By melissa1 | 08-09-2022
Kedilerde kalp kurdu hastalığı belirtileri şunlardır:
Kedilerde kalp kurdu sivrisinek, ısırık yoluyla bulaşır. Sivrisinekler kalp kurdu taşıyan köpeklerden beslenerek mikrofilaryası taşırlar. Birkaç hafta sonra Larva sivrisineğin vücudunda gelişirler. Köpeklerde kalp kurdu hastalığı kan akışının engellemesi sonucu ortaya çıkar. Kedilerin solucan ürettiği inflamatuar reaksiyon sonucunda oluşur. Solucanları taşıyan sivrisinekler kedileri ısırarak larvalarını kedilerin kanına bırakır. Kedilerin dokularında gelişen larvalar kedi vücudunda beş aşamaya geldiğinde gelişimini tamamlar. Pulmoner arterlerle yola çıkar ve vücudun geliştiği şiddetli inflamatuar sonucu gelişir. Inflamatuar köpeklere kıyasla kedilerde oldukça şiddetli şekilde meydana gelir.
Kedilerde kalp kurdu hastalığı ABD başta olmak üzere dünyanın pek çok yerinde hayvanların yakalandığı, sonucu ölümlere kadar giden riskli bir hastalıktır. Başta köpekler olmak üzere kedilerin yakalandığı bu hastalık kalp kurtları, denizaslanları, insanlar dâhil olmak üzere çeşitli hayvanların bedenlerinde yaşar. Kalp kurtları hakkında bilinmesi gereken en önemli şey bu hastalığın kedilerin sağlığını olumsuz yönde etkilediğidir. Parazit kedi, köpeklerin kalbine ve akciğerlerine yerleşerek hayatlarını tehdit eder. Parazit larvaları evcil hayvanınızın vücuduna girdikten sonra ilk belirtilerini 50-70 gün sonrasında belirgin şekilde gösterir.
Kedilerde kalp kurdu oluşumunun belirtilerinden bazıları şunlardır:
Kedilerde kalp kurdu hastalığını teşhis etmek için klinik ve tanısal testlere başvurulur. Kalp teşhisinde kullanılan yöntemlerden bazıları şunlardır: Göz röntgeni, kalp kurdu varlığını belirlemek için mikrofilarya testi, tam kan sayımı ve kan biyokimya profili, Antijen testi, kanda yeterli antikor üretimin olup olmadığını belirten antikor testi, ultrasyon, kalp solucanların varlığını gösteren röntgenler
Kedilerde kalp kurdu hastalığını tedavi etmek şu anda sınırlıdır. Henüz etkileri onaylanan kesin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Kedilerde kalp kurdu hastalığı tedavi sürecinde hastalığı yenmenin en büyük sebebi bağışıklık sistemleridir. Kedilerin pek çoğu herhangi bir enfeksiyon tedavisine ihtiyaç duymadan kalp kurdunu vücuttan rahatlıkla temizleyebilir. Aşağıdaki durumların varlığı halinde veteriner hekiminizin desteği ile şu yöntemlere başvurabilirsiniz:
Kedilerde kalp kurdu hastalığını önlemek için şu tedbirleri alabilirsiniz:
%54 gibi önemli kısım kediler ise zaman zaman dışarıya çıkarılan, ev kedilerinden oluşmaktadır. Bu evcil kedilerin kalp kurdu hastalığı ile ilgili ciddi risk grubu oluşturduğu görülür. Kalp kurdu hastalığı bulaşıcı bir hastalık olup öncelikle konaklama noktaları olan köpek ve sivrisinek aracılığı ile kedilere bulaşır. Enfekte hayvanların birbirine temas etmesi onlara temas etmeniz halinde kedilerde kalp kurdu hastalığı size de bulaşabilir.
Ayrıca Bakınız: Kedilerde Beyaz Köpük Kusmak Ne Anlama Gelir?