By melissa1 | 18-10-2021
Kedilerde geriatri, her 5 kediden birinde görülmektedir. Kedinin yaşla ilgili davranışsal ve tıbbi sorunlar yaşaması olasıdır. Kedi sahiplerinin iyi bakımı sayesinde tüylü arkadaşlarının yaşa bağlı sorunlarını da yavaşlatabilirler. Yaşlanma evresine geçen kedilerde geriatrik süreç başlar. Kedilerde geriatri, yaşın ilerlemesi fizyolojilik sağlığının yavaşlaması ve davranışlarında farklılar görülmesidir. Hareketlerinde yavaşlık, hastalıkla daha kolay yakalanma da geriatrinin neden olduğu durumlardandır.
Kedilern vücut fonksiyonlarında meydana gelen değişiklikler ve çevresel etkenlerden dolayı yaşam tarzında farklılar olur. Kedilerde yaşlılık dönemi görülecek değişimleri ve geriatri kedi bakımı konusunda neler yapabileceğinizi gelin birlikte öğrenelim…
Her geçen gün geriatri ve yaşlı kedilerin sayısı oldukça artmaktadır. Artık kedilerin 20 yaşına kadar yaşadığını görüyoruz. Kaliteli beslenme, iyi yaşam koşulları ve düzenli veteriner kontrolleri sayesinde kedinizin uzun yaşamasını sağlamanız hiçte zor değil. Kedilerin yaşlanması tek başına bir hastalık teşkil etmez. Yaşlanma nedeniyle sağlık sorunları ve bağışıklık zayıflaması ile de hastalıklara karşı savunması kalmasına yol açar.
10-14 yaş arasındaki kediler yaşlı olarak isimlendiriliyor. 15 yaşından büyük kediler ise geriatrik kediler sınıfına girmektedir. Kedilerin yaş almasıyla birlikte fizyolojik, biyolojik, çeşitli hastalıklara yatkınlık, iskelet ve kemik sisteminin zayıflaması gibi değişikliler meydana gelir. Kedi artık güçlü koku alma ve tat alma duyusunda azalma yaşar. Bunların yanında işitmede zorluk ve vücut bağışıklığı da düşer.
Geriatrik kedilerde beslenme için onlara özgü mamalar bulunmaktadır. Günlük kaç öğün yemesi gerektiği ve porsiyon ölçüsünü belirlemeniz takdirde kedinizin hayatını biraz olsun kolaylaştırmış olacaksınız.
10 yaş ve üstü kedilerde artık besinlerin emilimi ve sindirilmesi oldukça yavaşlar. Bundan dolayı kilo alımını da kaçınılmazdır. Hareketsiz bir kedi sindiriminde yavaşlaması ile obezite riski taşır. Bunun önüne geçebilmek için kaliteli sindirimi kolay besin içeriğine sahip kedi mamaları tercih edilmeli.
Vücuttaki yağ ve kas değerleri zamanla yaş aldıkça değişime uğrayacaktır. Kas ve dokularda azalmaya giderken yağ oranlarında artış yaşanır. Bu durumun belirtilerini yürüyüşte kedilerde denge kaybı görülmesi üzerine fark ederiz. Zayıflayan kaslar iskelet sistemine tam destek sağlayamayacağı için dokularda incelmeler hafif darbelere dayanmaz ve incinme-kırılmalara yol açar. Yine bu durumu yavaşlatmak için kaliteli ticari mamalara yönelmek gerekir. Günlük yormayan düzenli egzersizlerde kas sistemini güçlü tutmaya yardımcı olur.
İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de yaşlanmaya bağlı iskelet sisteminde değişiklikler görülür. Kemiklerde kalsiyum oranı gittikçe azalır. En belirgin değişim eklem esnekliğinin azalmasıyla hareketlerinin sınırlanmasıdır. Normalde yerinde duramayan kediler koltuktan koltuğa atlayan, yüksek yerlere tırmanan sevimli dostlarımız yaşlılıkla beraber bu özelliklerini kaybederler. Artık yavaş ve dikkatli adımlar atarlar. Uzun süre kıvrıldıkları yerden bir anda kalkamazlar.
Kedinizin eklemlerini zorlamayacak ve yumuşak hareket yapmasını sağlayacak şekilde yaşam tarzı sunmalısınız. Örnek verecek olursak; merdivenler koşarak inmesi yüksek yerlerden atlamasının önüne geçmelisiniz. Ani hareketler, top oyunları gibi yukarı zıplamalı oyunlar oynamamanız kedinizin iskelet sistemi için önemlidir.
Su alımının azalmasıyla sık idrara çıkmanın neden olduğu bir durumdur. Eğer kedinizin su içmesini yeterli miktarda sağlamazsanız çeşitli sağlık sorunlarının zemin hazırlarsınız. Kuru mama ile beslenen kedilerin her zaman yemek kaplarının yanında su kabını dolu bir şekilde bulundurmalısınız. Kedi eğer çok su içmiyorsa arada su içeren konserve mama ile destekleyebilirsiniz.
İşitme ve görme sorunlarının artması 10 yaş üzeri kediler sık görülür. Yakınındakileri görmekte zorlanan kedinin uzağı görmede sorun yaşamaz. Zamanla sağılık, işitsel zayıflık yaşanır.
Kedilerin diş etlerinde oluşan enfeksiyon ağır bir ağız kokusu yaşanır. Beslenme şekli bu sorunlar üzerinde çok etkilidir. Kedilerde diş taşları ağız kokusuna, yemek yemede güçlük, ağrılara ve iştahsızlığa kadar yol açar. Ağız içerisindeki sorunlar diş ve diş etlerinden kaynaklanır.
Yaşlanmayla birlikte kedilerin önceden sıkıntısız giderdikleri ihtiyaçlarında yavaşlık ve anormal değişiklikler görülür. Yaşlanan kedilerde çok uyuma ve neredeyse hiç hareket etmezler. Mamalarını iştahlı ya da çok hızlı yerler. Oyun oynama konusunda isteksizlerdir. Kediniz daha az sevilmek ister. Sessiz sakin bir köşe de şekerleme yapmaktan keyif alırlar. Bu davranışsal hareketlerini hastalıkla da ilgisi olacağını unutmayınız. Kedinizin düzenli veteriner kontrollerini ihmal etmemenizi öneriyoruz. Kediler benimsedikleri alanı terk etmek istemezler. Veteriner kontrolleri sırasında geriatrik kediler de oldukça stres yaşarlar.
Yaşlanan kedinin sağlığı için ideal kiloda tutmak çok önemlidir. İdeal kilosu üzerinde olan bir kedi normal kiloya sahip bir kediden daha az yaşar. Geriatrik kedinin beslenmesi normal yetişkin bir kedinin aldığı kaloriden 3/2’sini alması gerekiyor. Yaşlı kedilerin günlük kalori ihtiyacı doğru ayarlanırsa kilo alımının da önüne geçilmiş olacaktır.