İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedilerde Meme Bezi Hiperplazisi Nedenleri Nelerdir?

PET BİLGİ

By melissa1 | 18-09-2022

Kedilerde Meme Bezi Hiperplazisi Nedenleri Nelerdir?

Kedilerde meme bezi hiperplazisi, genellikle genç kedilerde görülmektedir. Meme bezi hiperplazisi, meme bezlerinde meydana gelen iyi huylu tümörledir ve çok şiddetli meme büyümesi ile kendisini belli etmektedir. Oldukça hızlı bir şekilde başlayabilen bu durum, hamile kedilerde gözlemlendiği gibi hamile olmayan kısır kedilerde de meydana gelebilmektedir. Kedilerin memeleri neden şişer? Kedilerde meme bezi hiperplazisinin nedenleri şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Dişi kedilerin vücudunu hamileliğe hazırlayan progesteron hormonu bazı durumlarda yeteri kadar çalışmamaktadır. Böyle zamanlarda, veterinerler tarafından kedilere sentetik progesteron takviyesi yapılmaktadır. Veterinerler tarafından kedilere uygulanan bu sentetik progesteronlar, kedilerde meme bezi hiperplazisine neden olabilmektedir.
  • Aynı zamanda, kedilerde doğal olarak üretilen progesteron da kedilerde meme bezi hiperplazisine neden olabilmektedir. Kedilerin vücutlarının doğal olarak ürettiği progesteron hormonunun fazla salgılanması ile meme bezi hiperplazisinin meydana gelmesi, oldukça sık karşılaşılan bir durumdur.
  • Kızgınlık dönemine giren kedilerin, kırk ile elli gün içerisinde hamile kalmamasında da progesteron hormonunun yükselmesine ve bu durum da meme bezi hiperplazisi meydana gelmesine sebebiyet vermektedir.
  • Yanlış ya da sorunlu hamilelik dönemleri de aynı şekilde, kedilerde meme bezi hiperplazisine neden olan bir başka sorundur.

Kedilerde Meme Bezi Hiperplazisi Belirtileri

Kedilerin memelerinde oldukça sık bir şekilde tümör oluşumları meydana gelmektedir. Bu tümörlerin iyi huylu olabilmesi gibi kötü huylu olması da sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Meme bezi hiperplazisi de bir çeşit meme tümörüdür. Ancak, bu tümör iyi huyludur. Meme bezi hiperplazisi belirtileri şu şekilde kendini göstermekte ve diğer tümör oluşumlarından ayrılmaktadır;

  • Bir ya da birden fazla memede büyüme görülmesi,
  • Göğüste ya da karın bölgesinde ağrısız, sert kitlelerin meydana gelmesi,
  • Deride ve her iki arka bacak yapısında ödem oluşumlarının meydana gelmesi.

Kedilerde Meme Bezi Hiperplazisi Nasıl Teşhis Edilmektedir?

Kedilerde meme bezi şişmesinin için öncelikle kedi sahiplerinin kedilerinde meydana gelen fiziksel belirtileri fark edebilmesi gerekmektedir. Bunun için de kedi sahiplerinin kedilerinin vücutlarını iyi tanıması ve onlar ile yeteri kadar zaman geçirmesi oldukça önemlidir. Aksi halde, kedilerde meydana gelen vücut tepkimeleri fark edilemez ve hastalıkların teşhis ve tedavisi için geç kalınmış olunur. Bu durum sadece meme bezi hiperplazisi için geçerli değildir. Kedilerin, sahipleri tarafından en az haftada bir ya da iki defa fiziksel olarak kontrol edilmesi, kedilerde meydana gelebilecek rahatsızlıkların erkenden teşhis edilmesini sağlamaktadır.

Kedilerde meme bezi hiperplazisinin teşhisi, öncelikle veteriner hekimlerin fiziki muayeneleri ile başlamaktadır. Bu süreçte, kedi sahiplerinin kedilerinde meydana gelen değişimlerin ne zaman ve hangi sıra ile meydana geldiği veteriner hekimlere iletebilmesi oldukça fayda sağlamaktadır. Fiziksel muayenenin yanı sıra, kedilerin meme bezlerinden sıvı örneği alınır ve bakteri varlığının araştırılması yapılır. Her ne kadar meme bezi hiperplazisi iyi huylu tümörler olsa da durumdan emin olunması için biyopsi işleminin uygulanmalıdır. Veterinerler tarafından gerçekleştirilecek muayene ve işlemlerin ardından, çıkacak sonuçlara istinaden kedilere meme bezi hiperplazisi teşhisi konulmaktadır.

Kedilerde Meme Bezi Hiperplazisi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kedilerin meme bezi hiperplazisi teşhisinden sonra tedavi yöntemine karar verilmelidir. Bu aşamada, kedilerde meme bezi hiperplazisi tedavi seçenekleri şu şekildedir;

  • Meme bezi hiperplazisi, yüksek progesteron seviyesinden kaynaklı ise, sahte gebelik ya da normal gebeliğin sonunda bu seviyenin düşmesi beklenir. Progesteron seviyesinin düşmesi ile mevcut kitlede küçülme meydana gelmektedir.
  • Kalıcı olarak yüksek seviyelerde progesteronun bulunması durumunda, progesteronun kalıcı olarak düşürülmesi için cerrahi müdahale ile kedilerin rahmi alınabilir. Rahmi alınan kedilerde, meme bezi hiperplazisinin nüksetmesi, diğer kedilere göre daha düşük olmaktadır.
  • Sentetik progesteron kaynaklı büyümelerin meydana gelmesinin tespit edilmesi ile ilaç kullanımı kesilerek, meme bezi hiperplazisinin tedavi gerçekleştirilir.

Kedilerde Meme Bezi Hiperplazisi İyileşir mi?

Kedilerin memesinin şişmesi, teşhise ve teşhise uygun tedavi ile birkaç hafta sürmektedir. Bu durum, birkaç hafta içerisinde geçmemesi, meme bezi hiperplazisinin altında farklı rahatsızlıkların var olduğunu gösterebilmektedir. Bu gibi durumlarda, altta yatan nedenler uzman veteriner hekimler tarafından araştırılmalı ve bu doğrultuda yine, veteriner hekimler tarafından uygun görülen bir tedavi uygulanmalıdır. Bunun yanı sıra, normal bir meme bezi hiperplazisi, kısırlaştırılmış kedilerde dahil olmak üzere tekrar nüksedebilir. Bunun önlenmesi için kedilerin, progesteron seviyelerinin düzenli olarak kontrol ettirilmesi ve ideal seviyelerde kalması sağlanmalıdır.

Kedilerde Meme Bezi Hiperplazisi Nasıl Önlenmelidir?

Kedilerde meme bezi hiperplazisinin önlenmesi, öncelikle kedilerin kısırlaştırılması ile sağlanabilir. Bunun yanı sıra, meme bezi hiperplazisi tamamen progesteron hormonu ile ilgili gelişme gösteren bir durumdur. Kedilerde meme hastalığı düzenli olarak veteriner kontrollerinin yaptırılması ve hormon seviyelerinin kontrol ettirilmesi, meme bezi hiperplazisinin önlenmesi için tercih edilmesi gereken bir yöntemdir.

Kedilerin genel sağlık kontrollerinin de aynı şekilde düzenli olarak yaptırılması bu aşamada büyük bir öneme sahiptir. Kedilerin genel sağlık kontrollerinde, veteriner hekimler tarafından gerçekleştirilen muayenelerde, farklı bulgulara rastlanılabilir. Erken bir zamanda fark edilen bulgular, kedilerin rahatsızlıklarının tedavi edilmesini kolaylaştırmaktadır. Bu sayede, kedilerin yaşam kaliteleri düşmeden ve ciddi sağlık sorunları yaşamadan hızlı ve kolay bir şekilde tedavilerinin gerçekleştirilmesi mümkün olmaktadır.

Ayrıca Bakınız: Yavru Köpeğin Kilo Almama Nedenleri Nelerdir?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar