İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedilerde Karın Şişliği Nedenleri Ve Tedavisi

PET BİLGİ

By melissa1 | 25-01-2022

Kedilerde Karın Şişliği Nedenleri Ve Tedavisi

Kedilerde karın şişliği cinsiyet, yaş ve birçok nedene bağlı olarak gelişebilir. Kedilerin karın şişliği, abdominal genişleme ya da karın distansiyonu olarak bilinir. Karın abdominal genişliği karnın alt kısmında görülen bir şişliktir. Karın distansiyonu ise karnın üst bölgesinde meydana gelir. Kedilerdeki karın şişliği, karın kısmında yaşanan bir genişlemedir. Kedinin karnının normalden büyük bir şekilde olmasını ifade etmektedir. Karın şişkinliği basit bir nedenden kaynaklanabileceği gibi bazı ciddi hastalıklar nedeniyle de ortaya çıkabilir. Hızlıca gelişen ya da zaman içinde ortaya çıkan karın şişliği erken tanı ve doğru tedavi yöntemleri ile çözüme kavuşturulabilir. Bu sebeple kedinizi iyi bir şekilde izlemeli ve herhangi bir problem gördüğünüzde veteriner hekiminize ulaşmalısınız.

Kedilerde Karın Şişliği Nedenleri

  1. Obezite

Kedilerde obezite problemi olan kedilerin karın bölgelerinde yağ birikir ve karın gergin bir yapıya dönüşür. Obezite kedilerin yaşam kalitesini engelleyen önemli bir problemdir.

  1. Diyabet

Kedilerde şeker hastalığı, karın şişliğine neden olabilmektedir. Diyabet kiloya bağlı olarak yaşanır ve karın şişkinliği olduğunda veteriner hekime götürülmesi gerekir.

  1. Gaz

Yanlış beslenme ya da mama değişikliği kedilerde gaz problemine neden olur. Gaz sorunu olan kedilerin karınlarında şişkinlik olur. Kedilerde gaza neden olan süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi şişkinliğe sebep olmaktadır.

  1. FIB

Kedilerde meydana gelen FIB hastalığının en sık görülen belirtisi karın şişliğidir. Bu sebeple karın şişliğinin göz ardı edilmeden nedenleri araştırılmalı ve tedavisine başlanmalı.

  • İç Parazitler

Özellikle yavru kedilerde daha fazla görülen iç parazitler, karın şişliğine neden olur. Yetişkin kedilerde ise özellikle bazı parazitler karın şişliği yapmaktadır.

  • Karın İçi Tümörleri

Karın içi tümörler kanser türü olarak kabul edilir. Genetik yatkınlık, yanlış beslenme ve çevresel faktörlerden meydana gelir.

  • Asites

Karında sıvı birikmesi olarak tanımlanır.

  • Cushing Sendromu

Adrenal bezlerin gereğinden fazla şekilde kortizol üretmesi ile gelişen bu hastalık, karında şişkinliğe sebep olur.

  1. Sindirim Sistemi Hastalıkları

Metabolik ve sindirim sistemi rahatsızlıkları karın şişkinliğine neden olur. Özellikle sindirim sistemindeki tıkanıklıklar karın kısmında şişkinlik ile kendini belli eder.

  • Hamilelik

Hamile kedilerde karın şişliği özellikle hamileliğin ikinci yarısında oluşmaktadır.

  • Kabızlık

Kabızlık sorunu yaşayan kedilerin karınları şişer. Dışkı vücuttan atıldığında şişlik de iner.

Kedilerde Karın Şişmesinin Hastalığa Bağlı Nedenleri

  • Karında Serbest Sıvı: Karında sıvı birikmesi ile meydana gelir. Bu sıvı çoğunlukla kan, doku birikmesine bağlı ödem ya da idrar olur.
  • Karında İdrar Toplanması: Mesanenin zarar görerek idrar sızdırması durumunda görülür.
  • Karında Kan Birikmesi: Bir travma, cerrahi bir işlem sırasında ya da sonrası görülür.
  • Organ Genişlemesi: Organların bazı rahatsızlıklar dolayısıyla genişlemesi durumunda şişlik meydana gelir.
  • Ödem: Karın zarı iltihabı, kalp hastalıkları, tümörler ve karaciğer rahatsızlıkları gibi nedenlerden dolayı kaynaklanır.
  • Tümör: Bazı kanser türleri abdominal kısmı etkileyerek genişlemeye neden olur.
  • Kalp Hastalığı: Kalp yetmezliği ile karaciğer genişlemesi ya da karında serbest sıvı birikmesine bağlı olarak kedilerde karın şişliği meydana gelir. Veteriner muayenesi oldukça önemlidir.
  • Hipotiroidizm: Tiroid bezlerinin yeteri kadar tiroid üretememesi durumunda görülür. Hipotiroidizm halsizlik ve kilo alma problemlerine yol açmaktadır.

Kedilerde Karın Şişliğinin Tedavisi

Kedilerde karın şişliği nedenleri ve tedavi yöntemleri farklılık göstermektedir. Kedinizin tükettiği besin maddelerine dikkat etmeli ve kedinizin veteriner kontrollerini aksatmamalısınız. Böylece karın şişliği yaşama nedenleri ile karşılaşmalarını önleyebilirsiniz. Aksi halde erken teşhis edilmeyen ve basit olarak kabul edilen nedenler ciddi sağlık sorunlarına sebep olup kedinizin hayatını tehlikeye atar. Kedilerin yaşı, genetik yatkınlıkları, beslenme tarzı ve çevresel faktörler karşılaşabileceği sağlık sorunlarını etkiler. Bu nedenle veteriner kontrollerini aksatmadan kedinizin yakalanabileceği hastalıkların teşhisi kolaylaştırabilirsiniz.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar