İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedilerde Kısırlaştırma Operasyonu Ne Zaman Yapılır

PET BİLGİ

By melissa1 | 11-01-2022

Kedilerde Kısırlaştırma Operasyonu Ne Zaman Yapılır

Kedilerde kısırlaştırma operasyonu sayesinde planlanmamış gebelikler engellenir ve çeşitli hastalıklardan korunma sağlanabilir. Bir kedinin yumurtalıklarının ya da testislerin alınması olarak bilinen kısırlaştırma operasyonu, veteriner hekimlerin günlük olarak tekrarladığı bir rutindir. Birçok kedi sahibi kedilerin üremesini istemediği için kedileri kısırlaştırır.

Kedilerde Kısırlaştırma Operasyonu Ne Zaman Yapılır

Genel anlamda erkek veya dişi kediler 6 aylık olduklarında kısırlaştırılmaları önerilir. Fakat kediniz sağlık, sosyal ve nüfus kontrolleri sebebiyle rutin olarak 4 aylık olduklarında kısırılaştırılmaları doğru olacaktır. Kedilerde kısırlaştırma uygulamalar arasında farklılıklar gösterdiği için kedinizin ne kadar bir maliyet ile operasyon olacağı bilinmemektedir. Kedilerde kısırlaştırma ameliyatının fiyatı için veteriner hekiminizden bilgi alabilirsiniz. Kısırlaştırma ameliyatı bütçenize fazla gelirse, yine veteriner hekiminiz ile görüşerek bir çözüm yolu bulabilirsiniz.  

Dişi Kedilerde Kısırlaştırma Operasyonu Nedenleri

  • Nüfus Kontrolü: Dişi bir kediyi sahiplenmeden önce kısırlaştırmanız önemlidir. Dişi kediler kısırlaştırılmadığında doğum zamanına, cinsine ve bireysel gelişimine göre kısa sürede hamile kalabilir.
  • Rahatsızlık Kontrolü: Dişi kediler hamile olmadıkları sürece yılın belirli dönemlerinde 3 haftada bir kızgınlığa girerler. Bu dönemde hormonlara bağlı farklı davranış çeşitleri olabilir. Kediniz hırçınlaşabilir ve hatta çevreye karşı dengesiz olabilir.
  • Refah Sorunları: İstenmeyen kedilerin bakımı doğru yapılmadığında bulaşıcı hastalıklara yakalanma riski vardır. Bunun sonucunda kalıcı hasarlar olabilir.
  • Sağlık Sorunları: Kısırlaştırılmayan kediler büyüdükçe meme tümörleri ve rahim enfeksiyonu gibi çeşitli rahatsızlıklara yakalanabilirler. Yapılan araştırmalara göre ilk kızgınlık dönemi yaşanmadan dişi kedilerin meme tümörüne yakalanma oranı %95 azalmaktadır.
  • Yaban Hayatı Sorunları: Anne kediler yavrularını beslemek için avlanma gereksinimi duyar.

Erkek Kedileri Kısırlaştırma Nedenleri

  • Rahatsızlık Kontrolü: Kısırlaştırılmamış erkek kediler sokakta başıboş dolaşır ve alanlarına keskin bir koku bırakırlar. Fazlasıyla gürültü yaparlar ve kavga etme olasılıkları fazladır.
  • Sağlık Sorunları: Kavga eden erkek kedilerde FIV ve FeLV hastalıkları görülme riski fazladır. Aynı şekilde kavga yaralanmaları ile apse oluşması da muhtemeldir. Sokakta gerçekleşen kavgalarda trafik kazası yaşanması olasılığı da bulunur.
  • Evcil Hayvan Sorunları: Kısırlaştırılmamış erkek kediler evden kaçabilirler. Ayrıca ev içerisine koku bırakabilirler. Sahiplerine karşı daha saldırgan olurlar.
  • Nüfus Kontrolü: Bir alanda çok fazla dişi kediyi gebe bırakmak için bir erkek yeterli olacaktır. Bu nedenle dişi bir kediyi kısırlaştırarak sayıları sınırlamak mümkündür. Fakat erkek kedilerin kısırlaştırılması da oldukça faydalıdır.

Kedileri Kısırlaştırmak Zararlı Mı?

Kedilerde kısırlaştırma ameliyatı oldukça basit bir işlemdir. Fakat her ne kadar basit olsa da her ameliyat gibi kısırlaştırma ameliyatı da bazı riskler bulundurmaktadır. Bu aşamada birey faktörü devreye girer. Her kedi farklı bir bireydir ve farklı özelliklere sahiptir. Bu nedenle ameliyat öncesinde kedinizin ameliyata uygun olup olmadığını anlamak İçin veteriner hekiminizin onayını almalısınız. Veteriner hekiminiz onay için kedinizi muayene eder ve çeşitli tetkikler yapar. Operasyon sırasında kedinizin herhangi bir acı ve ağrı hissetmemesi için anestezi yapılmalıdır. Ameliyat sonrasında ise veteriner hekiminiz kedinizde meydana gelebilecek rahatsızlıkları engellemek için ağrı kesici enjeksiyonlar uygulayabilir. Aynı zamanda evde kullanacağız bazı ilaçlar da olabilir.

Kedileri Kısırlaştırmanın Yan Etkileri

Sağlıklı ve genç kedilerde Kısırlaştırma ameliyatı riski çok daha azdır. Fakat kısırlaştırma ameliyatı öncesi testlerin yapılması önemlidir. Aktif ve genç kedilerin ameliyat sonrası sessiz kalması zordur. Bu nedenle ameliyat sonrasında rahatsız hissetmeleri mümkündür. Bu durum ameliyattan belli bir süre sonra devam eder. Vücutta bulunan hormon seviyesi düştükçe davranışları düzelir. Aksi halde veteriner hekiminize danışmanız gerekir. Yaşlı kediler, sağlık problemleri olan kediler ya da kızgınlık dönemindeki kediler daha risklidir. Aynı şekilde yan etki gösterme olasılıkları da daha fazladır. Kedinizin sağlığından endişe ediyorsanız ya da tıbbi bir ilaç kullanıyorsa uygun tedavi yöntemleri için veteriner hekiminize başvurmalısınız. En yaygın görülen belirtiler; kesinin iltihabı veya enfeksiyon kapması, kesik bölgesinde şişme, kesinin açılması, şişme ya da kanama gibi rahatsızlıklardır.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar