Kedilerde karaciğer yağlanmasının semptomları aşağıdaki gibidir:
Kulak, göz, diş etleri ve ciltte sararma gözlenmesi,
Halsizlik,
İştahsızlık,
Fazla su içme,
Sık sık idrara çıkma,
Tükürük salgısında artış,
Kusma,
Vücudun herhangi bir bölgesinde iğne ucu büyüklüğünde morluklar gözlenmesi,
Burun kanaması,
İdrarda ya da dışkıda kanama,
Nefes alırken zorlanma,
Karında şişlik,
Nöbetler,
Kabızlık,
Zayıflama,
Daha ileri karaciğer yağlanması vakalarında ise koma, yıkılma ve deride siyahlıklar görülen belirtiler arasında yer almaktadır.
Karaciğer, vücudun birçok mekanizması ile oldukça ilgili bir organdır. Bu yüzden de kedinizde karaciğer yağlanması olduğu zaman gözlemleyeceğiniz belirtiler değişiklik gösterebilir. Çoğu zaman karaciğer yağlanması altta yatan ikincil hepatik lipidoz belirtileri sonucu ortaya çıkar. Karaciğer yağlanmasından etkilenmiş olan kedilerde genel olarak birkaç gün boyunca yemek yememe öyküsü bulunmaktadır.
Kedide görülen karaciğer yağlanmasının nedenleri arasında yaş, aşırı kilo, obezite gibi problemler bulunmaktadır. Yağlanmanın diğer sebepleri arasında ise şunlar bulunmaktadır:
Kedinin Sahip Olduğu Bazı Hastalıklar: Özellikle kedilerde şeker hastalığı, safra kesesi iltihabı, pankreatit, iltihaplı bağırsak hastalığı ve lenfoma gibi rahatsızlıklar sonucunda kedilerde karaciğer yağlanması hastalığı görülebilir.
Kedi Metabolizması: Karaciğer yağlanmasının fizyolojisi tam olarak anlaşılamasa da bazı kediler protein bazlı diyetlerden aldıkları yağ oranındaki artış organlarındaki yüksek yağ oranı ya da kedi metabolizmasına özgü olan diğer sebeplerden dolayı karaciğer yağlanmasına yatkınlık görülebilir.
Ani Diyet Değişiklikleri: Kediler için ani değişiklikler oldukça zararlı olabilir. Bundan dolayı kedinizin diyetinde değişiklik yapacaksanız, bunu haftalara yayarak yavaş bir şekilde uygulamanız gerekir. Sütten kesilen bir kedinin hızlı bir şekilde protein destekli bir beslenme programına geçmesi de karaciğer yağlanmasına neden olabilir. Bu yüzden yavrular için özel olarak üretilen mamaları tercih etmeniz oldukça önemlidir.
Çevresel Faktörler: Kedilerde iştah kesilmesi de karaciğer yağlanmasına sebep olan durumlardan bir tanesidir. Eve yeni bir hayvan getirilmesi, taşınma, gürültülü ortamlarda bulunma ve yeni doğan bir bebek gibi sebeplerden ötürü kediniz strese girebilir ve iştahı azalabilir.
Kedilerde Karaciğer Yağlanması Nasıl Tespit Edilmektedir?
Kedilerde karaciğer yağlanmasını teşhis etmek için zayıf karaciğer fonksiyonunu gösteren kan testleri, karaciğer biyopsisi ya da iğne aspirasyonu ile veteriner hekiminiz tarafından gerçekleştirilerek yapılır. Alınan karaciğer örneği incelenmek üzere veteriner patoloğuna gönderilir. Karaciğer ve safra kesesi radyografiler aracılığı ile büyütülür ve ultrason ile tanının doğrulanması için karakteristik ipuçları incelenir. Kedilerde karaciğer yağlanmasına sebep olan durumları bulabilmek için farklı metotlar da kullanılabilir.
Bazı durumlarda ise karaciğer biyopsisi yapılmadan muhtemel bir tanı konabilir. Tanı koyarken veteriner hekiminiz kedinizin sağlık öyküsünü, klinik belirtileri ve kan testlerini göz önüne alarak bir sonuca ulaşır. Veteriner hekiminiz, kedinize biyopsi yapmanın zor olduğu durumlar için bu seçeneği tercih edebilir.
Karaciğer Yağlanmasına Sahip Olan Kedi Ne Zaman Veterinere Götürülmelidir?
Karaciğer yağlanması olan kedinizi veteriner hekime belirtileri fark ettiğiniz anda götürmeniz önerilmektedir. Kedilerde iştahın azalması ve hızlı kilo kaybı iyi bir durum olarak yorumlanmaz. Kilo kaybı, vücudun % 40 - % 60’ı kadar olabilir. Çoğu zaman vücut ağırlığının en az % 25’i kaybedilebilir. Bundan dolayı kedinizde birkaç gün süren iştahsızlık ve kilo kaybı fark etmeniz halinde veteriner hekiminize götürmelisiniz.
Kedilerde Karaciğer Yağlanması Bulaşıcı Bir Hastalık Mıdır?
Kedilerde Karaciğer Yağlanması Bulaşıcı Bir Hastalık Mıdır
Kedide karaciğer yağlanması hastalığının bulaşıcılığı söz konusu değildir. Karaciğer yağlanmasının sebepleri göz önüne alındığı zaman bu hastalığın bulaşıcı olmadığı söylenebilir.
Karaciğer Yağlanmasına Sahip Kedilerin Diyeti Nasıl Olmalıdır?
Kedilerde Karaciğer yağlanması olan bir kedinin beslenmesi dengeli ve düzenli bir şekilde olmalı ve veteriner hekim tarafından ayarlanmalıdır. Açlık durumunu tersine çevirmek adına kedinizin protein ihtiyacının hemen karşılanması gerekir. Yeterli düzeyde mama yemeye isteği olmayan kedilerin beslenmesi bir şırınga ya da beslenme tüpü ile sağlanabilir.
Kedilerde Karaciğer Yağlanmasının Önüne Nasıl Geçilir?
Karaciğer yağlanmasını önlemek için şunlara dikkat edilebilir:
Kedinizin iyi beslendiğinden emin olun. Hastalığı önlemek için kedinizin şişman ya da obez olup olmadığından emin olarak yeterli miktarda beslenmesini sağlayabilirsiniz. Bu hastalık için iştahsızlık ya da aniden yemek yememe oldukça sık rastlanan bir durumdur. Bundan dolayı kedinizi iyi gözlemleyerek yeterli miktarda besin aldığından emin olmalısınız.
Diyetinde yapacağınız değişiklikleri yavaş yavaş gerçekleştirin. Ani değişiklikler kedinizin sindirim sistemi üzerinde olumsuz etkiler bırakabilir, yemeğe olan isteğini azaltabilir ve bunlara bağlı olarak karaciğer yağlanması görülebilir. Bundan dolayı kediniz için yeni bir mamaya geçeceğinizde, eski mamaya ekleyerek yavaş yavaş karıştırmanız önerilir. Yeni mamaya tamamen geçişi bu sayede birkaç haftaya yaymış olursunuz.
Kedinizi stresten uzak tutun. Kediler genellikle evde yalnız olmayı seven canlılar olarak bilinse de insanların yanında olmayı çok severler ve uzun bir süre evde yalnız kalmayı sevmezler. Böylece strese girebilirler. Ayrıca ortam değişiklikleri, eve yeni bir evcil hayvanın getirilmesi, yeni doğan bir bebek, yabancı insanlar ve evde tadilat olması gibi değişiklerden kaynaklı kediniz strese girebilir. Bu da kedinizin yeme düzeninin bozulmasına neden olabilir.
Kedinizi düzenli veteriner kontrollerine götürerek kontrolleri aksatmayın. Kedinizin her sene veteriner hekim tarafından muayene edilmesi ve gereken önlemleri alması, karaciğer yağlanmasının önüne geçmesi konusunda da oldukça önemlidir.
Evcil hayvanlar hakkında ırk bilgileri ile ücretsiz olarak, sahiplendirme ilanlarına yer veririz. Satış yapan yerlerin, 5199 sayılı Kanuna dayalı olarak GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK BAKANLIĞI Ruhsat ve Kontrollerine tabi olması gerekiyor. petyasam.com olarak "hayvan satışı, üretimi, aracılık, bulundurma veya komisyonculuk" yapmamaktayız. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun, 14. Madde L Bendi ve 22.10.2014 tarihli 367 sayılı Tarım ve Orman Bakanlığı 4. Bölge İzmir Şube Müdürlüğü'nün yazısı gereği Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro, American Bully ve American Staffordshire Terrier ile bu ırkların melezlerinin sitemizde satışı, sahiplendirilmesi, sergilenmesi, reklamı, takası veya hediye edilmesi yasaktır. petyasam.com sitesinde kullanıcılar tarafından sağlanan her türlü ilan, bilgi, içerik ve görselin gerçekliği, orijinalliği, güvenliği, doğruluğu ve belge bulundurma zorunluluğuna ilişkin sorumluluk bu içerikleri giren kullanıcıya ait olup, petyasam.com bu hususlarla ilgili herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.