By melissa1 | 18-12-2022
Kedilerde kabızlık gözlenmesi farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Kedilerin kabız olduğu tuvalet yapma eylemine karşı sergiledikleri tutum ve tavırlar dan kolaylıkla anlaşılabilir. Çoğu zaman kabız olan olan kediler tuvaletlerini yaparken zorlandıkları için ağlıyormuş gibi ses çıkarırlar. Tuvalete gitmekten kaçınırlar. Ya da tam tersine sık sık tuvalete gidip yapamadan geri dönerler. Bunun dışında kedilerde kabızlık durumunda ortaya çıkan farklı belirtiler ise şunlardır :
Kedilerde kabızlık sorunu varlığında ateş semptomu oluştuğu gözlenmez. Fakat yine de ateşi olan kediler mutlaka veteriner muayenesine götürülmelidir. Ateş varlığı ciddi hastalıkları işaret eder.
Kedilerin kabız olması durumunda uygulanabilecek tedavi yöntemlerinin hangisinin seçileceğine veteriner hekim karar verir. Çünkü kabızlığın tedavisi, neden olduğuna bağlı değişir. Bunlar: cerrahi müdahale, ilaç kullanımı, dışkılama kolaylaştırıcı egzersiz ve gıda takviyesi olabilir. Ayrıca canları çok yandığı için ortaya çıkan semptomlarında öncelikli tedavi sırasına alınması gerekir. Megakolon gibi ciddi ve ilaçlı tedavisi mümkün olmayan sağlık sorunları ile karşılaşıldığı taktirde geç kalmadan cerrahi müdahale yapılması gerekir.
Kedilerde kabızlık süresi, kabız olma nedenine göre değişkenlik gösterse de genelleme yapmakta mümkün. Sağlıklı bir yetişkin kedi genelde günde 1 defa dışkılama yapar. 4 – 5 gün arası uzun bir süre tuvaletini yapamıyorsa en kısa zamanda veteriner hekime başvurmak gerekir. Basit bir nedeni de olabilir, tümör gibi ciddi bir sorunla karşı karşıya da olunur. Hafife alınabilecek bir konu olmadığını unutmamak gerekir.
Özellikle kedilerde kabızlık söz konusu olduğunda ilaç ve gıda takviyelerine ilaveten ayrıca masaj uygulaması da önerilir. Özellikle masaj, bu yöntemler arasında kabızlık tedavisinde en zararsız ve en faydalı olanıdır. Kullanımı çok eski tarihlere dayanır. 19.yy’ da Amerika’da bulunmuştur. O zamandan beri kedilerde ve köpeklerde kabızlık rahatsızlığı yaşandığı taktirde abdominal (karın) bölge masajı çok etkilidir. Nazik ve hafif hareketlerle kedinin canını yakmadan masaj yapmak bağırsakta bulunan dışkının ilerlemesine yardım eder.
Yavru kedilerin de vücut yapıları ve anatomileri tıpkı yetişkin kediler gibidir. Yeni doğan kedilerde kabızlık sorunu anne sütü alamadığı zamanlarda gözlenir. Çünkü yavru bir kedi için en doğal ve faydalı gıda anne sütüdür. İnsanlar tarafından paket süt ile beslenen yeni doğan Kedilerde laktoz bulunmasından dolayı kabızlık meydana gelir. Emzirebilecek başka bir anne kedi bulunamazsa kesinlikle süt verilmemeli. Kediler ortalama 4 aylık oluncaya kadar yavru sayılır. Gelişim sürecinde olan yavruların çoğunlukla kuru mama yemesi bağırsaklarını zorlar. Kuru mama içerisinde 1 çay kaşığı zeytinyağı eklenmelidir. Bunun haricinde normal bir, kedi karın masajının süresi ve miktarı artırılarak uygulama yapılabilir.
Ayrıca Bakınız: Kedilerin Hamileliği Ortalama Ne Kadar Sürer?