İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedilerde Polikistik Böbrek Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

PET BİLGİ

By melissa1 | 24-10-2020

Kedilerde Polikistik Böbrek Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Kediler tipik olarak, kandaki toksinleri filtrelemeye yardımcı olan tam işlevli, fasulye şeklinde iki böbrekle doğarlar. Bu küçük organlar, kedilerimizin sağlığı için çok önemlidir. Bu nedenle, polikistik böbrek hastalığı hafife alınmaması gereken ciddi bir hastalıktır. Evcil hayvan sahipleri,  kedilerinin sağlığını en iyi şekilde sağlam tutabilmek için ve erken aşamalarda tedaviye başlanması için hangi hastalığın ne gibi belirtilerle geleceğini bilmesi gerekir.

Kedilerde Polikistik Böbrek Hastalığı Nedir?

Kedilerimizin böbreklerinde kist adı verilen küçük sıvı cepleri oluşturan bir hastalıktır. Bu kistler doğumdan itibaren böbreklerde olabilir ve hızlı bir şekilde büyüyebilirler. Kistler büyüdükçe ve çoğaldıkça, böbreklerin işlevini yerine getirmesi giderek zorlaşır. Durum ilerledikçe böbreklerin tamamen bozulmasına neden olurlar.

Kedilerde Polikistik Böbrek Hastalığının Belirtileri

  • Artan susuzluk
  • İdrara sıkmada sıklık
  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • İştahta belirgin azalma
  • Kilo kaybı
  • Letarji
  • İdrarda kan
  • Yüksek tansiyon

Bu hastalığın belirtilerini diğer böbrek rahatsızlıklarından ayırt etmek imkansızdır, ancak bulguların aranması ve testlerin zamanında yapılması son derece önemlidir. Aşırı su içme, idrarda sıklık, iştahta azalma, kilo kaybı, kusma, idrarda kan ve yüksek tansiyon tüm PKD belirtileri arasında olabilir. Kedinizdeki değişiklikleri kolayca fark etmelisiniz ve fazla vakit kaybetmeden veteriner hekiminize danışmalısınız.

Kedilerde Polikistik Nedenleri

Bu durum kedilerde kalıtsal bir rahatsızlık olduğundan doğumda kediden kediye geçebilmektedir. İran kedilerinin yaklaşık %40’ının bu tür böbrek rahatsızlıklarına sahip olduğu bilinmektedir. Genel olarak bakıldığında tüm kedileri etkileyebilen rahatsızlıktır. İran kedisi soyuna sahip olmayan kedilerde nadir görülmektedir. PKD, PKD1 adı verilen mutasyona uğramış bir genden kaynaklanmaktadır, ancak bu gen mutasyonuna tam olarak neyin sebep olduğu bilinmemektedir.

Kedilerde Polikistik Tedavileri

Maalesef ki bu rahatsızlığın tedavisi yoktur, ancak semptomları kontrol altına alabilirsiniz. Hastalığın ilerlemesinin PKD’sinin ne kadar erken tespit edildiğine bağlı olarak, tedavi planı ve kedinizin yaşam süresi değişkenlik gösterecektir. Antibiyotikler, antienflamatuarlar, omega-3 yağ asitleri, ağrı kesiciler, iştah açıcılar, sıvı tedavisi, beslenme programları ve diğer tedaviler kullanılabilir. Kistlerin drenajı yapılabilir, ancak bu sadece geçici bir cevaptır çünkü kistler basitçe sıvı ile yeniden dolacaktır.

Hastalığın ilerlemesinin izlenmesi, X-ışınları, ultrasonlar, kan yeniden kontrolleri, kan basıncı ölçümleri ve semptomların gözlemlenmesi ile yapılabilir.

Böbrek yetmezliği meydana geldiğinde, evcil hayvan sahipleri açısından çok üzücü bir kararı verme durumu olabilir. Veteriner hekiminiz kediniz için sizlere ötenazi konusunda karar verme seçeneğini sunabilir.

Kedilerde Polikistik Önleme

Bu hastalığı önlemenin en iyi yolu seçici üreme uygulamaktır. İran kedilerinin ve diğer risk altındaki ırkların PKD1 varlığı açısından taranması, üremeden önce mutlaka yapılmalıdır. Testleri ve teşhisi pozitif olan hiçbir kedi üretilmemelidir.

İran kedisi ve diğer riskli ırkların böbrek fonksiyonları düzenli olarak izlenmesi önerilir. Kedinizin bu hastalığı geliştirmesini engelleyemezseniz bile, semptomları yöneterek bu hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilirsiniz.

Kedilerde Polikistik Teşhis Süreçleri

Kesin ve net olarak teşhis etmenin en iyi yolu ultrason kullanmaktır. Ultrason bir veterinerin kedinin böbreklerindeki kistleri görselleştirmesine izin verecektir. İleri PKD vakaları fiziki muayene sırasında hissedilebilir, ancak hastalığın erken evrelerinde fiziki muayene ile belli olmayacaktır. Kediler genellikle PKD semptomları göstermeye başladıklarında yaklaşık yedi yaşında olacaklardır. Doğumdan itibaren bu hastalığı kapmış olacaklar fakat semptomları ileri ki yaşlarda ortaya çıkacaktır.

Laboratuvar testleri, böbrek hastalığı olan bir kedinin teşhisine yardımcı olabilir, ancak bu testler kistlerin neden olduğu böbrek fonksiyonlarını etkileyen problemleri tanımlamaz. Kan testleri, böbreklerin ne kadar iyi çalıştığını kontrol etmek için atık maddeleri ve diğer seviyeleri ölçebilir. Kan basıncı ölçümleri hipertansiyonu kontrol edebilir ve böbreklerin boyutuna bakmak için röntgen çekebilir. Bu teşhislerin tümü hastalığı yönetmeye yardımcı olacak yararlı işlemlerdir.

Eğer kedileriniz hakkında farklı sorularınız var ise bizlere Kedi Soru-Cevap sayfamızdan ulaşabilirsiniz.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.