By melissa1 | 01-11-2022
Kedilerde tüy dökülmesini engellemek için öncelikle kedinizin tüylerinin neden döküldüğüne dair bilgi sahibi olmanız gereklidir. Kedilerde tüy dökülmesi birçok durumdan dolayı yaşanabilir. Tüy dökümü durumunu azaltmak için yapmanız gerekenler:
Kedinizde yaşanılan tüy dökümü durumunu bahsedilen bu hususlara dikkat ederek engelleyebilirsiniz. Kedilerde tüy dökülmesi sürekli ağırlıklı olarak tahıl veya protein tüketimi, yeterince su tüketmeme gibi unsurlara bağlıdır. Kedinizin beslenmesi tüy dökümü için önemli bir etkendir. Kedinizi yılda iki kere yıkamanız tüy dökülmesini azaltır. Aynı zamanda tüylerin her gün taranması da tüy dökülmesini azaltır.
Genellikle Kedinizde tüy dökülmesinin nedeni içerisinde birçok sebep yer alır. Kedilerin tüyü birçok duruma bağlı olarak dökülebilir. Kedilerde tüy dökülmesinin nedeni:
Bahsedilen tüm bu nedenler kedilerde tüy dökülmesi sorununu yansıtır. Kedilerde tüy dökülmesi genellikle mevsimlerden dolayı da yaşanır. Kedilerin tüy dökme mevsimi bulunur. Kedinin yanlış bir mama tüketmesi ve yeterli kadar beslenememesi de tüy dökülmesine sebep olur. Kedilerin çok az su tüketmesi de tüylerin dökülmesine neden olur. Kedilerdeki tüy dökümü nedeni başında stres ve yetersiz beslenme gelir.
Genellikle Kedilerde tüy dökülmesinin yaşandığı dönem ilkbahar ve sonbahar mevsimidir. Kedilerde tüy dökülmesinin nedeni içerisinde kedilerin belirli mevsimde tüy dökümü yaşaması yer alır. Belirli bir zamanda tüy dökülmesi yaşanır. Mevsimsel geçiş dönemlerinde tüy dökülmesi gerçekleşir. Ev ve sokak kedilerinde tüy dökülmesi farklı zamanlarda gerçekleşir. Ev kedilerinde tüy dökme zamanı belirli değildir. Her yıl belirli bir zamanda tüy dökümü yaşarlar. Ev kedilerinin tüy dökümü yaşaması ev içerisinde sıcaklığa göre değişir. Sokak kedilerinde ise daha çok ilkbahar mevsiminde tüy dökülmesi gerçekleşir. Sokak kedilerinde kış ayları zamanında kedilerde tüy dökülmesi yaşanmaz. Tüy dökülmesinin çok az yaşandığı Cornish Rex ve Devon Rex kedi türüdür. Bu iki kedi türünde tüy dökülmesi çok az yaşanır.
Şöyle ki kedi tüyü dökülmesi zararlı bir yapıya sahiptir. Kedi tüyünün dökülmesinin nedeni bilinmelidir. Kedinin tüyünün zararlı olup olmaması tüyünün neden döküldüğüyle ilgilidir. Kedinin tüyü mevsimsel bir durumdan kaynaklı olarak dökülüyorsa tehlikeli bir durum söz konusu değildir. Ancak kedinin tüyü hastalık, stres, yetersiz beslenme, az su tüketimi gibi sebeplerden dolayı dökülmesi halinde tehlikeli bir hal alır. Bu nedenlerden dolayı dökülen kedi tüyleri kediye zarar verir. Kedinin tüyünün dökülmesini engellemek için bazı yöntemler denemelisiniz. Dökülmesini engellemek için öncelikle tüyün neden döküldüğünü öğrenmelisiniz. Kedinin tüylerinin dökülmesi durumu ihmal edilirse kediye tüy dökülmesi zarar verir. Mutlaka tüy dökülmesi engellenmelidir.
Kedilerde tüy dökülmesi önlemek için doğal yöntemler vardır. Kedi sahibi olan birey tüy dökülmesi durumu için kedinin tüyünün neden dökülmeye başladığını bilmesi gereklidir. Tüyün dökülme durumuna göre doğal yöntemler belirlenir. Kedinin tüy dökülmesi için uygulamanız gereken doğal yöntemler:
Kedinizde tüy dökülmesi durumu için bahsedilen tüm bu adımları uygulayarak doğ yöntemle tüy dökülmesinin önüne geçebilirsiniz. Tüy dökmesini engellemek için kullanılan en çok yöntem ise tarama işlemidir.
Kedinin tüy dökmesini engellemek için bakım yapılmalıdır. Tüy dökmesini önlemek için yapılması gereken önemli noktalardan biri ise kedinin bakımıdır. Kedilerin bakımı doğru bir şekilde yapılması halinde kedilerde tüy dökülmesi durumu engellenebilir. Kedinin tüy dökülmesini engellemek için yapılması gereken bakımlar olarak kedinizin tüylerini her gün bir kere olmak üzere mutlaka tarayın. Tarama işlemini yavaş bir şekilde yapmalısınız. Kedinin tüylerini taradıktan sonra kedinizi ödüllendirin. Kedinizi ödüllendirmek için kedi maması verebilirsiniz. Kedinizi mutlu ederek tarama işlemine alışmasını sağlayabilirsiniz. Kedinizin tarama işlemine alışmasını sağlamanız için yavaş bir şekilde her gün düzenli şekilde tarayın. Kedinizde tarama işlemini yaparken tüylerin çıkış yönüne doğru taramalısınız. Kedinizin tüyünde düğüm varsa makasla kesiniz. Tüyü uzun olan kedilerde dişli bir tarak kullanılmalıdır. Daha sonra ince dişli tarak tercih edilmelidir. Kedinizde bakım tüylerinin taranmasıdır. Tüyleri yavaş ve canını acıtmadan taramalısınız.
Ayrıca Bakınız: Kedim Fare Yedi, Ne Yapmalıyım?