By melissa1 | 21-02-2021
Kedilerde yaşlılık belirtileri zamanla kendini gösterecektir. Dünyada zamanın devimine kimse karşı koyamadığı gibi kediler de doğar, büyür ve yaşlanır. Bizim için önemli olan aileden biri olan kedimizin özellikle yaşlılık döneminde mutlu sağlıklı ve olabildiğince uzun birlikteliği sağlamaya çalışmaktır.
Kedilerinizde her canlı gibi zamana boyun eğerek yaşlanır. Bu üzücü ve can sıkıcı bir dönemdir. Kediniz bu dönemde keyifsiz olur iştahsız olur ve az hareket etmeye başlar. Tüm bunları olabildiğince azaltıp mutlu ve rahat hissetmesini sağlamak sizin elinizdedir.
Kediniz yaşlandıkça onların fiziksel olarak yaşlılık belirtilerini sizde gözlemlemeye başlarsınız. Tat alma ,işitme ve koklama duyularındaki hassasiyetin azaldığını farkedersiniz. eklemlerinin sağlığını kaybettiği için, hareketsizleşir ve daha durgun bir hale gelmeye başlarlar. Tüyleri parlaklığını yitirmeye başlar ve matlaşır. Deri ve cildi için gerekli besleyici vitamin ve yağları daha üretmeye başladığının göstergesidir. Eklem rahatsızlığı ve iltihabı gibi durumlar baş göstererek gerekli bakımını ve temizliğini yapması zorlaşmaya başlar.
Kedinizin iştah kaybı nedeniyle, diş veya diş eti hastalıkları görülme ihtimali vardır. Diş problemlerinden dolayı, mama yemesi zor veya acı verici olabilir. Bu nedenle mamaya karşı ilgisiz kalır, ve kilo kaybına uğrayabilir. Bu da gerekli, vitamin ve besinleri almasını zorlaştırır ve tüm vücut fonksiyonlarının daha da yavaşlamasına, huzursuz, mutsuz ve durgun olmalarına neden olur.
Yaşlandıkça tepkime hızları da düşer. Ortam algılarında yavaşlama , kum kabı veya mama kabının yerini unutma, uyku düzeni bozuklukları ,alışıldık düzenlerini bozulması ve huzursuzluk baş gösterir. Araştırmalar özellikle 14 yaşından sonraki kedilerde bu tip rahatsızlıklara %70-%80 oranında görüldüğünü söylüyor.
Kedinizin bu yaşlarda huzuru ve konforunu basit önlemlerle sağlamak mümkündür. Öncelikle kedinizin rahatı için ortamı ona uygun hale getirmekle başlayın. Sevdiği eşyaları, oyuncakları rahat ve kolay ulaşabileceği yerlere koymalısınız. Mama kabı su kabını da aynı şeklide kolay ve rahatça beslenebileceği şeklide yerleştirmelisiniz. Aynı şekilde tuvalet kabını daha rahat kullanabileceği şeklide ayarlama yapın.
Yatağını daha rahat ve yumuşak malzemlerle desteklemeniz, daha rahat ve huzrlu bir uyku düzenine sahip olması için yardımcı olacaktır. Ayrıca egzersiz ve hareketlenmesini sağlama için gün içinde belli aralıklarla onunla oyun oynamaya teşvik edin. Kedinizi biraz efor sarf etmesi için çalışmak, enerjisini azaltıp daha rahat ve düzenli bir uyku rutini oluşturmak için önemlidir.
Yaşlılık dönemindeki kedilerin beslenmesine önemle dikkat etmek gerekir. Bu yaşlarda kedilerin farklı besin protein ve vitaminlere ihtiyaç duyabilirler. Buna doktorunuzun önerdiği diyet mama ve vitamin takviyeleri kullanarak, kedinizin gerekli besin ve vitaminleri almasını sağlayabilirsiniz. Mamasını ılık suyla ıslatarak, lezzetini artırıp yumuşata bilir, lezzetli ve yumuşak olmasını sağlayabilirsiniz. Böylece kedinize yaşlanmanın verdiği rahatsızlık, stres ve huzursuzlukları ,en aza indirebilirsiniz.
Özellikle su kabını, sürekli temiz ve taze tutmanız çok önemli, bu yaşlarda daha az su içmeye meyilli olduklarından, üriner problemlerin çıkması olasıdır. Bu nedenle hassasiyetle üzerinde durmanız gerek bir konu, su kabını kolay ulaşabileceği ve rahatça içebileceği şeklide konumlandırmanız gerekir. Hatta taze su akıtan otomatik su kapları kullanmanız onun su içmesini daha cazip hale getirecek bir yol olabilir.
Kedinizi rutin kontrolleri için veterinerine götürmeniz, ve onun tavsiyelerine uymanız çok önemlidir. Veterinerinize kedinizin durumunu, hal, hareket ve düzensizliklerini, en iyi şeklide anlatın. Ondan destek alıp en rahat ve huzurlu yaşayabileceği koşulları belirleyip, kendinize bir yol haritası çizebilirsiniz. Kedinizin yaşlılık dönemini rahat ,mutlu ve huzurlu bir şeklide yaşaması, sizin elinizde unutmayın.