By melissa1 | 19-09-2022
Kedilerde yüksek ateş belirtileri şunlardır:
Kedilerde yüksek ateş kedilerin normal vücut ısısı 38.1 ile 39.2'den yüksek olduğunda ortaya çıkar. Yavru kedilerde yukarıda belirtilen ısı değerleri daha yüksek değerdedir. Kedinizin vücut ısısı kullandığı ilaçlara, sağlık durumuna, mevsim koşullarına göre değişmektedir Sevimli hayvanınızın vücut ısısının 41.7 dereceden yüksek olması yüksek ateş olarak değerlendirilmemelidir. Evcil havanınız muhtemelen sıcak çarpması hipertermi etkisi altındadır. Hipertermi ve yüksek ateş ayırt edildikten sonra tedavi yöntemlerine başlanmalıdır.
Kedinizin ateşin yükselmesinde etkili olan faktörler şunlardır:
Virüs, parazit, bakteri, sistematik mantarlar. Evcil hayvanınızın vücudunda ortaya çıkan metabolik ve hormonal nedenler de ateşinin yükselmesine sebep olabilir. Ayrıca aldığı ilaç, etkisi altında kaldığı enfeksiyonlarda zehirlenme ve ateşlenme sorunlarına yol açabilir.
Kedilerde ateş görülmesinden sonra yapmanız gereken yöntem ve uygulamalar şunlardır:
Yukarıda gösterilen belirtilerin birkaçının olması halinde vakit kaybetmeden alanında uzman veteriner hekiminize kontrole gitmeniz tavsiye edilir. Kedilerin normal vücut ısısı insanlardan yaklaşık 3 derece yüksek olduğu için bu kedilerin ateşinin elle kontrol edilmesi yanlıştır. Bu gibi durumlarda muhakkak kedinizin ısı değerini termometre ile ölçmelisiniz. Evcil hayvanınızın ateşinin yüksek olması hava sıcaklıkları ya da enfeksiyondan kaynaklanabilir. Kedilerde yüksek ateş belirtileri uzman hekiminizin doğru tanıyı koymasına yardım eder. Evdeki herhangi bir ateş düşürücüyü kedinize vermemeniz bunun yerine evde korunaklı, sağlıklı müdahaleleri yapmanız önerilir. Patilerinin altına ve koltuk altı bölgelerine ıslak mendiller yerleştirmeniz gerekir. Sevimli dostunuzun ateşini düşürmek için onların sağlığını riske atmadan vakit kaybetmeden veteriner hekiminize götürmeniz en doğru davranış olacaktır.
Kedilerde ateşin nedenlerinden bazıları şunlardır:
Kedilerin ateşini ölçmek için ateş ölçüm cihazı kullanabilirsiniz. Bu teşhisler genellikle termometre kullanılarak kedinin makatından yapılır. Kedinizin ateşini ölçmek için Pediatrik rektal termometre kullanmak ta en iyi seçim olacaktır. Dijital termometreler, cam termometrelere göre daha güvenli yapıda olup cam termometrenin düşüp kırılma tehlikesiyle size zarar verme ihtimalini unutmamalısınız. Hekiminiz kedinize ateş teşhisi koyduktan sonra ateşin nedenini belirlemek için pek çok tedavi yöntemi kullanır. Veteriner hekiminiz gözlem yaparak evcil hayvanınızın ateş belirtilerini öğrendikten sonra tıbbi geçmişini araştırır. Kedinizi fiziki muayene ettikten sonra kan ve idrar testi ister. Bulaşıcı, iltihaplı hastalık oluşması halinde sizden farklı testler de istenebilir. Enfeksiyon, tümör, yaralama belirtilerini incelemek için çeşitli görüntüleme yöntemlerine başvurulur.
Kedilerin ateş ölçüm aşamaları şunlardır:
Kedilerde ateş düşürmek için ateşin altında yatan sebepleri ortadan kaldırmanız gerekir. Tedavi sürecinde evcil hayvanınızı iyi izleyerek herhangi bir olumsuz durumda alanında uzman veteriner hekiminize başvurmanız önerilir. Kedinizin ateşinizi düşürmede kullanılan en yaygın tedavi yöntemlerinden bazıları şunlardır: Sıvı tedavisi, antibiyotikler, ateş düşürücü ilaçlar, ameliyat, kortikosteroidler
Kedilerde ateşin nedenleri farklılık gösterdiği için evcil hayvanınızı düzenli olarak veteriner hekiminize götürerek sağlık kontrollerinden geçirmelisiniz. Bu sayede olası hastalıklara karşı önlem alarak kedinizin ateşini kısa sürede önleyebilirsiniz. Kedilerde yüksek ateş belirtileri hangi tedavi yöntemini uygulamanız gerektiği hakkında size önemli ipuçları verir. Kedi dostunuzun tırnaklarını kesme, dişlerini fırçalama, düzenli bakımını yapma, yeme, içme düzenini, kulaklarını kontrol etme gibi pek çok tedavi, uygulama yöntemi kedinizin ateşinin çıkmasının önlemesinin yanında sağlıklı gelişimini önemli ölçüde destekler.
Ayrıca Bakınız: Kedilerde Pika Sendromu Belirtileri Nelerdir?