İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedilerde Mama Değişimi Dikkat Etmeniz Gerekenler

PET BİLGİ

By melissa1 | 04-05-2021

Kedilerde Mama Değişimi Dikkat Etmeniz Gerekenler

Kedilerde mama değişimi konusunda dikkat etmeniz gereken birtakım noktalar vardır. Kedilerin bakımı ve beslenmesinde en önemli konu mama seçimini doğru yapmaktır. İlk aşamada mama seçimi konusunda bilinçsiz olsanız da zamanla kedinizin sağlığı bakımından nasıl bir mamaya geçiş yapacağınızı bulabilirsiniz. Kedilerde mama değişimi konusunda veterinerinizden de bilgi alabilirsiniz. Kediler oldukça alışkanlık sahibi ve düzen seven canlılardır. Bu nedenle değişikliklerden hoşlanmazlar. Kedilerde mama değişimi yaparken kimi zaman yardıma ihtiyacınız olur. Yavruluğundan yetişkin dönemine kadar tek tip mama kullanan kediler daha fazla zorlanmakta.

Kedilerin bağırsaklarında bulunan sindirimi sağlayan bakteriler hızlı mama değişimi yüzünden mide ve bağırsak ağrılarına sebep olabilmektedir. Bu nedenle kedilerde mama değişimi kademeli olarak yapmak en sağlıklısıdır. Eski mamasının içerisine her gün azar azar yeni mamadan karıştırın. Böylece 1 hafta içerisinde yeni mamaya geçebilirsiniz. Bu şekilde ani mama değişiminden kaynaklı oluşacak mide rahatsızlıklarının önüne geçebilirsiniz.

Kedilerde Mama Değişimi Hangi Durumlarda Yapılmalıdır?

  • Yavru kediniz yetişkin dönemine geldiğinde yeni mamasına geçmeye hazırdır.
  • Kediniz çeşitli sağlık rahatsızlıkları sebebiyle özel bir diyete ihtiyaç duymuştur. Bu gibi durumlarda kedilerde mama değişimi yapmak gerekir.
  • Kuru, yaş ya da karışık beslenme planına geçmeye karar vermiş olabilirsiniz.
  • Kilolu olması mama değişimi vaktinin geldiğini gösterir. Kedinizin kilo vermesi için içeriği farklı mamalara geçiş yapmanız gerekir.
  • Kedinizin tüylerinin kalitesizleşmesi ve cildinde ki kaşıntılar mama sebebiyle meydana gelir. Bu nedenle yağ asitleri yüksek bir mama kullanımına geçiş yapabilirsiniz.
  • Kedinizin midesinde meydana gelen sorunlar sebebiyle hassas mideler için özel üretilmiş mamalar kullanmanız iyi olur.

Kedilerde Mama Değişimi İçin Öneriler

  • Kedilerde mama değişimini kolaylaştırmak için benzer bir mama içeriği bulabilirsiniz. Bir önce ki kullandığınız mamanın içeriğiyle yeni bir mama seçebilirsiniz. Örneğin kediniz somon aromalı mama seviyorsa alacağınız yeni mamanın da somon aromalı olmasına dikkat etmelisiniz. Temel içerikleri aynı ise mamalar birbirine fazlasıyla benzer olacaktır. Protein, yağ ve vitamin oranlarında aşırı değişiklikler yapmamaya özen göstermelisiniz.
  • Yeni mamanızı seçtikten sonra mamayı kedinize ufak lokmalar ile vermeye dikkat etmelisiniz. Kediniz verdiğiniz mamayı yer ve herhangi bir mide problemi yaşamazsa birkaç saat içinde tekrar ufak bir porsiyon verebilirsiniz. 2 3 gün içinde yeni mamanızın veriş sıklığını arttırıp alıştığınız yemek düzenine dönebilirsiniz. Fakat yeni aldığınız mamayla hiç ilgilenmez. Bunun yanında yemezse 8 saat boyunca mama vermemeyi deneyiniz. 8 saat aralıklarla yeni mamayı vermeye devam edin ve yemezse yine geri alın. Bu döngüye 24 saat boyunca devam ettirin. Bu süre içerisinde mamadan hiç yemezse veteriner hekiminize danışın ve mamanın içeriğini değiştirin.
  • Dondurulmuş mamaları kullanmaktan kaçınınız.
  • Kedinizin kolay sindirebileceği mamaları tercih etmelisiniz. Eğer kedinizin hassas bir sindirim sistemi bulunuyorsa kolay sindirebileceği mamaları seçebilirsiniz. Bir süre eski mamasının içine küçük miktarlarda yeni mamasından koyup tepkilerini gözlemleyin. Ani değişimler sebebiyle ishal ve benzeri durumlar yaşanır. Bu nedenle probiyotik mamalar tercih edebilirsiniz.
  • Eğer kediniz hiçbir şekilde yeni mamasına alışmıyorsa veteriner hekiminize danışmanın vakti gelmiştir. Değişim sırasında kusma, ishal gibi problemler ile karşılaştıysanız vakit kaybeden veterinere danışmalısınız. Veterinerler kedinizin herhangi bir hastalık yaşamayacağı ve profesyonel üretilmiş mamalar kullanmanızı tavsiye edebilirler.

Kedilerde Mama Değişimi Nasıl Olmalıdır?

Kedilerde mama değişimi yapmak için kademeli arttırma yapılması gereklidir. Böylece kedinizin çeşitli rahatsızlıklar yaşaması engellenmiş olur. Mamaya daha kolay alışır.

Yeni mamanın ilk ve ikinci gününde %75 eski mama, %25 yeni mamadan verilmelidir. Üçüncü ve dördüncü günde %50 eski mama, %50 yeni mama ile devam edilmelidir. Beşinci ve altıncı günde ise %25 eski mama, %75 yeni mama verebilirsiniz. Yedinci gün ise tamamen yeni mamaya geçilir.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar