İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedilerde Nörolojik Bozukluklar – Teşhisi ve Tedavi Yöntemleri

PET BİLGİ

By melissa1 | 12-10-2020

Kedilerde Nörolojik Bozukluklar – Teşhisi ve Tedavi Yöntemleri

Kedilerde nörolojik bir sorun olduğunda kediniz etrafındaki ortamı hissetmekte güçlük çekebilir. Kedilerde nörolojik bozukluklar; travmatik yaralanmalardan, enfeksiyonlardan veya doğuştan görülebilir. Kedilerinde de tıpkı insanlardaki gibi karmaşık beyin yapısı vardır. Kedilerde beynin çalışma prensibi; omurilikten sinyaller gönderir, bu sinyaller daha sonra sinirlere gider, organlara ve kaslara gerekli mesajları iletir.

Kedinizin vücudunda olumsuz bir durum geliştiğinde bu durum sinyallere müdahale ettiğinde çeşitli problemler ortaya çıkabilir. Bazı nörolojik hastalıklar ilaçlarla, bazıları ameliyatla tedavi edilebilir.

Kedilerde Nörolojik Bozukluk Nedir?

Kedilerde nörolojik bozukluklar, kedinizin sinir sisteminin bozulmasından kaynaklanır. Kedinizdeki sorun beyinde ise, nöbetler geçirebilir. Ayrıca omurilikteki bir enfeksiyon, dengesiz bir yürüyüşe, uzuvların işleyişinde sorunlara ve felç olmasına kadar ilerleyebilir.

Sinirlerin bozulması, kedinizin vücudunun yüzü, ağzı, bacakları veya patileri dahil hemen hemen her bölümünü etkileyebilir. Kedilerde sinir sistemi kedinizin temel vücut fonksiyonlarının çoğunu etkilediğinden, nörolojik bir sorun varsa denge, konuşma (miyavlama), yemek yeme, idrar yapma ve dışkılama sorunları görülebilir.

Bir yaralanmanın duyusal ve motor işlevler üzerindeki etkileri bulunduğu yere ve ciddiyetine bağlıdır. Kedilerde hafif omurilik yaralanmaları, uzuvların güçsüz hareketine ve hafif zayıflığına neden olabilir. Orta dereceli omurilik yaralanmaları, uzuvların daha fazla zayıflamasına neden olabilir. Ciddi omurilik yaralanmalarında felç oluşabilir. Bununla birlikte kedilerde tüm omurilik yaralanmaları felce neden olmaz. Örneğin, alt sırttaki omuriliğin yaralanması uzuv felcine değil mesane kontrolünün kaybına neden olabilir.

Sinir sistemindeki bazı yaralanmalar, yaralanmanın meydana gelmesinden 24 ila 48 saat sonrasına kadar kendini belli edebilir. Kedilerde nörolojik bozukluklar, uzun süreli hasar genellikle beyindeki damarların şişmesi veya iç kanamasından kaynaklanır. Evcil hayvanlarda tıkalı arterlerin veya yüksek tansiyonun neden olduğu felçler nadirdir.

Kedilerde ortaya çıkabilecek birkaç farklı nörolojik bozukluk türü vardır. Evcil kedileri etkileyen en yaygın türleri:

  • Virüs veya bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlar
  • Metabolik bozukluklar
  • Beyindeki veya sinir sistemindeki tümörler
  • Epilepsi
  • Kimyasal zehirlenmeden kaynaklanan yaralanma
  • Böcek ısırıkları, yılan zehri ve kenelerin etkileri
  • Araba çarpması gibi travmatik yaralanmalar

Kedilerde Nörolojik Bozuklukların En Yaygın Nedenleri:

  • Menenjit veya ensefalit gibi bulaşıcı hastalıkların neden olduğu beyinde iltihaplanma
  • Ölümcül bir durum olan kuduz gibi viral enfeksiyonlar
  • Doğumda oluşabilecek kusurlar
  • Beyinde tümör veya büyümeye neden olan neoplastik hastalık
  • İlerleyen yaşın neden olduğu ilerleyici dejeneratif bozukluklar

Kedilerde Nörolojik Bozuklukların Belirtileri

Kedilerde nörolojik bozukların nedenine bağlı olarak, çok çeşitli semptomlar nörolojik bir hastalığa eşlik edebilir. Bununla birlikte, bir kedi size başının dönüp dönmediğini, yönünü şaşırmış veya depresyonda olup olmadığını söyleyemez, bu nedenle fiziksek olarak gösterdikleri semptomları anlamak önemlidir.

Kedilerde nörolojik bozuklukların en yaygın semptomları şunlardır:

  • Denge kaybı
  • Zayıflık
  • Titreme
  • Koordinasyon eksikliği
  • Hiperaktif refleksler
  • Körlük
  • Nöbetler
  • Daireler içinde yürümek
  • Koku duyusunda azalma

Yetişkin kedilerde, iki yaygın nörolojik problem hiperestezi ve epilepsidir.

Yetişkin Kedilerde Nörolojik Bozukluklar: Hiperestezi

Kedilerde hiperestezi, kedinizin derisinin bir bölgesindeki aşırı şişliktir. Bu şişlik genelde kedinizin arka tarafında kuyruğunun altında olabilir. Kedilerde hiperesteziyi teşhis etmek için diğer nedenlerin göz ardı edilmesi gerekir. Bu, spinal artrit,parazitler, alerjiler ve mantar enfeksiyonları dahil cilt sorunları gibi sorunlarının herhangi biri hassas bölgesinde çıkan şişliğe neden olabilir.

Kedilerde hiperestezi, kaygı ve stres gibi psikolojik sorunlardan oldukça fazla etkilenir. Bu nedenle tedaviye ilk olarak kedinizdeki kaygılı, stresli durumu azaltarak başlanabilir. Böylece kedinizin psikolojik olarak düzelmesi bunu yanında ilaçlarını alarak tedaviyi kısa sürede tamamlaması beklenir.

Yetişkin Kedilerde Nörolojik Bozukluklar: Epilepsi

Kedilerde epilepsi, köpeklerde olduğu kadar yaygın değildir. Fakat bu kediler epilepsi geçiremez demek değildir. Kedinizin yaralanması ya da travma geçirme durumunda bazı kedi ırklarında epilepsi hastalığı görülebilir.

Epilepsi veya nöbetler, diğer tıbbi sorunlara da neden olabilir. Bir beyin tümörü veya toksin birikimi ile karaciğer hasarı veya kan şekeri düzensizliği ile şeker hastalığı gibi metabolik bozukluklara yol açabilir. Kedilerde nöbetlerin nedeni değişir. Genç kedilerde FIP veya toksoplazma gibi bulaşıcı hastalıklara neden olabilir.

Kedilerde Nörolojik Bozuklukların Teşhisi

Kedinizin sinir sistemindeki bozukluğu teşhis etmek için, veterineriniz bir dizi test yapabilir. Veterinerinizi ziyaret sırasında kedinizde gördüğünüz belirtileri ayrıntıysa anlatmanız gerekir. Veteriner hekiminiz sizi dinledikten sonra kedinizin yürüyüşüne, davranışına, duruşuna ve motor fonksiyonuna bakacaktır. Ayrıca kedinizin motor fonksiyonlarını ayrıntılı olarak inceleyen bir nörolojik muayene yapılabilir. Sinir fonksiyonu, kedinizin yürüyüşünün özelliklerini, kuyruk hareketlerinde farklılıklar yaratacağından veteriner hekiminiz bu durumu da göz önünde bulunduracaktır.

Kedinizin sorunlarının kapsamını belirlemek için kraniyal sinirler de incelenir. Bu muayene sırasında bakılan bazı şeyler göz hareketleri, yüz kaslarının kontrolü, denge, çiğneme, işitme ve ses sesleridir. Kan testleri tipik olarak bir beyin bozukluğundan şüphelenildiğinde istenir. Kan alımından sonra, veterineriniz numuneyi değerlendirme için bir laboratuvara gönderecektir. Metabolik durumların, enfeksiyonların veya otoimmün hastalıkların belirtileri olup olmadığını inceleyecektir.

Kedilerde nörolojik bozuklular, x ışınları genellikle tanı arayışındaki bir sonraki adımdır. Bunlar veteriner hekime beynin yapısına iyi bir bakış sağlayabilir. Beyinde tümörler, kırıklar veya enfeksiyon belirtileri arayacak. Doktorlar ayrıca CT taraması veya MRI gibi daha ayrıntılı görüntüleme testler isteyebilir. Bunlar, kedinizin sinir sisteminin daha ayrıntılı incelenmesini sağlar.

Kedilerde Nörolojik Bozukluklarının İyileştirilmesi    

Kedilerde nörolojik bozukluklar nedeniyle tedavi edilen kedilerin iyileşmesi, semptomların nedenine ve şiddetine bağlıdır. Veteriner hekiminizin talimatlarını harfiyen takip etmeniz önemlidir. Kedinizin davranışındaki herhangi bir değişikliği veterinerinize söylemelisiniz. Bu, özellikle kediniz yemek yemeyi, idrara çıkmayı bıraktığında veya halsiz göründüğü zaman vakit kaybeden veterinerinizi bilgilendirmelisiniz.            


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar