By melissa1 | 20-08-2022
Kedilerdeki kuduzun belirtileri genel olarak saldırganlık şeklinde ortaya çıkar. Kedinin bir başka kediyi ısırması ya da buna teşebbüs etmesi büyük bir kuduz belirtisi olarak görülebilir. Başka bir kedi tarafından ısırılan kedinin bir an önce muayene ettirilmesi gerekir. Aynı zamanda başka vahşi bir hayvan tarafından da kuduz geçebilir. Veterinerin bu durumda yapacağı ilk şey kuduza karşı etkili bir aşı yapmaktır. Daha sonra kedi kapalı bir alanda gözlem altında tutulmalıdır. Kan testi ile tanısı olmayan kedilerde kuduz şöyle anlaşılır:
Kedilerde kuduz hastalığının evreleri üç aşamadan oluşur. Kuduz olan kediler ilk aşamalarda basit sayılabilecek belirtileri ortaya çıkarır. Evre ilerledikçe kedi çevredeki uyarıcılardan rahatsız olmaya başlar. Agresif tavırlar gösterip etrafa saldırmaya başlar. Kuduzun son evreleri ise hayati tehlikeye neden olan belirtilere sahiptir. Hareket kısıtlaması görülen bu evreler oldukça tehlikelidir. Kedilerde görülen kuduzun evreleri şu şekildedir:
Bu evrede kedinin davranışında değişimler meydana gelir. Sıcakkanlı kediler bu durumda sessiz ve sakin davranmaya başlar. Sahiplerinden kaçar hale gelir. Sessiz kedilerde ise tam tersi bir durum söz konusudur. Bu kediler daha heyecanlı ve aktif davranmaya başlar. Kediler genel hallerinin tersinde hareket eder.
Bu evredeki kuduz belirtileri daha şiddetli bir hal almaya başlar. Agresif bir ruh haline sahip olan kediler çevredeki uyarıcılara aşırı tepki verir hale gelir. Genel bir huzursuzluk hali gözlenen kedilerde huysuz bir tavır görülür. Genel olarak anlaştığı ve iyi geçindiği insanlara dahi saldıracak bir durumda olur. Bu aşama genel olarak bir hafta kadar sürer.
Son evre sayılan bu aşamada kedinin özellikle baş ve boyun bölgelerinde felç oluşabilir. Yutkunma sorunlarına maruz kalan kedide bol miktarda salya ve köpük oluşumu meydana gelir. Bu aşamada hastalık diğer hayvanlara ve insanlara bulaşma riskine sahiptir. Bu nedenle kedinin karantina altına alınması gerekir.
Kedilerdeki kuduz hastalığının tedavisi yoktur. Bir tedavi yöntemi olmadığı için kuduz hastalığı tehlikeli bir durum oluşturur. Kuduz hastalığına yakalanan kediler çeşitli belirtiler ile kendini ele verir. Kediye bulaşan virüs için 2 aylık bir kuluçka süresinden söz etmek mümkündür. Bu süreç içinde kuduz belirtileri göstermeyecek olan kediden kuduz hastalığı kapmak da olasılık dışıdır. Kuduz şüphesi bulunan bir kedi varsa hayvanın kendi iyiliği ve diğer canlılara geçirme riskine karşı karantina altına alınması büyük önem taşır.
Geri dönüşü olmayan kuduz hastalığına karşı kediyi korumak için yavru olduğu dönemden itibaren düzenli olarak aşı yaptırmak gerekir. Bu sayede kedi kuduza karşı dirençli olacağı için hastalık riski ortadan kalkar. Kuduzu yakalanan kedi izole edilse bile herhangi bir şekilde tedavi edilemez. Bu nedenle kuduzun tüm evrelerini sırasıyla geçirerek hayatını kaybeder. Kedilerde kuduz ölümcül hastalıklardan biri olduğu için son derece tehlikelidir.
Kuduz kedi tırmalarsa hastalık büyük ihtimalle karşısındaki kişiye geçer. Bu nedenle aşısı olmayan bir kedi tarafından tırmıklanan kişi zaman kaybetmeden bir hastaneye görünmelidir. Kuduz aşısı ya da tetanos aşısı sayesinde kuduz hastalığına karşı önlem alınır. Kediler ile yakın ilişkisi olan kişilerin her ihtimale karşı bu aşıları olması önemlidir. Her ne kadar salya ile hastalık geçse de tırmalama sonucu da aktarılabilir.
Kuduz kedinin tırmalamasında aşı şarttır. Son derece tehlikeli bir hastalık olan kuduz kana karıştığı taktirde geri dönüşü çok güçtür. Bu nedenle tırmalama sonucu hastalığın kana karışma ihtimaline karşı aşı yaptırmak gerekir.
Kuduz kedinin ısırık etkisi ısırdığı kişiye hastalığın geçmesini sağlar. İlk zamanlar kuduz virüsü kuluçka döneminde olduğu için hastalığın etkileri kendini göstermez. Zaman ilerledikçe kuduz belirtileri gün yüzüne çıkmaya başlar. Bu nedenle kuduz kedi ısırığına maruz kalan kişiler hemen bir hastaneye gidip yardım almalıdır. Kuduz aşılarını düzenli bir şekilde yaptırmak ölümcül olabilecek bu hastalığa karşı alınan en iyi önlemdir. Kedilerde kuduz hafife alınmaması gereken bir hastalıktır.
Ayrıca Bakınız: Kedilerde Karma Aşı Nedir?