İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedilerde Kepek Sorunu: Neden Oluşur ve Nasıl Giderilir?

PET BİLGİ

By melissa1 | 06-01-2021

Kedilerde Kepek Sorunu: Neden Oluşur ve Nasıl Giderilir?

Kedilerde kepek sorunu, yaygın olmasa da zaman zaman karşılaşılabilecek cilt sorunlarından biridir. Kedilerde kaşınan ve pullanma yapan kepeklerden sıkıntı çekerler. Kedinizin yaşadığı rahatsız edici bu durumu nasıl gidereceğinizi ve neler yapabileceğinizi yazının devamını okuyarak öğrenebilirsiniz.

Kedilerde Kepek Sorunu Neden Görülür?

Kedinizin derisi vücudunun en büyük yer kaplayan bölümüdür. Bu yüzden kedinizi enfeksiyonlara, yaralara, parazitlere, alerjilere karşı korumanız çok önemlidir. Kedilerde kepek oluşumu; kedinizin derisinde bulunan ve yağ üretiminden sorumlu bezlerin aşırı yağ üretmesi ile derinin pul pul olmasına ve daha fazla dökülmesine neden olur. Bir kere kediniz kepeğe yakalanırsa bu durum sürekli devam eder. Bazı önlemler alınmadığı sürece istenmeyen sonuçlar olabilir. Kedilerde kepekler, cilt üzerinde beyaz lekeler halinde görülür.

Kedinizin yattığı yerde veya kucağınıza geldiğinde üzerinizde bıraktığı beyaz lekeler kepeğe işaret eder. Derisinde kuruluk ve iltihaplanma fark edeceksiniz. Ayrıca kedinizin cildinin nem kaybetmesi yağ oranında azalma da olacaktır. Eğer kediniz normalden fazla kendisini tımar ediyor ve yalıyorsa, bu cildinde yaralara meydana getirir. Böylece enfeksiyon kapma riskini arttıracaktır.

Kedilerde Kepek Görülmesinin En Yaygın Nedenleri

Kedilerde kepek sorunu oluşumuna neden olan birkaç faktör olabilir. Kepek ayrıca kedinizin derisine bir ısırık veya çizik ile girip mantar enfeksiyonu olan saçkıranın da belirtisi olabilir. Beyaz beyaz döküntülerin görünmesinin yanı sıra dairesel tüy dökülmeleri, zayıf, seyrekleşmiş tüyler görebilirsiniz. Kedinizin derisinde oluşan saçkıranın erken fark edildiğinde tedavisi vardır. 

Kedilerde kepek olmasının bir diğer sebebi beslenme düzeni ve obezitedir. Aşırı kilolu kediler kuyruğunun altında veya sırt bölgesinde biriken yağlı, kuru birikmiş döküntüleri kilosundan dolayı ulaşamayıp temizleyemediği için kepeklenmeler olur. Kedilerde beslenme düzeni eğer derisinin sağlığını koruyacak besin maddeleri içermiyorsa kepeklenmeler meydana getirebilir. Kedinizin günlük protein alımı derisindeki hücrelerin yenilenmesini sağlayacaktır. Bu nedenle kedinize sindirimi kolay olacak yüksek kalitede protein içerikli kedi maması takviyesi verilmesi şarttır.

Kedilerin kepeğe yakalanması omega 3 ve omega 6 gibi önemli yağ asitlerinin eksikliğinden olur. Çünkü bu yağlar derinin genel sağlığına etkisi vardır. Kedinizin hücrelerinin gelişmesi, sağlık kalması ve yağ üretimini dengelemeleri açısından  A vitamini gibi önemli vitamin takviyeleri almaları deri sağlığına katkıda bulunur.

Kedilerde banyo sırasında kullanılan şampuanların içerikleri iyi bir şekilde bilinmesi gerekir.  Çünkü bazı şampuanlar kedinizin tüylerine iyi gelmeyip kepek üretimine neden olabilir. Piyasada bulunan her kedi şampuanına güvenmeyiniz! Kararsız kaldığınız zamanda veteriner hekiminizden yardım almanızı tavsiye ederiz.

Kedinizde Kepek Görünüyorsa Yapmanız Gerekenler

Kedilerde kepek tedavisi ve ilaç  kullanımı kepek sorununu azaltmayı sağlarken mevcut kaşıntıyı ortadan kaldırması zaman alacaktır. Bu sırada kediniz sürekli kaşındığı ve ulaşamadığı yerlere çok sinirlenecek bu da agresif olmasına neden olacaktır. Ev içerisindeki nemi arttırarak yardımcı olabilirsiniz. Çünkü kuru ve havasız ortam kedinizin kepeklerini arttıracak ayrıca tüylerinin seyrekleşmesine neden olacaktır.

Kedinizin kepek tedavisi gördüğü sırada banyo sonrasında fön makinesi kullanmayın. Çünkü ısı kedinizin cildini daha çok tahriş edecektir. Kedinizi aşırı sıcaklardan da korumalısınız. Öğle saatleri güneşin vurduğu yere geçmemesini sağlayın. Güneş ışınları kedinizin derisini daha çok kaşındaracak ve tahriş edecektir. Veteriner hekiminizin  kepeği engellemek için verdiği ilacın talimatlarını  okuyup düzenli olarak kullanmanız önemlidir.

Kedilerde Kepek Tedavisi Nasıldır?

Kedilerde kepek sorununun belirtileri gördüğünüz anda saçkıran, parazit gibi alerjilere ilerlemeden veteriner hekiminizden yardım almanız gerekir. Kedinizde kepek oluşumuna saçkıran sebep oluyorsa doktorunuz ona göre bir tedavi uygulanacaktır. Kepeğin oluşmasına neden olan başka bir parazit türü ise ona uygun bir yol izlenecektir. 

Kedilerde cilt ve iyi bir tüy  bakımıyla  kepeklenme sorunu olmayacaktır. Her gün düzenli olarak yapılan bakımlar derisin sağlıklı ve tüylerinin parlak görünmesini sağlayacaktır. Düzenli olarak yapılan tüy bakımı kedilerin ölü derilerden ve yıpranmış tüylerden kurtulmasını sağlar. Bu sayede derisi daha iyi nefes alacak ve temizlenecektir.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar