By melissa1 | 28-12-2021
Kedilerde vitamin eksikliği nedenleri arasında ilk başta yanlış beslenme yer alır. Kalitesiz kedi mamaları kedilerin sadece kilo almasına yol açar. Bu da alması gereken vitaminleri alamadığı ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur. Her canlının gerekli bazı vitaminlere ihtiyacı vardır. Fizyolojik gereksinimlerine göre almaları gereken vitaminler birbirinden farklıdır.
Kedilerin günlük yedikleri mamalarının içeriğine bakılmalı ve yeterli oranda vitamin alamıyorlarsa destekleyicilerle takviye edilmelidir. Kedilerde vitamin eksikliği belirtileri bazı sağlık sorunlarına zemin hazırlayacaktır. Bazı hastalıklar da aldıkları vitaminin vücuttan direk atılmasını sağlayabilir. Kaliteli vitamin oranı yüksek kedi maması verseniz de kedilerde vitamin eksikliği nedenleri yaşanmasına yol açar.
Bizler, ev kedilerimizin ve sokak kedilerimizin sağlığını düşünürüz. Mama dışında sağlıklı olmaları için takviye de bulunmak istemeniz son derece normaldir. Kedilerin karınlarını doyduğu kadar cilt ve tüy sağlıklarının da korunması gerekiyor. Kedi tüylerinin dökülmemesi, cilt sorunlarına yakalanmaması için birtakım vitaminleri yeterli oranda olmalıdır. Kedilerin alması gereken vitaminler: A,B,C,D,B1,B2,B3,B6,B12,K ve E vitaminlerini almaları gerekir. Kedi sağlığı ve hastalıklarla baş edilmesi için çok fazla alınmaması şartıyla verilmelidir.
Kalite mama yiyen kedilerin porsiyon kontrolüne de dikkat edilmelidir. Kedilerde vitamin eksikliğinin nedeni en yaygını beslenme bozukluklarıdır. Mama değişimi, yanlış ölçüde mama verilmesi , içeriği hakkında kedinize iyi gelmeyecek besinler vermeniz. Kediler etçil canlılardır. Sürekli ev yemeği yemeleri doğru olmaz. Onlar için özenle hazırlanıp harmanlanmış kaliteli ticari mamalar mevcuttur. Tabi ki evde kediniz için yemek hazırlayabilirsiniz. Bu kedilerin yiyebileceği besinler olmalıdır.
Kedilerin yaşlarına, ırkına göre hazırlanmış kedi mamaları vardır. Yavru kediler için mama, yetişkin ve yaşlı kediler için olan mamalar ayrıdır. Kuru mama, yaş mama ve konserve mama olmak üzere 3 şekilde verilmelidir. Mamaların içinde farklı bileşenler bulunur. Sadece mama ile beslemek de doğru olmayacaktır. Kediler evde ne yer? Bu konuda yazdığımız makalemize göz atmanızı tavsiye ederiz.
Kedilerin büyümesi, gelişmesi ve bazı hastalıklara yakalanmaması için bağışıklık sistemi korunmalıdır. Eğer kedilerde vitamin eksikliği belirtileri gözlemliyorsanız veteriner hekiminizin gözetimi ile vermelisiniz. Yeterli vitamin alınmamasından kaynaklanan patolojik bir durum olan kedilerde hipovitaminoz görülmesi kaçınılmazdır. Kas, kemik ve eklem hastalıkları, tüy dökülmeleri, deri hastalıkları görülmesi muhtemeldir.
Aşağıda kedilerde hangi vitaminin eksikliği nelere yol açıyor görebilecek ve bunların olmaması için almanız gereken önlemlerden bahsettik.
Yeterli oranda A vitamini alamayan kedilerin göz sorunları yaşadığı görülür. Sindirim ve hastalıklara karşı koruyan bağışıklık sistemlerinin güçlü tutulmasında kedilerde A vitamini oldukça etkilidir. Kediler A vitamini karaciğer ve yağ dokularında depolarlar. Suda çözülmesi kolay olması A vitaminin yaş mama ile vermeniz iyi olacaktır. Kedilerde A vitamini zehirlenmesi aşırı dozda kontrolsüzce verilmesinden kaynaklanır. Veteriner hekiminizin belirttiği oranda olmalıdır. Kedilerde vitamin zehirlenmesi yaşanmaması için aşırı dozdan kaçınmalısınız.
Yukarıdaki belirtilere yol açmasının yanında kedilerin enfeksiyona daha yatkın virüslere karşı savunmasız bir bağışıklığa sahip olması demektir.
Kedilerin vücutlarında bulunması gereken çeşitli B vitamin çeşitleri vardır. Her B vitamini çeşidi farklı görevlerde bulunarak kedilerin sağlıklı olmasını sağlar. Hamile, emziren anne kedilerin yavrularına gerekli B vitaminlerini aktarmaları için eksiksiz ölçülü bir şekilde almalarına yardımcı olmalısınız.
Suda çözünen B1 vitaminin sinir sistemlerini etkilemektedir. Doğrudan sinir, kas, nörolojik yapılarını etkileyen bu vitaminin yeterli alınması önemlidir. Omuriliği etkileyen vitaminin eksik olmasıyla felç, endokrin sisteminin zayıflamasına neden olur.
Besinlerin parçalanması için ihtiyaç duyulan enerjiyi sağlar. Büyümeyi sağlayan bu fonksiyon et ve süt ürünlerinden sağlanmalıdır.
Bu vitamin vücutta kalmaz. Zamanla vücuttan atılımı gerçekleşir. Günlük yeterli ölçüde alınması gerekir. Belirtileri kısa sürede ortadan kaldırılabilir.
Protein ve yağların vücutta emilmesi için bu vitaminler görev alırlar. Eksikliği çok sık rastlanmaz. Kırmızı kan hücrelerinin görevini yerine getirmesinde yardımcı olur.
Hayati fonksiyonları etkileyen b12 vitamini çoğu kedide yeteri kadar alınmıyor. B12 vitamini suda çözünerek kalın bağırsaktaki bakterilerinin emilimini sağlar. Bağırsak problemleri yaşayan kedilerin bu vitamin eksikliğinden kaynaklandığını bilmelisiniz.
Kedilerde B12 vitamin eksikliği giderilmesi için deri altından vitamin iğnesi yapılır. Oral olarak B12 hapı da verilebilir.
Metabolizmanın çalışmasında etkin rol oynayan kedilerde c vitamini vücuttaki enzimleri etkiler. Kanser hücrelerinin oluşumuna ve bağışıklığın zayıflamasına yol açar.
Vücuttaki kalsiyum ve fosfatın dengede tutulması için gereklidir. Bu minerallerin sindirilmesi için de D vitamini görev alır. Yağda çözünebilen bu vitamin minerallerin emilimi için son derece önemli.
Yukarıda hangi vitaminin eksikliği nasıl sonuçlara yol açtığından bahsettik. Vitaminlerin yeteri kadar alınmadığında da ortaya çıkar. Bunu anlamak için kedinizi gözlem altında tutmalısınız. Bir hafta boyunca sürekli kusuyor, hareket etmiyorsa veteriner hekime götürmelisiniz. Kedilerde vitamin eksikliği anlamak için veteriner hekiminiz hemogram ve kan testi yaparak hangi vitaminlerin eksik olduğunu teşhis eder.
Vitamin eksikliği teşhis edilince belirli oranda düzenli olarak kedinize vermelisiniz. İnsan vitaminleri kedilere verilmemelidir. Veteriner hekimin yazdığı vitaminleri vermelisiniz. Veteriner tavsiyesi ile kedilerin vitamin alabileceği sebzeler de mevcuttur. Bu sebzelerden de kedilerin vitamin alımını sağlayabilirsiniz. Aşırı derece vitamin takviyesi yapılmamalıdır. Aksi takdirde kedilerde vitamin zehirlenmesi yaşanır. Belirlenen ölçülerde ve sürede vitaminler kullanılmalıdır.
Kedilere vitamin verirken oral yoldan doğrudan almıyorlarsa vitamini ezerek verebilirsiniz. Suyuna, yaş mamasına katarak, ödül mamasının içerisine saklayarak kolayca verebilirsiniz. Kedilere nasıl vitamin verilir? Sorununuzun cevabını da artık öğrenmiş oldunuz.