By melissa1 | 15-07-2020
Kedilerde kalp kurdu hastalığı dirofilaria immitis olarakta bilinen solucan türünün neden olduğu global bir hastalıktır. Nem oranı yüksek olan ve çok fazla sinek türünün yaşadığı bölgelerde bu hastalığa rastlamak mümkündür.
Kalp kurdu hastalığını anlamak için solucanların nasıl yaşadığını anlamanız gerekmektedir. Solucanların nasıl yaşadığını anlamanız durumunda hastalığı yenmenin yollarını çok rahat bir şekilde anlayabilirsiniz. Bu solucan kedinizin içinde yaşamak için sineklere ihtiyaç duymaktadır. Sinekler kedinizin içinde çoğalır ve diğer bakterilerede bulaşmaktadır.
Hastalıkla ilgili olarak, mikrofilarya'da dolaşan solucanlar kan dolaşımında vucüdun her yerine yayılabilir. Bu süreçte kesinlikle sineklere ihtiyaç duyar ve çoğalmalarına yardımcı olarak hastalığın ilerlememesine yardımcı olurlar.
Kalp kurdu sinekler vücut boşluklarında ilk üç larva evresinde bulaşmaktadır, L1, L2 ve L3 dönüşürler. L3 evresine ulaşan kalp kurdu sinekler vasıtasıyla hareket etmeye başlar ve diğer bakterilere bulaşabilirler. Köpeklerde kalp kurdu hastalığı daha zor gelişmektedir, fakat kedilerde bu hastalık daha fazla ilerleyebilir ve kötü sonuçlar doğurabilir. Bu hastalığın olgunlaşma süresi bulunduğunuz bölgedeki nem ve sıcaklığa bağlı olarak gelişmektedir. %80 nem ile ortalama 9 ile 15 gün arasında hastalığın olgunlaşma süresi bulunmaktadır. Bulunduğunuz bölgenin serin ve neminin az olması durumunda hastalığın olgunlaşma süresi daha uzun süreler almaktadır. Yeni çoğalan solucanlar 3 ile 13 gün arasında olgunluklarına ulaşabilirler.
Kalp kurdu gelişmelerinin son aşamaları aşağıdaki maddeler gibidir;
Kedilerde oluşan enfeksiyon 50 ile 70 gün arasındadır.
Enfeksiyondan 70-120 gün sonra;
Enfeksiyondan 120 gün geçmesinden sonra;
Enfeksiyondan 6-9 ay geçtikten sonra;
Yetişkin olan solucanlar pulmoner artelerde, kalbin sağ tarafında ventrikülünde ve artiumlarda bulunabilirler.
l3 evresine ulaşan solucanlar olgunlaşmaya ve büyümeye devam ederler. Solucanlar kedilerde daha kısa bir yaşama süresine sahiplerdir. Köpeklerde 5 ile 7 yıl arasında kedilerde ise 2 ile 3 yıl arasında yaşamaktadırlar.
Kalp kurdu hastalığı köpeklerden daha kolay kedilerde ise daha zor görülmektedir. Bu hastalık öngörüleri astım veya bronşit hastalığına benzemektedir.
Kedilerde görülen yaygın semptomlar şu şekildedir;
Kedilerde görülen bu hastalık köpeklere nazaran alveoler hücrelerine zarar verebilir. Bu zarar, hücrelerin hiperplazisine yani kalınlaşmasına neden olur ve buda hücreler arasında oksijenarasyon bozulmalarına yol açabilir.Klinik bulgulara göre bu hasarlar bazı aralıklarda görülebilmektedir. Kedilerin köpeklere nazaran pulmoner hipertansiyon yani konjestif kalp yetmezliği gelişme olasığı daha düşüktür. Fakat kalp kurdu yüzünden oksijen yetersizliğinden ölme ihtimali çok daha yüksektir.
Hastalığın 2. evresinde öksürük ve solunum sıklaşmaları görebilirsiniz. 2. evre kediniz için ölümcül sonuçlar getirebilir.
Bu hastalık kedilerde teşhis edilmesi biraz zor olduğunu söyleyebiliriz. Antijen testi yapılsa bile bu testte kendini göstermeyebilir. Bu nedenle antikor ve antijen testi ikisi birde kedinize yapılmalıdır.
Antikor testi sayesinde erkek olan ve dişi olan solucanlar vucüdda tespit edilebilir. Antikor testi uyguladığınızda kedinizin hastalık riskini minimuma indirebilirsiniz.
Bu hastalığın tanısı ekokardiyogramlı kedilerde kalp ve pulmoner arterdeki solucanların görünmesine yardımcı olabilir. Ekokardiyogram kedinizde aktif enfeksiyonların aranması ve bulunması için en güvenilir testlerden biridir.
Teşhis konulması için ek seçenekler şunlardır;
Tedavide genel olarak klinik belirtilerinin kortikosteroidler, bronkodilatörler ve hastalık belirtilerinde oksijen desteği tedavisine odaklanabilirsiniz. Yetişkin olan solucanların ömrü kısadır, bu nedenle enfeksiyonu önlemeniz durumunda iyileşmesi kendiliğinden olması mümkün sonuçlardan biridir. Eğer solucan olgunluk seviyesine ulaşmış ise kendiliğinden ölmesi hiç mümkün değildir. Bu yüzden veteriner hekiminiz tarafından cerrahi bir işlem ile ameliyat edilip çıkarılması gerekmektedir.