İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedilerde Osteoartrit (Kireçlenme) Belirtileri ve Tedavileri

PET BİLGİ

By melissa1 | 29-04-2020

Kedilerde Osteoartrit (Kireçlenme) Belirtileri ve Tedavileri

Artrit olarak da bilinen osteoartrit, çoğunlukla köpek ırkını ve evcil hayvanların %25’ini etkileyen yaygın bir eklem bozukluğudur.

Bu kronik eklem hastalığı, etkilenen eklemdeki kıkırdak kaybına, eklem duvarının kalınlaşmasına sebep olur. Bu tür değişiklikler de eklemdeki hareketliliği azaltır ve kronik bir eklem ağrısı yaratır.

Kedilerde Osteoartrit Belirtileri

Artrit genellikle köpeklerde ortopedik bir hastalığa senkronize olur. Bu durumlara örnek verebilecek olursak;

Kraniyal Çapraz Bağ Hastalığı: Bu durum aslında insanlarda bir Anterior Cruciate Ligament (ACL)’ye benzer. Ön çapraz bağların işlevi görememesi durumu gibidir.

Kalça Displazisi: Kalça ekleminde gevşeklik ve eklem kararsızlığına neden olan genetik bir hastalıktır.

Dirsek Displazisi: Dirsek ekleminin gevşek ve eklem uyumsuzluğuna neden olduğu bilinen bir hastalıktır.

Kronik Patella Lüksü: Genetik problemlerden oluşan diz önü ağrısıdır.

Bazı köpeklerde özellikle küçük ırklarda artrit daha sık görülmektedir. Bu rahatsızlığın belirtileri kedilerde daha nadir görünür. Kedinizin aşağı ve yukarı atlama isteksizliği bu hastalığı işaret edebilir.

Artritin klinik belirtileri ilk aşamalarda belirsiz olabilir. Anlamakta zorluk çekebilirsiniz. Yaygın görülen klinik belirtilerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

  • Topallık .
  • Yürümede isteksizlik veya ayakta durma zorluğu.
  • Ayaklarda sertlik.
  • Aşağı ve yukarı zıplamalarda isteksizlik.
  • İdrara çıkma ve dışkı yapmada çömelme veya duruştaki bozukluklar.

Bu klinik belirtileri evcil hayvanlarınızda fark ederseniz veya evcil hayvanlarınızın günlük davranışlarında değişiklikler görürseniz, bu değişiklikler ağrılarla ilişkili olabileceğinden veteriner hekiminize danışmakta fayda olabilir. Veteriner hekiminiz evcil hayvanınızın fiziksel muayenesini yapacak ve hareketlerindeki değişikliği gözlemleyecektir. Eklem palpasyonu sırasında herhangi bir ağrı olup olmadığına bakacak, yürüyüşlerinde topallığı değerlendirecektir. Artritin kesin tanısı, etkilenen eklemlerin radyografileri alınarak değerlendirilebilir. Bazı durumlarda, radyografiler %100 net bir sonuç vermediğinde BT taraması ve MRI gibi daha fazla görüntüleme istenilebilir.

Kedilerde Osteoartrit Rahatsızlığını Hangi Durumlar Tetikler?

Köpeklerde bazıları önlenebilir bazıları ise kaçınılmaz olan artrit gelişme riskini arttıran faktörler vardır.

Yayın risk faktörlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Büyük veya normal cinslerine göre iri olan bir hayvan.
  • Yaş faktörleri.
  • Şişmanlık.
  • Çalışan köpekler ve spor köpekleri için ortak olan veya tekrarlayan.
  • Stres içerikli aktiviteler.
  • Yanlış beslenme.
  • Genetik eğilim.

Kedilerde Osteoartrit Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi yöntemi için evcil hayvanınızı rahat ettirmenize ve yaşam kalitesini korumanıza yardımcı olacak birçok seçenek vardır.

Kilo Kaybı ve Diyet Programı

Kilo veren bir hayvanın ağırlığı eklemlere daha az baskı uyguladığından artritli evcil hayvanlar için olumlu yönde bir yardımcı olur. Veteriner hekiminize danışarak evcil hayvanınız için bir diyet programı hazırlayabilirsiniz. Düşük kalorili yemekler tercih etmenizde fayda olacaktır.

Lazer Tedavisi

Soğuk terapi lazeri, düşük seviye lazeri veya IV lazer tedavisinin artritli hastalara yardımcı olduğu bilimsel yönden kanıtlanmıştır. Bu tip lazer tedavileri evcil hayvanlar üzerinde yeni yeni denenmeye başlanmıştır. Hücrelerin dolaşımını ve yenilenmesini teşvik etmede başarılı olduğu kanıtlanmıştır. Lazer tedavileri veteriner hekiminizin kontrolünde yapılmalıdır. Lazer tedavileri genelde haftada 1-2 kez tekrarlanabilir. Hastalığın seyri ve iyileşme gözlemlenirse aralıklar uzatılabilir.

Takviyeler

Glukozamin ve kondroitin evcil hayvanlarda artriti tedavi etmek için yaygın olarak önerilen takviyelerdir. Yanlış, aşırı ve yan etkilerini bilmeden kullanımın önüne geçilmesi için lütfen veteriner hekiminize danışınız. Evcil hayvanlarımızda görülen artrit tedavisi için omega 3 yağ asitleri de önerilmiştir.

Anti - Enflamatuar

Köpekler ve kediler, anti enflamatuar ilaçlara insanlar kadar dayanıklı değildirler. Asla insanlar için olan anti – enflamatuar ilaçları evcil hayvanlarımıza vermemeliyiz. Çünkü bu ilaçlar ciddi anlamda böbrek, karaciğer ve gastrointestinal hastalıklarına neden olabilirler. Kediler ve köpekler için çok daha güvenli olan veteriner formülü anti enflamatuarlar vardır. Veteriner hekiminiz bu ilaçlara başlamadan önce evcil hayvanınıza kan testi yapabilir.

Cerrahi Yöntem

Bazı durumlarda ise total kalça protezi gibi eklem protezleri de gerekli olabilir. Veteriner hekiminiz sizinle tedavi seçeneklerini sunacak ve en doğru olanı size önerecektir.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için bizlere Kedi Soru-Cevap ve Köpek Soru-Cevap sayfamızdan ulaşabilirsiniz.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar