By melissa1 | 03-04-2021
Kedilerde mantar hastalığının bir diğer adıyla Trichophytosis olan mantar sık görülen ve ciddi bir cilt rahatsızlığıdır. Bu mantar türünün sadece kedilerde değil diğer canlılarda da cilt sorunlarına yol açıyor. Bir tür cilt sorunu olan mantar, canlının kıl kökleri, tırnak dipleri gibi dokuları etkiler. Gösterdiği belirtiler de kaşınma, kızarıklık meydana gelmesi ve pullanarak deri döküntüsüne neden olan enfeksiyon türüdür. Eğer tedavisi olmazsa mantar enfeksiyonu başka enfeksiyon hastalıklarına da yol açıyor. Ayrıca kedinin tüm vücuduna adım adım yayılan mantar çok ciddi sorunlara neden olur.
Kedinizde gördüğünüz mantar tedavisi ihmal edilirse hızlı bir şekilde tüm vücuduna yayılacağını tekrar söylemek isteriz. Özellikle uyuz, egzama ve sedef hastalığı gibi enfeksiyonların yaşanmasına da yol açar. Bu sağlık sorunları, kedinin tüylerini tek tek döktüğü gibi cilt üzerinde derin yaralarında açılmasını etkiler. Önlem alınmazsa çıkacak diğer sorun da lenf bezlerinde iltihaplanmadır. Mantar tedavi edilmediği için geniş alanlara yayıldığı gibi diğer kedilere de enfekte olur. Bu yüzden erken teşhisi ihmal etmeyiniz. Kedinizde mantar varsa eğer size bulaşması olasıdır.
Mantar enfeksiyonu, bulaşıcı olması ve nemi, sıcağıda seven bir enfeksiyondur. Bu yüzden kedilerde mantar teşhisi erken yapılması önemli olur. Hızlı yayılan bir özelliği olmasıyla mantar tedavisi ne kadar erken yapılırsa bulaşıcılığının önüne geçilir. Evinizden birkaç tane kediniz varsa ve kedilerden birinde mantar görürseniz diğer kedilerden ayrı bir yer tutmalısınız. Aksi takdirde diğer kedilere bulaşması çok yüksektir. Kedilerde mantar hastalığı enfeksiyon kapan kedinin sürekli huzursuz ve keyifsiz olmasına neden olur. Ayrıca davranışlarını da olumsuz etkiler. Kedinin sürekli kaşınması sinirli ve agresif bir hale dönüşmesini sağlar.
Kedilerde stresli olma, asabi, geceleri sürekli miyavlama, tuvaletini etrafa yapmasına, huzursuz olmasına yol açar. Yeme bozukluğuyla birlikte gelen iştahsız olmada mantar hastalığının nedenleri arasındadır. Mantarın kedilerde en yaygın belirtisi kedinin ateşi yüksek seviyelerdedir. Mantar tüm vücuda yayıldığı için ödem ve iltihap yapmasıyla ateşin yükselmesini sağlar. Bu durumda kedilerde sindirim bozukluğuna sebep olmaktadır.
Kedi sahipleri sürekli gözlem altında tutarak kedinin davranışlarında bir tuhaflık olmasından durumu anlayabilir. Çünkü erken önlem tedaviyi kısaltır. Kedilerin beslenmesinde verilen tavuklu yemekler ve kuru-yaş mamaların mantar yaptığı konusunda görüşler ifade edilir. Fakat bu gıdaların kedilerde mantara neden olduğuna dair kesin bir tespit yapılmamıştır. Kedilere verilen bazı gıdalar mantar hastalığına yol açmaz. Fakat hastalığın tetiklenmesine yol açabilir. Tavuklu gıdalar, Tavuk ürünleri kedilerde mantara neden olmayıp yalnızca enfeksiyonu tetikler. Etkilemesinin nedeni ise tavuk eti içeren gıdalar ve ürünler kedilerin derisini ve tüy yapısı gibi dokuların etkilenmesine neden oluyor. Kedileri sürekli sadece tavuk, kaz gibi tavuklu gıdalar ile beslemeniz mantar sorununa yol açabiliyor. Fakat bu ürünler mantar hastalığını tek başına tetiklemez. Başka sorunlarda etkiler.
Kedilerde mantar enfeksiyonu ilk önce deri yüzeyinde küçük bir nokta ile başlıyor. Daha sonra oluşa noktanın olduğu yerde kızarıklık meydana gelerek mantarın gelişmesine katkı sağlar. Bu durumda kedilerde hafif- orta şiddetinde kaşıntılar görülür. Bunu anlamak için kedinizin sürekli bir noktayı kaşıdığı fark ettiğinizde anlamanız mümkün. Bu sorun erken fark etmezseniz ya da tedavisini geciktirirseniz tüm vücuda yayılır.Hızlı bir şekilde iltihaplı olarak yayılır. Kimi kedilerde mantar olduğu bölgede tüy dökülmelerine yol açıyor. Fakat her tüy dökülmesini mantar olmasına bağlayamazsınız. Eğer mantardan dolayı tüy dökülürse sonrasında dökülme ile birlikte egzama da görülür. Bu yüzden veteriner hekiminize giderek bu sorunun mantar mı yoksa egzama mı olduğu teşhis edilmelidir.
Veteriner hekim kedilerin rahatsız oldukları bölgeden deri örneği alıp mikroskobik incelemeler yapar. Kedinizden alınan doku bir sıvı içinde 24 saat bekletilmektedir. Daha sonra ise inceleme aşamasına gelinir. Bazı kedilerde mantar sorunu,kızarıklı olmayacak derece etkisi düşüktür. Örneğin beyaz tüylü kedilerde derilerinin pembe olmasından dolayı kızarıklık olsa bile fark edilmesi zordur.
Kedilerde mantar enfeksiyonunun çeşitli türleri vardır. Özellikle yavru kediler yemeklerini yedikten sonra ağız ve çevresini yalarlar. Bundan dolayı ağız ve çenesinde siyah nokta, mantar ve uyuz gibi hastalıkların ortaya çıkmasına yol açıyor. Böyle bi durumda ağız ve çene çevresinde başlayan mantar boğaz ve boyun bölgesine doğru yayılma gösterir. Bu belirtileri gördüğünüz zamana geç olmadan veteriner hekiminiz ile görüşmeniz gerekiyor. Eğer ihmal söz konusu olursa evdeki diğer kişilerinde kedilerde mantar hastalığı sonucunda olan enfeksiyondan etkilenecektir.
Birçok belirtisi olan mantarın genel olarak gösterdiği belirtiler vardır. Bu belirtilerinin başlıca olanlarını aşağıda sizler için bahsettik:
Yukarıda belirttiğimiz işaretlerin yanı sıra alışılmamış sinirlenme kedilerde mantar belirtileri arasında yer alır. Tüylü dostunuzun hareketlerini takip ederek anormal bir durum söz konusu olduğunda derhal önlem için klinik kontrolüne götürünüz.
Kedilerin mantara yakalanmasının tek nedeni enfeksiyon olarak bilinir. Fakat enfeksiyon dışında kedilerin bağışıklık sistemleri düzensiz çalışması ile de mantar hastalığı yaşar. Kedilerde ve diğer canlılarda olduğu gibi bağışıklık sistemi düzgün çalışmadığında hastalıklara ve enfeksiyonlara kapı açıyor. Zayıflayan bağışıklık sistemi, kedilerin bünyesini zayıflatarak dayanıksız hale getirir. Bu nedenle de mantar olmak üzere diğer sağlık sorunlarını yaşamasına da zemin hazırlar.
Her veteriner hekimin aldığı farklı tedavi yöntemleri vardır. Kedinin derisinden alınan doku laboratuvarda mikroskop altında inceleme yöntemi ve çeşitli yöntemlerden biri yapılır. Çoğu belirti çeşitli hastalıkların ortak bir belirtisi olabilir. Bu nedenle de yan etkisi bulunmayan ilaç ve krem tedavisi esas alınır. Tedavi başladığında bu süreçte kedi gözlemlenir. Hastalığa sebep olan sorunun iyileşme aşamasına geldiğinde enfeksiyonun tam olarak sebebi anlaşılır. Kedilerin kaşınması her zaman mantara işaret olmaz. Yediği mamanın alerjisine maruz kaldığı için kaşınması da muhtemel. Bunu anlamak için doktor muayenesi yapılır. Kaşıntının getirdiği enfeksiyon ve depresyon durumu enfeksiyon olup olmayacağının habercisidir.
Mantar kedinin vücudunda belirli yerlerde sık görülür. Özellikle patilerinde parmak diplerinde ve aralarında, tırnaklarında yuva yapar. Bu bölgelerde başlayan mantar ihmal edilirse zamanla tüm vücuda yayılır. Kedilerin kulak içi de mantarın sık görüldüğü bir diğer kısımdır. Bu bölgede yoğun akıntı mantarın oluşumunda etkili olmaktadır. Sırt ve karın bölgesinde yayılan mantar ilerleyen süreçte tüy dökülmeleri ve tüylerin seyrekleşmesine yol açar.