İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedilerde Üst Solunum Enfeksiyonları: Kedi Gribi Belirtileri- Tedavisi

PET BİLGİ

By melissa1 | 15-10-2020

Kedilerde Üst Solunum Enfeksiyonları: Kedi Gribi Belirtileri- Tedavisi

Kediler Gribe Yakalanır mı?

Kedi gribi, insanlarda soğuk algınlığına çok benzeyen semptomları olan kedi üst solunum yolu enfeksiyonlarının genel adıdır. Kedi gribine, feline Herpes Virus 1 (FHV1) ve Feline Calicivirus (FVC) dahil olmak üzere bir veya daha fazla virüs neden olur. Kedi gribi, burun ve göz akıntısına ve boğaz ağrısına neden olabilir. Diğer semptomlar arasında kaslarda ve eklemlerde ağrı ve sızılar, ağız ülseri, salya, hapşırma, ses kaybı ve ateş yer alır. Kedi gribi yetişkin kedilerde genellikle ciddi değildir, ancak oldukça hasta olabilirler. Kedi gribi belirtileri olan tüm kediler veterinere gitmelidir.

Kedi Gribi Nedir?

Kedi gribi, belirli virüslerin ve bakteriyel enfeksiyonların neden olduğu üst solunum yolu enfeksiyonları için kullanılan genel bir terimdir. Bu enfeksiyonlar çoğunlukla burnu ve boğazı etkiler. Kedi gribi her yaştan ve her cins kediyi etkiler. Çoğu durumda, doğası gereği viraldir ve oldukça bulaşıcıdır. Kedi gribi, yalnızca diğer kedilerden veya diğer hayvanlardan enfekte olabilir.

Kedilerde grip, enfekte olduktan sonra kediler virüs partiküllerini burun ve göz akıntılarında ve salya yoluyla etrafa dağıtabilirler. Hasta kediler en büyük enfeksiyon kaynağıdırlar ve  bazı sağlıklı kediler belirti göstermeyip taşıyıcısı olabilirler. Grip taşıyıcısı kediler, hastalığın semptomlarını göstermeyebilir, ancak onlar da virüs partiküllerini yayabilir ve diğer kedilere bulaşabilir.

Kedilerde Grip: FHV Kedi Herpes Virüsü

Kedilerde FHV virüsün bulaşması, enfekte bir kedinin etrafa saçtığı salyasından etkilenmesiyle gerçekleşir. Virüs ayrıca çevrede de yaşayabilir ve diğer kedilere geçebilir. Kedi gribinin çok yaygın nedenleri arasındadır. Semptomlar arasında en çok kedilerde ateş, hapşırma, göz ve burundan akıntı, konjunktivit ve bazen göz yüzeyinde ülserler bulunur. Dilde de ülserler gelişebilir. Anoreksi, özellikle yavru kedilerde dehidrasyona yol açan bir problem olabilir.

Hamile bir kedi FHV virüsüne enfekte olursa, bu kedinizin düşük yapmasına neden olabilir. FHV virüsünün tedavisi, stres ya da hastalıktan sonra kedinin bağışıklık sistemi bu durumdan etkilenmişse ateşlenmeler meydana gelebilir. İlk enfeksiyonu veya sonraki ateşlenmeleri tedavi etmek için, gözleri ve burnu nazikçe yıkayarak (örneğin pamuklu yün pedler ve suyla) gözleri ve burnu akıntıdan uzak tutun. İkincil bakteriyel enfeksiyonları önlemek için veteriner hekiminiz tarafından antibiyotik verilebilir ve konjonktivit varsa göz damlası verilebilir.

Kedilerde Hapşırma Gribin Haberci Mi?

Kedinizin hapşırması sigara dumanı, oda parfümü veya alerji gibi kedinizin burnunu tahriş eden herhangi bir şey tarafından tetiklenebilir. Kedinizin hapşırmasına burun akıntısı ve göz akıntısı gibi diğer kedi gribi semptomları eşlik etmiyorsa, bu durum diğer tahriş edici maddelerin nedeni olabilir. Bununla birlikte, emin değilseniz, her zaman veterinerinizden tavsiye almak en iyisidir.

Kedilerde Hapşırma ile ilgili daha detaylı bilgiyi bloğumuzda Kediler Neden Hapşırır yazımızda bulabilirsiniz.

Kedi Gribi Belirtileri

Kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonlarının belirtileri şunlardır:

  • Uyuşukluk (oynamak için enerji yok)
  • Hapşırma
  • Burun akması
  •  Öksürme
  • Ağız ülserleri
  •  Göz ülserleri
  • İştah kaybı
  • Gözlerden akıntı
  • Nefes almada güçlük
  • Yüksek ateş
  • Nefes almada zorluk

Belirtilerin şiddeti büyük ölçüde değişebilir. Kedilerde grip, virüsün bir türü yalnızca biraz hapşırma ve burun akıntısı ile sonuçlanabilirken, virüsün şiddetine göre daha büyük sorunlara yani hayatı tehdit eden komplikasyonlara yol açabilir. Belirtiler ne kadar hafif veya ciddi olursa olsun, risk almayın. Kedi gribi semptomlarını fark ettiğiniz anda evcil hayvanınızı veterinere götürün.

Kedi Gribi Bulaşıcı Mı?

Kedi gribi, tıpkı insanlarda grip kadar çok bulaşıcıdır. Enfekte kedilerden gelen hapşırıklar virüs ölçerleri yansıtabilir, bu nedenle başka bir kedinin enfekte olmaması için kedinizi diğer hayvanlardan uzak tutmanız gerekir.

Kasılmayı önlemeye yardımcı olmak için kedinizin yatağının, kaplarının ve tuvalet kabını düzenli olarak temizlendiğinizden emin olun. Virüs beklenmedik yerlerde gizlenebilir ve hatta başkaları tarafından da bulaşabilir. Kediler, herhangi bir hastalık belirtisi göstermeden de hastalığın taşıyıcısı olabilirler.

Kedilerde grip enfeksiyonunun önlemenin tek yolu, kedinizin günlük eşyalarını düzenli olarak temizlemek ve enfekte olmuş evcil hayvanları diğerlerinden uzak tutmaktır.

Kedinizin Gribe Yakalandığını Nasıl Anlarsınız?

Kedi gribi her zaman ciddi olmasa da kedinizi evde tedavi etmeye çalışmadan önce veterinere götürmeniz en iyisidir. Kedi gribinin bazı semptomları; kedi astımı, kronik bronşit ve diğer solunum rahatsızlıklarına benzer olduğundan veterineriniz diğer koşulları anlamak için bir dizi test yapacaktır.

Nadiren de olsa veterinerler semptomlara neden olan virüs türünü doğrulamak için bir laboratuvara örnekler gönderirler. Kedilerde grip teşhisi, bir kedinin birden fazla enfeksiyonu olduğunda veya sadece herpes virüsü (FHV) olduğunda daha zor olabilir.

Kedi Gribi Nasıl Tedavi Edilir?

Kedi gribinin tedavisi için antibiyotikler yardımcı olabilir, çünkü tıpkı insan gribinde olduğu gibi virüs burun ve solunum yollarına zarar verdiğinde bakteriyel enfeksiyonlar girebilir ve komplikasyonlara neden olabilir. Gözlerini ve burnunu temiz tutmaya çalışın: biriken akıntıları, tuzlu suya batırılmış pamuklu yün pedlerle nazikçe silin.

Kedinizin İştahı eksikse, onları yemeye teşvik edin. Boğazları ağrıyor olabilir, bu yüzden yutması zor olmayan yiyecekler vermelisiniz. Ayrıca koku alma duyularını da kaybetmiş olabilirler, bu yüzden onları daha güçlü kokulu yiyeceklerle iştahını açmaya yardımcı olabilirsiniz.

Genel olarak hasta kediniz en sevdiği konforda yani sıcak, kuru ve rahat tutun. Evinizde enfekte olmamış başka kedileriniz varsa kedinizin iyileşmesi için izole bir alan yaratın. Kedinizin yattığı yerde tuvalet kabını ve bol miktarda suyunu yanında bulundurun. Kedinizin gribinin geçmesi için stresten uzak huzurlu bir alana ihtiyacı olduğunu unutmayın.

Kedi Gribi Aşısı Var Mı?

Evet, çoğu viral grip türüne karşı koruyan bir aşı var. Tavsiyemiz, kedinizi grip hastalığına karşı mümkün olan en erken zamanda aşılamanızdır. Çünkü aşı gribin yayılma riskini azaltmanın en etkili yoludur. Kediler sekiz haftadan itibaren aşılanabilir. Hastalığın bakteriyel formlarına karşı genellikle rutin olarak verilmemesine rağmen aşılar da vardır. Bunu veteriner hekiminizle görüşmelisiniz.

Grip aşılarının her zaman % 100 etkili olmadığını ve aşılanmış kedilerin bile herhangi bir belirti göstermeden hastalığın taşıyıcısı olabileceğini unutmayın.           


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.