterinere götürülmelidir. Hızlı ve erken tanı ile kanserden en kolay şekilde kurtulmak mümkün.

Kedilerde Yumuşak Doku Kanseri Tedavisi

Yumuşak doku kanseri tedavileri birbirine benzerdir. Kanserin vücudun farklı yerlerinde çıkması tedavinin farklı olmasını gerektirmez. Kanserli hücreler vücuda çok fazla yayılmadıysa tedaviler şu şekilde olur:

  • Ameliyat: bu tedavi tümör çok fazla yayılmadıysa ve tümörün alınacağı alan geniş ise yapılır. Tümörden etkilenen alan kesilecekse veya kanser çok yayılmadıysa tedavi %90 oranında başarılı olur. Eğer tedavi yapılacak alan yeteri kadar kirli değilse tümör tekrar nükseder.
  • Radyasyon tedavisi: Son yıllarda en çok uygulanan tedavidir. Stereotaktik radyasyon olan yeni tekniği ile daha az ağrı ve daha az yan etkilerle tedavi yapılmaktadır.
  • Kemoterapi: Bu tedavi daha ağır ve daha sancılı olan kanserlerde kullanılan bir yöntemdir.

Kedilerde Yumuşak Doku Kanseri Nasıl Önlenir?

Kedide yumuşak doku kanserini önlemek mümkün değildir. Kanseri önlemek adına hangi kedi türünde hangi kanserin yatkınlığının bilinmemesi tedaviyi önlemeyi zorlaştırır.

Bunu önlemenin en iyi yolu kedinin yatkın olduğu hastalıkları belirleyerek buna uygun aşılamaların yapılmasıdır. En iyi önlem aşı takiplerinin yapılması ve beslenmenin kedinin sağlığına uygun şekilde yapılmasıdır. Kedide yumuşak doku kanseri sık görüle bir hastalık olduğu için veteriner kontrolleri düzgün yapılmalıdır.

Ayrıca Bakınız: Kedilerde Hamilelik Süreci Nasıldır?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar